Reklam

En Büyük Gerçek, Bir Uydurma mı?

46
Reklam

Her ay ücretsiz olarak yayınlanan teknoloji derginiz SDN Teknosa Magazin‘in Ocak sayısındaki TeknoBilim konumuz “Rakamların bilim üzerine etkisi“ydi. İnsanlar tarafından, yoktan var edilen rakamlar gerçekten bilimin temellerini oluşturabilir mi? Okurlarımız için bu konuyu derinlemesine irdeledik.

SDN Teknosa Magazin‘de her ay yayınlanan TeknoBilim makalelerini herkesten önce okumak istiyorsanız, dergimizi aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz. Her ay ücretsiz olarak yayınlanan SDN Teknosa Magazin uygulamasını Android ve iOS işletim sistemine sahip cihazlarınıza indirerek, yeni çıkan sayıları ilk okuyanlardan biri olabilirsiniz. 

       

Reklam

{pagebreak::1}

Matematik ve Fizik, bilim için en güvenilir temel olarak görülüyor. Birçok bilimsel çalışma da Matematik ve Fiziği temel alıyor, bu doğrultuda açıklama yaparak kesinlik sunuyor. Peki, en çok güvenilen rakamlar, aslında bir uydurmadan mı ibaret?

{pagebreak::2}

En büyük gerçek: Rakamlar! 

İnsanoğlu, evren ile ilgili gelişimlerini, her daim rakamları baz alarak gerçekleştiriyor. Kullandığımız bilgisayarların esas temeli, sadece 1 ve 0 rakamlarından oluşuyor. Bir teoriyi kanıtlamak için de rakamlar ilk gereksinim olarak aranıyor.

Ancak farklı bir açıdan düşünmek gerekirse aslında rakamlar, en büyük ve en geçerli insan uydurması…

İnsanlık, evreni anlamak ve kavrayabilmek için çeşitli teoriler ve çıkarımlar yapıyor. İşte bu teoriler ve çıkarımlar, aslında tamamen insan uydurması olan rakamlara dayanıyor.

Bu açıdan bakıldığı zaman, kimileri için trajikomik bir seviyede olan bu düşünce, takdir edileceği üzere reddedilebilecek bir şey de değil. Zira insanoğlu, kendine bir dayanak oluşturabilmek amacıyla bir temele ihtiyaç duyuyordu. Bu temeli ise, rakamları “uydurarak” oluşturmayı tercih etmiş ve günümüzde en gerçek şey olan Matematik ve Fizik, aslında en büyük “uydurmayı” temel alıyor.

{pagebreak::3}

Fonksiyonlar, kurallar ve dahası… Hepsi bir yalan mı?

Fonksiyonlar, kurallar, işlemler ve hatta tabirler bile günümüz için bilimin temeli ama “uydurma” olan rakamlara dayanıyor.

Aslında bu durum da evreni anlamak için yapılan çalışmaların çıkarımlardan ibaret olabileceği gerçeğine de vurgu yapıyor. 

Türev, İntegral bir yana Newton ve Einstein da hep bu gerçek olmayan rakamlarla dünyayı açıklıyor ve evrenin derinlikleri için bunları temel alıyor. 

Kısaca özetlemek gerekirse rakamlar, insanlık için en büyük yapay unsur olarak tabir edilebiliyor. Farklı bir bakış açısı ile göz önüne alınan bu durum, insanoğlunun evrene karşı ne derece basit kaldığının da en büyük yansıması olsa gerek…

Yazan: Eren Ertem

:: Rakamlar hakkındaki düşünceleriniz neler? Gerçekten rakamlar insanlar tarafından uydurulmuş olan basit bir anlam karmaşası olabilir mi?

46 Yorum

  1. çok yanlış bir düşünce.bilimsellikle zerre alakası yok olmayan bir haber.bulunan fizik ve matematik kanunları olmasaydı incelediğiniz telefonlar şuan olmayacaktı.lütfen bu yorumu yayınlayın

  2. Hayvanlar bile matemetik yapıyor desem hatta doğuştan matemetik bilir halde doğuyoruz desem. Bilimsel olarak kötü bir yazı olmuş.

  3. Bu mantıkla harfler de uydurma olur. Ama insanoğlu soyut kavramları ancak bu şekilde somut olarak simgeleştirebiliyor. Bana göre yukarda ki yazı maalesef sadece bir paradoksu işaret eder. Sonuçta , dünyayı anlayabilmek için her türlü kavramı simgeleştirmeye ihtiyaç var ve rakamlar da bu işe yarıyor.

  4. Çok yanlış bir düşünce tamam sayılar aslında olmayabilir fakat bir derecelendirme için bu sayılar gereklidir aslında bu sayılar dereceleri belirtir mesela 1cm dediğimizde 1cm lik bir genişlik aklımıza gelir ve bu gerçektir fakat somut olarak bir karşılığı olmadığı için doğal olarak masaya masa dediğimiz sebepten sayılar oluşmuştur.

  5. Matematik insanoğlu nun ürettiği ve doğayı anlamak için kullandığı bir dildir.Doğayı ve doğa olaylarını anlamak için en geçerli nesne.Uydurma lafı oldukça uyduruk duruyor..

  6. Sayılara karışılık gelen şekillere uydurma demek istiyorsunuz sanırım yoksa doğada 3 tane elma varsa 3 sayısı da vardır ve uydurma değildir, biz sadece onu "3" gibi bir çizimle sembolize ederiz. Siz bu yazıları liseli birine mi yazdırıyorsunuz?

  7. Bu site-nin de iyice malumu çıktı ha. Bu kadar cahil bir yaklaşım sergilenir mi lan rakamlara? Rakamlar bilimdir, rakamlar evrenin sırlarını açıklamak yolunda bizim için birer basamaktır, rakamlar herşeydir. Rakamlar hiçbir zaman için yanıltmaz. Sen kimsin ki, hiçbir doğru düzgün bir başarın olmadan, bilim dünyasından bihaber, çıkmış insanları tamamen yanlış bilgilendiriyorsun. Ayrıca bu bir teknoloji sitesi, eğer ki bilim konusunda doğru düzgün bilgili bir yazarınız yoksa neden kasıyorsunuz kardeşim, yazmak zorunda mısınız?

  8. bilim denen şey var olana insanca anlamlar yüklemekten ibarettir…. bunu bazen uydurma rakamlarla bazen de uydurma formüllerle yapar… burada uydurma kelimesi yanlış anlamda değil…. insanın kendince anlamlandırması için kendisi tarafından geliştirmesi anlamında kullanılmıştır…. kimya formülleri de insan uydurmasıdır bu anlamda…. ama sapına kadar doğrudurlar…. var olanı sembolize etmektir yapılan…. zaman da insan uydurmasıdır… temelde kainattaki hareketin anlamlandırılmasıdır… hareketin olmadığı harekete bağlı değişimin olmadığı durumlarda zamandan bahsetmek mümkün değildir…. çünkü zaman bunları anlamlandırmak için insanın kendince uydurduğu bir şeydir… temelde Fizik kanunları da zaman da Allahın yarattığı şeylerdir…. bizler sadece kendimize göre anlamlandırıyoruz…. kısacası olanı tespit ve smebolize etmektir yapılan….

  9. Yazar Fizik kitabı okumuş anlamamış. O yüzden bilime laf söylüyor. Rakamların dışında başka bir kavram mı var? Ne yapsalardı tarot falı mı baksalardı. Sanırım bu yazı yabancı sitelerden ilham alınarak yazılmış. Yok öyle değilse kendi düşünceleriniz ise çok vahim durumdasınız.

    Not: Fizikçiyim.

  10. 1 Parmağını kaldır sonra 1 parmağını daha kaldır hangi dilde hangi şekilde düşünürsen düşün bu 2'dir. (Felsefe ve Kuantum fiziği hariç)

  11. SDN'de bilim yazarı şart. Eren Ertem arkadaşın güzel haberleri oluyor, okuyorum ama bu tarz bilgi üreten yazılar yazmak ciddi birikim gerektirir. Yoksa bu yazıdaki gibi kötü bir içerik çıkar.

  12. Bu yapı içinde bulunduğumuz Dünya koşullarının sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Eğer başka bir gezegende yaşayıp başka besinler ve Atmosferik koşullara ihtiyaç duysaydık o zamanda o koşullara uygun bir yapı geliştirecektik. Zaman anlayışımız farklı olacaktı. Belki bu yapı şu an etrafımızda olan biten bir çok bilimsel gerçeği ortaya çıkarmamıza engelliyor olabilir. Evrene sadece tek pencereden bir açıdan bakmamıza neden oluyor olabilir. Ne çok bilim adamı varmış be 🙂 inddir com

  13. Rakamların birer kavram olduğunu, sayıların ise sadece büyüklük olduğunu bilmemek böyle saçma bir yazı yazmaya neden oluyor. Örneğin 3. Bir rakam ve bir sayı, bütün üçlükleri temsil eden bir kavram. Yazar eğer ilkokulda küme kavramını fasülyelere indirgediyse bu yazıyı yazması normal. Türev – integral demiş kara cahil yazar. Diferansiyel hesap değişimin öyküsüdür ve bu hesabı içselleştiremediğinden bu yazı mümkün olmuş. Formül demişler, matematik ve doğayı anlaşılabilir kılan matematik yani diğer adıyla fizik herhangi bir formül içermez, kastettiğiniz şeyin adı "bağıntıdır" formül sadece kimyada mümkündür. Evren modelleri kurulurken elbet sayılar kullanılacak, insan denen tür büyüklüğü ifade edebilmek için rakamları keşfetti ve bunu onbinlerce yıldır kullanıyor. Böyle cahil trolleri yazar yapmayın gözünüzü seveyim

  14. Dunyamizda bile fizik ve matematikle aciklanamayanngerceklikler varken rakamlara sonsuz itimadi anlamak mumkun degil..tabiki de matematigin izah edemedigi durumlar karsisinda bu gercekkikleri inkar etmek de bir o kadar aptalliktir. Tum bu cikarimlar bizi materyalizmin cikmazina surukler…ispat edemedigini inkar…

  15. rakamlar icad degil kesifdir.yani uydurmasyn degil zaten var olan birseyin bilinmesi yada bulunmasidir.bugun iki yada uc dedigimiz de onlarin isimleridir 2 ye kabak da diyebilirdik o zaman da kabakla kabagin toplami 4 ederdi.neden ikiye iki dedik de kabak demedige girersek de ohooo yaani 🙂

  16. Oldukça farkındalık verici ve güzel bir bakış açısı. Açıkçası sırf bilgi aktarma üzerine olan bu sitede böyle düşünceye dayalı bir haber görmek hoşuma gitti.

  17. "Matematik ve Fizik, aslında en büyük “uydurmayı” temel alıyor." bunu yazabilecek durumda olmak, yazık gerçekten. Matematik evrensel dildir. Bunu her yerde görürsün. İnsan uydurması olması için evrenin ve doğanın içinde insandan önce yeralamazdı. Bu yazı tam bir akıl tutulması, sözün bittiği yer.

  18. Bence rakamlar gerçek çünkü uydurma olsalardı apple ürünlerini satarken etiketlere o kadar cok rakam yazmazdi

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version