Reklam

EMC World Etkinliğine, VIPR Damga Vurdu

0
Reklam

Depolama, sanallaştırma ve kurumsal entegre yazılım çözümlerinin lider ismi EMC, 6-9 Mayıs 2013 arasında düzenlediği EMC World etkinliğinde, yeni yazılım tanımlı veri depolama merkezi VIPR‘ı tanıttı.

Çok büyük verileri depolayan bir altyapı ve bu alt yapıdaki verilerin yönetimi odağında kurulan işletmeler için birebir olan EMC VIPR, hem depolamayı güvenli bir şekilde gerçekleştiriyor, hem maaliyetleri düşürüyor hem de otomasyonu üst seviyeye çıkartıyor.

Pek çok sunucudan oluşan alt yapı kurmak, sadece çalıştırılan BT uzmanı masrafını düşündüğümüzde bile oldukça yüksek. EMC ViPR sayesinde binlerce teknik uzmana gerek kalmadan bulut tabanlı, internet üzerinden gerekli işlemleri yapabiliyorsunuz.

Reklam

EMC World etkinliğinde tanıtılan EMC VIPR, 2013 yılının ikinci yarısında satışa sunulacak.

EMC, VIPR ile pek çok katmanda farklı deneyim sunmayı hedefliyor. Bunlardan en önemlisi ise Data Services ve Controller ünitesi. Katmanlara bakacak olduğumuzda kontrol katmanının oldukça dikkat çektiğini söyleyebilrim..

EMC ViPR Kontrol Katmanı

EMC ViPR Kontrol Katmanı, temeli oluşturan veri depolama altyapısını sanallaştırdığı için otomasyonda büyük iyileşmeler ve gelişmeler sunabiliyor.

Veri atama ya da taşıma gibi yaygın veri depolama fonksiyonları, farklı veri depolama dizilimlerinin tamamen aynı şekilde tek bir havuz kaynakta yönetilmesini mümkün kılmak için ayrılmış durumda. ViPR şimdi bu son derece karmaşık fonksiyonların yönetimi için tek noktadan, tek tuşla erişim özelliği sunuyor. Bu özellik oturma odanızdaki TV’yi, DVD’yi ve DVR’i tek bir kumandadan çalıştırabilme, kontrol edebilme özelliği ile benzer bir özellik olma niteliği taşıyor.

Bu veri depolama havuzları bir kez oluşturulduktan sonra, uygulamalar tarafından kullanılabilmeleri için bölüştürülüyor. ViPR bu işlem için self-servis bir portal sunuyor; böylece uygulama sahipleri veri depolama hizmetleri kataloğunda gezebiliyor ve ihtiyaçlarına en uygun hizmet kaynaklarını kullanabiliyor. Bu da BT departmanlarına uygulama ekiplerinin aradığı ve açık bulut ortamlarından alışık oldukları sorunsuz deneyimi sunuyor. 

EMC ViPR geleneksel yapıdaki veri depolama altyapılarının birçoğu için Kontrol Katmanı sunuyor. Bu katman veri depolama altyapısının keşfini gerçekleştiriyor, sanal veri depolama havuzları oluşturuyor, bu havuzları uygulamaların kullanımına sunuyor ve daha sonra da aradan çekilerek veri yolunda yer almıyor; bu yolu tamamen veri depolama sistemine bırakıyor. Aynen işletim sistemlerinin grafik yardımcı-işlemci (ya da offload işlemi) gibi şeyleri tespit edecek zekaya sahip olduğu gibi, EMC ViPR Kontrol Birimi de veri depolama altyapısı temelinde yer alan unsurları bulma konusunda becerikli. Eğer veri depolama sisteminden boşaltılabilecek görevler varsa onları kendisi üstlenir

EMC ViPR Veri Katmanı

Dosya ve blok kullanan geleneksel iş yükleri için, EMC ViPR yoldan çekiliyor ve temelde yatan dizilimin Veri Katmanının ya da veri depolama altyapısı içinde depolanan verilerin rolünü üstlenerek, görevlerini yerine getirmesine olanak tanıyor.

Bu da veri merkezi içindeki uygulamayla ilgili iş yüklerinin çoğunluğunu temsil ediyor ve EMC bu iş yüklerinin 2016 senesine kadar yaklaşık %70 oranında artacağını öngörüyor. Ancak bu arada yeni uygulamalarla ilgili yeni iş yükleri de ortaya çıkmaya başlıyor. Bu iş yükleri sıklıkla Büyük Veri üzerinde çalışıyor ve on binlerce hatta milyonlarca kullanıcıya hizmet veriyor. EMC bu iş yüklerinin de 2016 senesine kadar yaklaşık %700 oranında artacağını tahmin ediyor.

ViPR’nin benzersiz olma nedenlerinden biri de nesneleri dosya olarak görme becerisi. Bu becerisi nesnelerin depolanmasının doğal bir parçası olan gecikme süresini ortadan kaldırararak, dosya erişim performansı sunuyor. Ayrıca ViPR HDFS Veri Hizmeti işletmelerin tüm heterojen veri depolama ortamında yerinde analiz yapmasına da olanak tanıyor. Sonuç olarak da heterojen veri depolama ortamlarını yönetmek kolaylıştığı için BT de daha çok işle ilgili öncelikleri ve yenilikçi çalışmaları desteklemeye odaklanabiliyor

Bu yeni uygulamaların doğası gereği mimarileri de yeni yöntemlerle tasarlanıyor. Gereken dev boyutta ölçek, veri depolama altyapısına da daha basit bir yaklaşımı şart koşuyor. (Özellikle de Nesne Depolama altyapısına). Erişim yöntemleri de NFS ve iSCSI gibi alışılagelmiş protokollere göre değişiklik gösteriyor ve daha çok HDFS gibi yeni protokollere benzer oluyor. HDFS protokolü Hadoop veri tabanının temeli olarak ün kazandı. EMC ViPR bu yeni uygulama mimarilerini desteklemek için Nesne Veri Hizmetleri sunuyor. ViPR Nesne Veri Hizmetleri Amazon S3 ve OpenStack Swift uyumlu REST API’leri ve HDFS erişim yöntemleri sunuyor. Bu API’lere yazılmış olan mevcut yazılım uygulamaları sorunsuz olarak çalışmaya devam ediyor. ViPR Nesne Veri Hizmetleri mevcut EMC Atmos, EMC VNX ve EMC Isilon dizilimlerini ve ayrıca da üçüncü parti dizilimlerini ve donanımlarını destekliyor. Bu da kullanıcıların uygulamayla ilgili iş yüklerine bağlı olarak uygun olan performansı, hizmet kalitesini ve maliyet özelliklerini belirlemelerine olanak sağlıyor. Zaman içinde, EMC ViPR platformunun bir parçası olarak daha kapsamlı veri hizmetleri sunmayı planlıyor.

Yazılım Tanımlı Veri Merkezi’nin Ayrılmaz Bir Parçası

EMC, VMware’in halihazırda sunucular için yaptığını ViPR ile veri depolama için yapıyor. Bir diğer deyişle, altyapıyı ayırıyor, havuzlar oluşturuyor ve otomatik hale getiriyor. EMC ViPR ile oluşturulan havuzlar VMware’in API’lerini kullanarak, VMware vSphere çözümü içinde bir disk olarak görülüyor. Ayrıca, ViPR Kontrol Birimi VMware’in SDDC yönetim ve düzenleme aracı vCloud Automation Center’ın yanısıra vCenter Operations Manager ile de entegre oluyor. Bu şekilde veri depolama ViPR tarafından kendi çapında ayrı bir varlık olarak ya da VMware Yazılım Tanımlı Veri Merkezinin ayrılmaz bir parçası olarak yönetilebiliyor ve ayrıca Microsoft ve OpenStack sanal ortamlarına uygulanabiliyor.

Tasarım Noktası: Bulut

EMC ViPR öncelikle bulut ortamları ve özellikle de hizmet sağlayıcılar için tasarlandı. Ancak, EMC ViPR BT’yi hizmet olarak sunmak ve şirket içi web ölçekli bulut ortamlar oluşturmak için kendilerini dönüştüren birçok BT departmanı için de çok uygun. Bu gözönüne alınarak, ViPR’ın global olarak dağıtılabilen bir mimarisi bulunuyor. Bu da BT departmanlarının dev miktarlarda verileri ağ içinde taşımak zorunda kalmadan, analiz işlemlerini yerinde gerçekleştirebilmelerine olanak sağlıyor. Bulut altyapısı ile, cihazların sayısı ve verilerin miktarı arttıkça ViPR platformunun ölçeği genişletilebiliyor. Platform tamamen kendi kendini yönetebilen ve kendi kendine veri atamasını yapabilen bir ortam sağlıyor.

:: EMC VIPR’ı nasıl buldunuz?

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version