Elektrikli otomobil pazarının yeni lideri belli oldu! Tesla’yı ezdi geçti

44

Tüm dünya elektrikli otomobilleri hayatımıza entegre edebilmek için büyük bir dönüşüme girdi. Öyle ki 10 yıl içerisinde sıfır araç satın almak için bayiye gittiğimiz zaman benzin, mazot veya LPG’li binek araba göremeyeceğiz. Peki şu anda pazarının lideri kim? İşte en çok satan elektrikli otomobiller…

En çok satan elektrikli otomobiller – 2022

Uzun yıllardır elektrikli otomobil denildiği zaman akıllara ilk olarak Elon Musk’ın CEO’su ve çoğunluk hisselerine sahip olduğu Tesla geliyor. Fakat diğer otomobil üreticilerinin biraz geç de olsa sektördeki değişimi kabullenmesi neticesinde pazardaki dengeler değişti.

Tabii bu durum piyasa değerlerine de direkt olarak etki etti. Bilindik otomobil şirketlerinin piyasa değeri en fazla birkaç yüz milyar dolara ulaşırken Tesla rakiplerini kat be kat aşarak 1.2 trilyon dolar seviyesine kadar ilerledi.

Türkiye’de satılan elektrikli otomobiller ve fiyatları!

Ancak belirttiğimiz gibi Alman ve Çinli otomotiv üreticileri içten yanmalı inatlarını geride bırakıp elektrikli otomobil üretimine yöneldikten sonra hem gelirleri hem de şirket değerleri yükseldi. Öte yandan Tesla’nın değeri 500 milyar doların altına düştü.

Şu anda piyasaya baktığımızda en büyük oyuncunun artık Tesla değil BYD Auto olduğunu görüyoruz. Hatta en çok satan elektrikli otomobiller listesinde ilk 6 sıra BYD’nin modellerine ait. Fakat buna rağmen Tesla’nın pazar payının da yükseldiğini belirtelim.

En çok satan elektrikli otomobiller

  • 2022 3. çeyrek pazar payları:
    • BYD Auto: Yüzde 19.7
    • Tesla: Yüzde 12.6
    • Wuling: Yüzde 4.7
    • Volkswagen: Yüzde 4.3
  • 2022 2. çeyrek pazar payları:
    • BYD Auto: Yüzde 16.3
    • Tesla: Yüzde 11.7
    • Wuling: Yüzde 5.3
    • BMW: Yüzde 3.8
    • Volkswagen: Yüzde 3.7

Yukarıda paylaşılan şirketlerin yıldan yıla büyüme oranları:

  • BYD Auto: Yüzde 197
  • Tesla: Yüzde 43
  • Wuling: Yüzde 31
  • Volkswagen: Yüzde 28

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

44 YORUMLAR

  1. Normal armut ile,avokado armudunu kıyaslamak ne ise,senin de yaptığın o olmuş!Veya Mondial motor ile Yamaha’yı kıyaslamak gibi..Bir kamyon armut ile bir kamyonet avokadayu karşılaştırmak gibi bir şey bu.🤪🤪🤪

  2. Araç Çin Markası. Zaten sadece kendi ülkesinde satsa dünya lideri olur. Öylede olmuş zaten. Çin’de en çok kullanılan arama motoru “Baidu” Google değil. Dünyada Çin dışında “Baidu” ne diye sorsanız kimse bilmez. Bu sıralamada aynen böyle bence.

    • En çok satan 6 elektrikli otomobil modeli de BYD Auto’ya ait. Yani Tesla, marka olarak değil model bazında ilk 5 e giremiyor. Tabii bunda diğer arkadaşların da belirttiği gibi Çin pazar payının etkisi büyük. ABD özelinde bakıldığında Tesla rakipsiz kalıyor. Ancak globaldeki toplam satış adetlerine göre pazar payları bu şekilde.

  3. Elektrikli arabalar tam bir fiyaskoya dönüşecek eskiden olduğu gibi. Bu yeni bir teknoloji değil ama gelişemeyen bir teknoloji. Bir pili hızlı şarj edebilirsiniz fakat menzil hiçbir zaman yeterli olmayacaktır.

    • Kesinlikle katılıyorum herkesede anlatmaya çalışıyorum.millet yolda kalmaya başlayınca göreceğiz…şarj ve km menzil sorunu çözülmeden ZORRRR

      • Gelismis ulkelerde menzil sorunu yok her yer elektrikli park yerleri ile dolu, restorantlar, hamburgerciler, alisveris merkeszlerinde ve akaryakit istasyonlarinda hizli sarj yerleri var ortalama yarim satte dolduruyor tek sarj ile 300-400 km gidiliyor. Heryer elektri araba

        • Sistem daha oturmadi her kredi kartini kabul etmiyor istedigin yerde sarj edemiyorsun birde en az 3:30 saat full electric olsa kaldik yolda en az 10 yil arkadasla yola ciktik 410 km biryere ben 2:30 saatte ordaydim arkadas 7 saatte geldi sarji bitmis 😁😁😁😁😁

          • Aynen kardeş elektrikli araclar pil konusunda geliştirilmeli en az 1000 km gitmeli tek şarjla birde batarya çok pahalı 10 yılda bir degistirecen bir batarya ortalama bugünün fiyatı 250/300 bin tl çok para üçüncüsü şarj istasyonu yaygınlaşmasi gerekir dördüncüsü 500 km giden aracı full şarj edince evde maliyeti 250 TL şarj istasyonunda 450 TL doğruluğundan emin degilim ama bu şekilde ise hiçte ekonomik değil elektrikli arabalar

      • Zoe ile evde sarj ediyorum 100 tl ile 350 km yapiyorum
        Ankaradan Antalya’ya afyon da 45 dk sarz edip tek mola ile cogu zaman 110 -120 km hiz ile 6-7 saatde gidiyorum
        Evde AC sarj ile 2 saat de dolduruyorum 100 tl nin altinda dolar
        Uzun yolda DC sarj ile 45 dk da dolar 400 tl civari dolar
        Zoe nin pili 52 KW
        Artik yeni nesil cogu Arac 50-80 KW pil ile geliyor ve menzilleri 350 ile 600 km arasidir
        Bakim masrafi zoe icin 20 bin km de 600 tl civari pil sivisi degisimidir
        Sanziman egsoz olmaz
        Güç kesintisi olmaz inanilmaz seri ve torklu araclardir

    • Kardeş, geçen hafta elektrikli aracımla İzmir’den İstanbul’a gittim ailece. Eylül ayında teslim aldım şimdiden 7000Km yapmışım. Komşum da şimdi elektrikli almaya karar verdi. Senin yazdığını görünce anladım ki malesef bizim insanımız gözüyle görene kadar hiçbir şeye itimat etmiyor…

      • %100 katılıyorum size..!
        Çok uzağa gitmeye gerek yok, ülkemizde otomatik vites direnci çok uzun yiillar boyunca sürdü! Tüm dünyada nerdeyse manuel vitesli arac kullanimi sıfirlanmişken bizde inatla devam edildi..Lâkin herseyin bir nihâyeti var tabiki..
        Bilgisizlik ve önyargılardan kaynaklanan inatçı yaklaşımlarin sonuna gelindi..insanlar kullandikca otomatik vitesin avantajlarini, konforunu gördü ve artık piyasanın ekseriyeti otomatik vitese döndü.
        Elektrikli araçlarda da aynı döngü olacak, hiç şüpheniz olmasın.. geçen süre zarfında hem araçlar hemde liojistik sistem daha da gelişecek ve elektrikli araçlar tüm dünyada ve bizde piyasanın kesin hakimi olacaktır..
        “Görünen köy kılavuz istemez”.. NET !..

    • Yav he he denir bu yoruma. Büyük resmi görmüş yine biri. Elektrikli scooter falan kullanın birkaç yüz metre önce, sonra elektrikli araçlarla ilgili yorum yaparsınız.

      • 5 yildir elektrikli scooter kullanıyorum kaliteli bir model, 3. yılda batarya öldü, bir motor parası kadar li-ion bataryaya verdim, yolda kalmışlığım çok oldu, kısa mesafe için iyi fakat 4-6 saatte tam şarj oluyor, menzili kısa, güce ve sürate vurduğunda menzil inanılmaz kısalıyor, tek avantajı yağ bakımı olmaması. Ama her yola çıktığımda tam şarj da etmemişsem ya yolda kalırım endişesi yüzünden çok yavaş gitmem ve stres sahibi olmam can sıkıyor. Benzinli pcx imde hiçbir zaman bu endişeyi yaşamadım. Bu arada elektrikli araçlarım bataryasını doğru şarj etmezseniz vaktinden önce ölüyor ve fiyatları sizi üzer. O yüzden pili kötü 2.elde elektrikli araçlar muazzam değer kaybediyor. O yüzden bir geleceği yok Hybrid e yönelin.

    • Mehmet yozlaşma başlamış kitap, dergi oku. Teknoloji nereye doğru gidiyor takip et ki burada böyle yorumlar yapıp insanları üzme olur mu

    • Öngörün sıfır. Şu anda bile 1000 km üzerine çıktılar ve satılıyor. Şu anda 4000km den söz ediliyor. Çok daha ucuz pil bile bulundu. 2023 de seri üretime geçeceği öngörülüyor.

  4. Bütün araçları çevre hassasiyeti ile elektrikli ye çevirmek ve bir gün bir sebepten Ukrayna gibi elektrik altyapımız uzun süre çökse bu araçlarla bu ülkede mücadelemizi nasıl sürdüreceğiz. Bence en iyisi hibrit araçlar.

  5. Eskiler derler ya bizim zamanımızda yağ kuyruğu şeker kuyruğu vardı şimdi uzun yola çıkınca insanlar artık araçlarını şarj etmek için elektrik kuyruğuna girecek 😃😃😃

  6. Yanli ve kötü bir karşılaştırma ayrıca çok eksik bilgi var. Diğer yorumcuların belirttiği gibi iki farklı segmente hitabeden şirketi karsilastirmissiniz. Byd Çin piyasasına hitap eden ekonomik şehir içinde kullanılan basit arabalar üretiyor. Ok zaman bu işe martı binbin scooterlarida ekleyelim en çok satan onlar olsun

  7. Çinli BYD Auto nun açılımı “Build Your Dreams” tir. Araçlarının önünde BYD yazar arkasında da Build Your Dreams diye upuzun yazar. Full elektrikli klas araçlar üretir Türkiye ye gelse çok satar fakat Togg çıkacağı için elektrikli araçları sokmuyorlar Tr ye togg un satışı direkt düşer çıkarsa. Aslında dünya üzerinde çok kaliteli elektrikli araçlar var fakat ülkeye sokmuyoruz. Onlarla satışta mücadelemiz zor. Ben yine Hybrid araçtan yanayım. Elektriklinin geleceği sınırlı. İlk enerji krizinde rafa kalkarlar.

  8. Ben bu konuda bir elektrikçi olaran Toyotanin sahibi ile aynı gorusdeyim hiç bir ülkenin elektrik alt yapısı ve elektrik üretim kapasitesi Elektrikli arabaların yükünü kaldıracak kapasitede değil .Enerji nakil hatları trafolar elektrik üretim tesisleri vs. Yolda kalan bir araç için kimse bidonlada elektrik tasiyamayacagina göre Yolda kalan Ailelerin cekeceyi sefalet ürkütücü bir durum.Ayrica elektrik yeterince yeşil enerji değil çünkü üretimin çoğunluğu fosil yakıtlara ve artan kapasite nedeni ile nuklere dönmek zorunda kalacak.velhasil bana göre ulaşımda akıllı ve mantıklı olan en akillica yol hidrojen yakıt hücreli araçlar ve mevcut olan araçların bu sisteme donusturulebilmesi. tabi amaç elektrikde inat edip birilerini cebini doldurmak değilse tabi yaşasın zenginler diyenler için sorun farklı.Birde tabi bu iş geleceyi görebilmek sorunları önceden hesap edebilmek yani bu iş bir vizyon meselesi nokta.

  9. Türkiye’de elektrikli araçlar çoğaldıkça şarj problemi kalkar. Üstelik devasa petrol istasyonu gibi zorda değil şarj istasyonu kurmak. Büfe, market, Park alanı her yere kurulabilir kolaylıkla. Dizel ve benzinli hızla azalacağı için pek çok benzinlik kapanacak.sadece elektrikli olmayacak. Hibrit,yeşil enerji gibi seçenekler olacak. Zaten petrol tekilinin baskısıyla bu iş zorlama gitti. Ülkeler işgal edildi,petrol savaşları yapıldı.icten yanmalı motorlar ilk icat edildiği teknolide kaldı. Trilyonca dolarlık bir sektör.Kolay değil. Motor yağları ayrı bir sektör. Hepsi bitecek. Küçülecek bitmese bile. Ancak elektrikli araçlarin önü açık. 50 yıl sonrasını bir düşünün. Cep telefonu 20 yıl önce fotoğraf bile çekmiyordu. Hayal edilemeyen yerlere evrilecek. İçten yanmalı patlarli fosil yakıtli motor vardı diye dalga geçilecek. Yok olacak o kadar çok sektör var ki. 10 yıl sonra zihinleriniz ancak algiliyacak.

  10. Ey millet boşuna tartışmayın yok benzindi dizeldi hibritti elektirikti fizyon enerjiydi
    Benim.dedem develerle ulaşım sağlardı ne günlerdi o günler
    Gerçi dedemin devesi de yoktu ama olsun
    Yağ şeker tüp kuyruklarından bir tık öncesiydi

  11. Komik… Amerikalinin çinde yaptigi satislar bunlar.. küresel degil.. daha teslayi tanimiyorsunuz.. üzerine birde haber yapiyorsunuz… Komik cidden .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version