Eski göz ağrımız, modern bilgisayarların ilk günlerinden beri yanımızda olan BIOS’un günleri artık sınırlı. UEFI (The Unified Extensible Firmware Interface-Birleşik Genişletilebilir Aygıt Yazılımı Arayüzü), üstün özellikleriyle, yeni nesil bilgisayarlarda BIOS’un yerini alacak. UEFI, günümüzün donanımlarında, BIOS’a oranla çok daha uyumlu olacak ve donanımların gerçek güçlerini ortaya çıkarmasına tanıyacak.

 

 

En Büyükler UEFI’ın Arkasında

Aslında UEFI, piyasaya yeni sürülmüş bir yapı değil. Intel, 2003 yılında, Itanium IA64’de, BIOS’un altında UEFI’dan faydalanmıştı. UEFI’ın arkası da epey sağlam: AMD, AMI, Apple, Dell, HP, IBM, Insyde, Intel, Lenovo, Microsoft ve Phoenix, bu yeni yapıdan faydalanmaya kararlı.

{pagebreak::BIOS Neden Tarih Oluyor?}

BIOS Neden Tarih Oluyor?

BIOS, 25 yıl önce kullanıcılarla tanışmıştı. O zaman işi son derece kolaydı. Floppy disket desteği ve bir iki bellek ayarlaması yapıyor ve arkasına yaslanıp, bilgisayarın çalışmasını izliyordu. Şimdi ise dahili ve harici optik diskler, Terabyte’larla ölçülen sabit diskler, gelişmiş ekran kartları, onlarca farkılı düzenleme seçeneği bulunan ekran kartları ve overclock (hız aşırtması) yapılmak istenen işlemciler, dört bir yanı sardı.

 

BIOS’un diğer önemli sorunu, hâlâ modası geçmiş 16 bitlik veriyolu ile çalışması. Gelişmiş aksesuarlara karşı yetersiz. 64 bitlik işletim sistemleriyle sorun yaşıyor. Güncellenmesi pek kolay değil ve bazı donanımlarla sorun yaşayabiliyor.

{pagebreak::UEFI Desteği}

UEFI Desteği

UEFI’ı yani The Unified Extensible Firmware Interface – Birleşik Genişletilebilir Aygıt Yazılımı Arayüzü, 64 bitlik Windows Vista SP1 ve yine 64 bitlik Windows 2008 Server destekliyor. Lakin bir veya iki yıl içerisinde, dev üreticilerinin de desteğiyle, dört bir yanda UEFI ile karşılaşabileceğiz ve bu da BIOS’un sonu anlamına gelecek.

 

{pagebreak::UEFI Neler Yapabilir?}

UEFI Neler Yapabilir?

UEFI o kadar komplike bir yapı ki, işletim sistemlerine benzetilebilir. Boot servisleri, veri transferleri, gelişmiş grafik yongası desteği, zaman, tarih ve NVRAM ile uyumlu. Sistem bilgisini ve donanımlarını, azami performans için optimize ediyor ve pek çok sürücüye tam destek veriyor.

 

{pagebreak::Intel ile Deneme}

Intel İle Deneme Bir – İki – Üç

UEFI testleri şimdiden başladı bile. Testte kullanılan anakart ise DP55KG oldu. Test, genel olarak uyumlu geçmesine rağmen, RAID sınırlamaları ile karşılaşıldı. Eğer dörtten fazla sabit diski kurmaya çalışırsanız, 2 TB’dan fazla kapasite sunan sabit diskler, tanınma sorunları ile karşılaştı.

 

 

Bu problem, günümüz için önemli bir sorun olmasa da, yakında 3-4 TB’lık disklerin revaçta olacağını unutmamak şart ve düzeltilmesi gereken bir sorun olduğu kesin.

:: Konuyla ilgili görüşleriniz nedir? Bizimle paylaşın.