Her ay ücretsiz olarak yayınlanan teknoloji derginiz SDN Teknosa Magazin‘in Ocak sayısındaki TeknoBilim konumuz “Rakamların bilim üzerine etkisi“ydi. İnsanlar tarafından, yoktan var edilen rakamlar gerçekten bilimin temellerini oluşturabilir mi? Okurlarımız için bu konuyu derinlemesine irdeledik.

SDN Teknosa Magazin‘de her ay yayınlanan TeknoBilim makalelerini herkesten önce okumak istiyorsanız, dergimizi aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. Her ay ücretsiz olarak yayınlanan SDN Teknosa Magazin uygulamasını Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarınıza indirerek, yeni çıkan sayıları ilk okuyanlardan biri olabilirsiniz. 

15-11/23/1.jpg       15-11/23/2.jpg

{pagebreak::1}

Matematik ve Fizik, bilim için en güvenilir temel olarak görülüyor. Birçok bilimsel çalışma da Matematik ve Fiziği temel alıyor, bu doğrultuda açıklama yaparak kesinlik sunuyor. Peki, en çok güvenilen rakamlar, aslında bir uydurmadan mı ibaret?

16-01/12/einstein_1921_by_f_schmutzer_-_restoration.jpg

{pagebreak::2}

En büyük gerçek: Rakamlar! 

İnsanoğlu, evren ile ilgili gelişimlerini, her daim rakamları baz alarak gerçekleştiriyor. Kullandığımız bilgisayarların esas temeli, sadece 1 ve 0 rakamlarından oluşuyor. Bir teoriyi kanıtlamak için de rakamlar ilk gereksinim olarak aranıyor.

Ancak farklı bir açıdan düşünmek gerekirse aslında rakamlar, en büyük ve en geçerli insan uydurması…

İnsanlık, evreni anlamak ve kavrayabilmek için çeşitli teoriler ve çıkarımlar yapıyor. İşte bu teoriler ve çıkarımlar, aslında tamamen insan uydurması olan rakamlara dayanıyor.

16-01/12/newton_wide.jpg

Bu açıdan bakıldığı zaman, kimileri için trajikomik bir seviyede olan bu düşünce, takdir edileceği üzere reddedilebilecek bir şey de değil. Zira insanoğlu, kendine bir dayanak oluşturabilmek amacıyla bir temele ihtiyaç duyuyordu. Bu temeli ise, rakamları “uydurarak” oluşturmayı tercih etmiş ve günümüzde en gerçek şey olan Matematik ve Fizik, aslında en büyük “uydurmayı” temel alıyor.

{pagebreak::3}

Fonksiyonlar, kurallar ve dahası… Hepsi bir yalan mı?

Fonksiyonlar, kurallar, işlemler ve hatta tabirler bile günümüz için bilimin temeli ama “uydurma” olan rakamlara dayanıyor.

Aslında bu durum da evreni anlamak için yapılan çalışmaların çıkarımlardan ibaret olabileceği gerçeğine de vurgu yapıyor. 

16-01/12/2-2.jpg

Türev, İntegral bir yana Newton ve Einstein da hep bu gerçek olmayan rakamlarla dünyayı açıklıyor ve evrenin derinlikleri için bunları temel alıyor. 

Kısaca özetlemek gerekirse rakamlar, insanlık için en büyük yapay unsur olarak tabir edilebiliyor. Farklı bir bakış açısı ile göz önüne alınan bu durum, insanoğlunun evrene karşı ne derece basit kaldığının da en büyük yansıması olsa gerek…

Yazan: Eren Ertem

:: Rakamlar hakkındaki düşünceleriniz neler? Gerçekten rakamlar insanlar tarafından uydurulmuş olan basit bir anlam karmaşası olabilir mi?