Bu uçsuz bucaksız denizde, aradığımız bilgiye kolay erişimimizi sağlayan arama motorları, İnternet‘in çok kullanılan öğelerinden biri. Bu haberimizde hangi arama motoru ne kadar kullanılıyor buna göz atacağız.
Sıralama için kullanılan metotların, yazılan botlar ile kandırılabilir olduğunu fakat bahsedeceğimiz siteler için bu durumun etkili olmadığını belirtelim.
Alexa sıralaması nasıl yapılandırılıyor?
Alexa, kriter olarak aylık tekil kullanıcıyı ve sayfa görüntülemelerini baz alıyor ve buna göre bir sıralama belirliyor.
Alhea
#11,225‘lik Alexa sıralamasıyla Alhea, sıralamamızda 15. oluyor. Alhea’nın aylık tekil kullanıcı sayısı ise 7.500.000.
Dogpile
1995 yılının Kasım ayından beri kullanımda olan ve Aaron Flin isimli girişimci tarafından geliştirilen Dogpile, daha sonrasında Go2net’e satıldı.
Aylık 10.500.000 tekil kullanıcıyla Alexa’da #3,084. sıraya yerleşen Dogpile, sıralamamızda 14. olmayı başarıyor.
Contenko
Dogpile’dan 500.000 tekil kullanıcı fazlayla Alexa sıralamasında #4,505. olan Contenko, son teknolojiyi kullanarak aradığınız bilgiyi en kısa sürede size ulaştırmayı hedefliyor.
{pagebreak::1}
Blekko
1 Kasım 2010’dan bu yana çalışır durumda olan Blekko, Google’ın sunduğu seçeneklere göre daha iyi sonuç vermeyi hedefliyor. Arattığınız bir bilgi 3 milyar güvenilir websitesinde taranıyor ve önünüze getiriliyor.
12.500.000 tekil kullanıcıya sahip Blekko, Alexa sıralamasında #4,518. sırada.
DuckDuckGo
25 Eylül 2008’den beri hizmette bulunan DuckDuckGo‘yu diğerlerinden ayıran özelliği, gizliliğe önem vermesi. Perl dilinde programlanmış ve FreeBSD üzerinde çalışan DuckDuckGo, Aylık 13.000.000 tekil kullanıcıya sahip ve Alexa sıralaması #658.
Info
Info ise Sosyal Medya’ya ve internetten satın alımlara daha fazla ağırlık veren bir arama motoru. Aylık 13.500.000 tekil kullanıcıya sahip Info’nun, Alexa sıralaması ise #1,938.
{pagebreak::2}
Infospace
Yazımızın bu sayfasından sonra “büyükler” ligine girmiş bulunuyoruz. Infospace’i kendi ağını oluşturmuş bir arama motoru olarak tabir edebiliriz. Arama motoru, Dünya çapında yayın yapan yüzden faz yayıncının içinden aradığınız anahtar kelimeleri ve diğer arama motorları verilerini karşınıza çıkarıyor. Aylık 24.000.000 tekil kullanıcıya sahip Infospace’in Alexa sıralaması ise #2,110.
MyWebSearch
MyWebSearch ile kötü anılarınız olmuş olabilir. Zira bu arama motoru çeşitli programların yükleme ekranında seçimi kaldırmadığınız taktirde bilgisayarınıza yüklenmesiyle biliniyor. Fakat bu durum oldukça işe yaramış görünüyor ki site, 60.000.000 aylık tekil kullanıcıya sahip ve Alexa sıralaması #405.
WebCrawler
WebCrawler, Google benzeri bir arama motorudur ve aradığınız bilgiyi World Wide Web’den bularak önünüze getirir. Aylık 65.000.000 tekil kullanıcıya sahip WebCrawler’ın, Alexa sıralaması ise #674.
{pagebreak::3}
WoW
Çıkışını ilk gerçekleştirdiği zaman site oldukça hata içeriyordu. Fakat daha sonrasında düzelmesiyle, kendine has bir kemik tayfa oluşturdu. Müstehcen içerikleri eleyebilme seçeneği veren WoW, iş yerlerinin gözdesi olarak karşımıza çıkıyor. Aylık 100.000.000 tekil kullanıcıya sahip WoW’un Alexa sıralaması ise #767.
AoL Search
AoL, America OnLine’ın kısaltmasıdır. AoL arama motoru servisinin yanında, anında mesajlaşma ve e-posta gibi hizmetler de verir. Aylık 125.000.000 tekil kullanıcıya sahip AoL, Alexa sıralamasında #153. sırada.
Ask
1995’te Ask Jeeves olarak hayatına başlayan site, daha sonrasında sadece Ask ismiyle anılmaya başlandı. İlk kurulduğunda çalışma şekli şöyleydi:
Bir anahtar kelime arandığında 100 civarı editör, aranan kelimeyi internette araştırır ve çıkan sonuçlardan en iyilerini kullanıcıya ulaştırırdı. Bu uygulama kullanıcıların büyük ölçüde güvenini kazandı. Bu gün ise Ask, bu uygulamadan kısmen vazgeçti ve editör sayısını ona düşürdü. Hala editörlerin seçimlerini gösteriyorlar fakat arama sonuçlarını, yine kendilerine ait olan Teoma’dan alıyorlar.
Aylık 245.000.000 tekil kullanıcıya sahip Ask’ın, Alexa sıralaması ise #40.
{pagebreak::4}
Yahoo! Search
Artık sıralamada son üçteyiz. Bu üç site arama motorları trafiğinin çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Yahoo Search, Şubat 2015 tarihi itibariyle Amerika’nın en büyük üçüncü arama motoruydu. Bu durum hâlihazırda değişmiş değil. Aylık 300.000.000 tekil kullanıcıya sahip Yahoo’nun Alexa sıralaması ise #5.
Bing
Bing, 2009’da tanıtıldığında bu adla bilinmiyordu. Hatta tanıtılış ismi “Kumo”‘ydu. Daha sonrasında Live Search, Windows Live Search ve MSN Search adını aldıysa da şuan hepimiz onu Bing olarak biliyoruz. Bing’in çıkış mottosu, “alışkanlıkları değiştirme” ‘ydi ve bunu da şu zamana kadar yapmış gibi görünüyor. Aylık 350.000.000 tekil ziyaretçiye sahip olan Bing’in Alexa sıralaması ise #19.
{pagebreak::5}
1. sırada tabii ki de Google var. Larry Page ve Sergey Brin’in tarafından 4 Eylül 1998 tarihinde kurulmuş ve 19 Ağustos 2004’te halka açılmıştır. Google veri merkezlerinde, 1 milyondan fazla sunucuyla çalışır ve 1 milyar arama isteğine yanıt verir. Bu arama istekleri ise günlük 24 petabaytlık -25.165.824 gigabayt- bir veri deposu oluşturur. Sosyal Medya ve e-mail sistemleri de bulunan Google, son zamanlarda robot mekaniği ve yapay zeka firmalarını satın almasıyla gündeme gelmişti. Şirketin son gözdesi ise göktaşı madenciliği. Aylık 1,100,000,000 tekil kullanıcıya sahip Google’ın, Alexa sıralaması ise #1.
Yandex nerde
yandex bence çoğundan daha çok kullanılıyordur.
Yandex?
Yandex yok mu
Chrome
google adamdır :)…
Google
yabdex?
Yandex??
Yabdex tok yanlız
Gooogle mi o da ne basıl 1 olur
yandex ?
wolframalpha ?
Evrencim videolarda iticisin falan ama kalemin iyiymiş. Kongıreyşıreyşıns.
yandex heralde mutfak robotu
Yandex ?
Haberi kesss
Yandex yok mu ?
Yandex nerde? Boykot mu var?
Yandex yok mu?
google`un birinci olması şaşırtdı 🙂
Yandex nerde
Yandex nerde?
Yandex nerede?
opera nerde
Yandex nerede demiş güzel yurdumun cahil kesimi.. Rusya'nın ülkemize tavrı ve attığı negatif adımlar neticesinde Yandex kullanmayın, kullandırmayın. Kafanızı pc/mobil ekranından kaldırın da biraz gündem takip edin.
Yandex nerde ?
Where is Yandex?
Yandex?
Yandex!
Rusya nın yaptığından sonra hala yandex nerde diyen halkımıza sesleniyorum: Yandex kullanmayın.Başka motor mu kalmadı ?
baidu ve yandex listede yok baidu kesinlükle 2. sırada olmalı yandex te ilk 6-7 içinde olmalıydı. bu haberi yapanlar sadece amerika daki durumu göz önüne almışlar
Ulan ne yandex kafalı adamlar var.Moskof kefetesinin uygulamasini boykot ediyoz.Yalancıktanda olsa bizim bir tane olsa iyi olurdu
Yandex ' yok bu nası sıralama ?
Yandex neden yok sdn
opera mozilla
yandex nerde?
google chrom nerde
Search The Web arama motoru var ÇOK ESKİ bunu bulan arkadaşlar varmı lütfen bana ulaşsınlar yorum atın