Akıllı telefonlardan sonra nasıl bir gelecek ile karşılacağımız büyük bir merak konusu. Elon Musk ise Neuralink projesi ile bu geleceğin ilk kilometre taşını döşediğine inanıyor. Neuralink için gelen son büyük yatırım ise yatırımcıların da bu hayale inandığını gösteriyor.
Elon Musk tarafından ilk paylaşıldığında oldukça heyecan uyandıran proje, geçen sene yapılan lansman sonrası ise hayal kırıklığı yarattı. Özellikle Nöroloji uzmanları bir kabloyla kafatasına bağlanan cihaz hakkında bu lansmanda yeterli bir sunum yapılmamasını eleştirdi. MIT’de bu yapılan deneylerin şarlatanlık olduğunu açıklamıştı. Şirketin CEO’su da kısa bir süre istifa etti.
Neuralink projesi 205 milyon dolar yatırım aldı!
Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen içlerinde Google Ventures ve OpenAI CEO’su Sam Altman gibi önemli isimlerin bulunduğu yatırımcılar Neuralink için 205 milyon dolar gibi büyük bir yatırım yaptı. Büyük yatırımcılar arasında Peter Thiel Founders Fund‘da yer alıyor. Şu an için hangi yatırımcının projeye ne kadar yatırım yaptığı ise detaylanmadı.
Neuralink projesini oldukça gizli yürüten Elon Musk, son olarak Twitter üzerinde bir maymun videosu ile paylaşım yapmıştı. Musk bu proje için şimdiye kadar proje için 363 milyon dolar yatırım toplamayı başardı.
Google Ventures, Alphabet şirketinin bir parçası olsa da, Google’dan bağımsız bir şekilde hareket ediyor. Yatırım şirketi potansiyel teknolojik projelere kendi kararıyla yatırımlar yapıyor. Bu anlamda yatırımın Google ile doğrudan bir ilişkisi bulunmuyor.
Neuralink projesi ilk olarak 2016 yılında ortaya çıktı. Projenin detayları henüz netleşmeden, iki sene önce 51 milyon dolar yatırım aldı. Projeye yatırım yapan firmalarla nasıl detaylar paylaşıldığı ise merak konusu. Zira bu kadar büyük bir yatırım için Neuralink’in şimdiye kadar ortaya çıkan cihazdan çok daha fazla potansiyeli yansıtmış olduğu tahmin ediliyor.
Neuralink nedir?
Elon Musk, yeni iletişim çağı için iletişimi kafatasına takılan bir çiple gerçekleştirmenin peşinde. Her ne kadar bu çaba bazı kesimler tarafından insanları köleleştirme gibi algılansa da, Musk beş yıldır gizlilik içinde projeyi yürütüyor. Yine bazı tıp uzmanları da projenin felçlileri ayağa kaldırmak gibi bir başarıya ulaşamayacağı görüşünde. Proje ile ilgili temel bilgilere sahip olsak da, Neuralink‘le ilk defa geçen sene karşı karşıya geldik.
Elon Musk bu teknolojiyi ilk olarak felçli insanlar için kullanmak istiyor. Buna göre Neuralink teknolojisi insan beynini yapay zeka ile birleştirerek ‘AI simbiyozu‘ elde edecek. Bu çip insan beyni ile yapay zeka arasında bir köprü işlevi görecek. Böylece insanlar sadece düşünerek belli eylemleri gerçekleştirecek. Elon Musk, bir maymunun sadece düşünerek oyun oynadığı bir videoyu da daha önce paylaştı.
Kafatasına yerleştirilen çipin pilinin nasıl dolacağı ise en çok merak edilen sorulardan biriydi. Bu sorunun yanıtı yine Elon Musk’tan kablosuz şarj teknolojisi şeklinde geldi.
Ancak yeni kablosuz şarj teknolojilerinin havadan aktarımına rağmen, kafatasına gönderilecek bir akımın nelere yol açabileceği ise endişe yaratıyor. Yine farklı bir yoldan yapılacak enerji aktarımının nasıl olacağı da merak konusu. Neuralink’in bu temel soruna tam olarak nasıl çözüm getirdiğini ise asıl lansman sonrası görebileceğiz.
Neuralink projesi için toplanan 205 milyon dolar yatırım sizce ne ifade ediyor? Yorumlarınızı bekliyoruz.
30 bin uydu + COVID +5G+ aşı = çip.. Nikola Tesla o prože için çok tehlikeli diye uygulama yapmamış ve kimseye vermemiş. Ne oldu da tüm dünya bu işi kabul etti anlamış değilim. 😱😨😰
Allah’tan ümit ediyorum herşey iptal olur inşallah ve insanlar olduğu gibi yaşar. 🤲🤲🤲
Mask bir sonraki projesi “felç edecek virüsü nasıl yayarız “dır.
İnsan beynindeki anlık düşünceleri komut olarak yapay zekaya aktarıp iş yaptıracaklar. Her insanın düşüncesini bir havuzda toplayacaklar.
Omurilik felçliler bu durumun sonuçlanmasını sabırsızlıkla bekliyor bu bir devrim olucağı düşünüyorum. Böyle bir teklonojini olması tüm hayatı kolaylaştırıcak. Telefona dokunamadan kim kullanmak istemez en basit şekilde düşünürsek..
İnsan beyninden cihaza çip vasısatı ile ilgili bilgi aktararak düşünceler vasıtası ile onu yönetmek aynı şekilde cihazdan zihne komut aktarıp insan beynini yönlendirmeyi de beraberinde getiriyor. Bazı şöhret mahiyetindeki kişilerin fikir ve kararlarının belli amaç dahilinde kontrol edildiğini bir düşünsenize. Bence pek tehlikeli, riskleri geri dönülemez bir çalışma bu. Çok heyecan verici ve çalışma işlevi insanı merakın cezbedişine de sürüklüyor ama yine de tehlike arz edeceğini inkar edemem
İnsan beyninden cihaza çip vasısatı ile ilgili bilgi aktararak düşünceler vasıtası ile onu yönetmek aynı şekilde cihazdan zihne komut aktarıp insan beynini yönlendirmeyi de beraberinde getiriyor. Bazı şöhret mahiyetindeki kişilerin fikir ve kararlarının belli amaç dahilinde kontrol edildiğini bir düşünsenize. Bence pek tehlikeli, riskleri geri dönülemez bir çalışma bu. Çok heyecan verici ve çalışma işlevi insanı merakın cezbedişine de sürüklüyor ama yine de tehlike arz edeceğini inkar edemem