Reklam

En Çok Hangi Tarifeyi Kullanıyoruz?

0
Reklam

Türkiye’deki elektronik haberleşme sektörüne ait üç aylık pazar verileri raporu, BTK‘ya bağlı Sektörel Araştırma ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yayınlandı. Ocak, Şubat ve Mart aylarını kapsayan raporda elektronik haberleşme alanında pazarda yaşanan gelişmelere detaylı biçimde ışık tutuluyor.

Rapora göre Türkiye’de 14 Mayıs itibarıyla elektronik haberleşme sektöründe toplam 574 işletmeci bulunuyor. Mobil şebeke işletmecileri ve Türk Telekom’un ilk çeyrekte elde ettiği net satış gelirleri yaklaşık 6,6 milyar TL olarak gerçekleşirken, diğer işletmecilerin satışları ise 1,8 milyar TL olarak görülüyor.

1 Milyar TL Yatırım

Reklam

BTK’nın yayınladığı raporda Türk Telekom ve mobil işletmeciler ilk çeyrekte toplam 668 milyon TL yatırım yaparken, pazarın diğer oyuncularının yatırımdaki payı 367 milyon TL olarak açıklandı. Raporun bir diğer ilgi çekici sonucu ise mobil trafik ve sabit hatlardaki trafik arasındaki uçurumda göze çarpıyor:

Kullanıcılar ilk üç ayda cep telefonlarından 47,2 milyar dakika konuşurken, sabit telefonlardan 3,8 milyar dakika konuştu. 2013 son çeyreğine oranla sabit trafikte yüzde 5,3 oranında azalma da dikkat çekiyor. Mobil trafikteki çeyrekler arası artış ise yüzde 0,2 ile sınırlı kalmış durumda.

Sabit Hatlar Düşüşte

Türkiye’de 2014 birinci çeyrek sonu itibarıyla 13.293.288 sabit telefon abonesi bulunuyor. Sabit telefon gelirlerindeki düşüş dikkat çekici: 916 milyon TL’lik ilk çeyrek gelirleri, bir önceki yıla oranla yüzde 16,9 düşerken, bir önceki çeyrekle kıyaslandığında yüzde 8,5 azalmış görünüyor. Türk Telekom’un ilk çeyrekte abone başına aylık geliri ise ortalama 22,57 TL olarak gerçekleşti.

İnternet ve Genişbant

Raporda genişbant kullanımının 2008’den bu yana beş kata yakın artış göstererek 35 milyona yaklaştığı yinelenirken, toplam internet aboneliğinde önceki çeyreğe oranla yüzde 7,3 artış ön plana çıkarılıyor. Mobil ve özellikle fiber internet abonelerinin artmasıyla birlikte internet abone sayısındaki genel artış eğilimine dikkat çekilen raporda, yıllık abone artışı yüzde 12 olarak paylaşılmış.

Fiberin ve kablo internetin yaygınlaşması ile 2011 sonundan bu yana yalpalayan xDSL’in toplam abone sayısında grafik yine yerçekimine yenik düşmüş durumda: 6,7 milyon abone. Kablo internette ise 492.288 aboneye ulaşılmış durumda. Yılın ilk çeyreğinde internet servis sağlayıcılığına ilişkin toplam gelir 1,15 milyar TL olarak açıklandı.

En Çok 4 ila 8 Mbit/sn

Bağlantı hızları oranında ise sabit genişbant abonelerinin yüzde 67’si 4-8 Mbit/sn hız sunan paketleri tercih ediyor. Türkiye mobilde de hızlı. Mobil cihazlarla internete bağlananlar aylık 100 MB gibi psikolojik bir kotayı yüzde 82 oranında aşıyor. Aylık kullanımı 50 MB’ı aşmayanlar ise toplam abonelerin yüzde 16’sını oluşturuyor.

Yılın ilk çeyreği itibarıyla 3G abone sayısı 51 milyona ulaşırken, 3G üzerinden mobil cihaz ve cepten internet hizmeti alan mobil genişbant abone sayısı da 26 milyonu aşmış durumda. Toplam mobil internet kullanım miktarı ise tam 52 bin terabaytı geçmiş.

Turkcell Pazar Lideri

Operatör bazında yapılan incelemelerde ilk çeyrekte gelire göre Turkcell‘in pazar payı yüzde 46,45 olarak açıklanırken, Vodafone yüzde 33,38 ile ikinci, Avea ise yüzde 20,17 ile üçüncü sırada yer alıyor. Buna karşın, iki yıl önceki pazar payları ile kıyaslandığında Aveya ve Turkcell’in pazar payı kaybettiği, Vodafone’un ise yüzde 3,41 oranında pazar payını artırdığı görülüyor.

Abone başına en fazla geliri Turkcell elde etmesine karşın, üç operatör arasında da büyük bir fark bulunmuyor: Turkcell her aboneden ayda ortalama 21,03 TL kazanırken, Vodafone 20,74 TL, Avea ise 20,75 TL kazanıyor. Aylık ortalama 331 dakika mobil kullanım süresi ile Türkiye, raporda yer alan Avrupa ülkelerine kıyasla en fazla mobil telefonla görüşme yapan ülke konumunda bulunuyor.

Raporun tamamını okumak için tıklayın.

:: Bu verileri nasıl değerlendiriyorsunuz?

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version