Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, uzay hakkında da daha detaylı bilgi edinmeye başlıyoruz. Avrupa Uzay Ajansı tarafından gerçekleştiren son çalışma ile birlikte, en detaylı Samanyolu galaksisi haritası üç boyutlu olarak ortaya çıkarıldı. Avrupa Uzay Ajansı’na ait Gaia gözlemevi tarafından toplanan veriler sayesinde, bulunduğumuz galaksinin yapısı daha net bir şekilde ortaya kondu.
Geçtiğimiz günlerde Ay’a fırlatılan insansız uzay aracı Chang’e 5, Çin bayrağı dikmişti.
Chang’e 5 uzay aracı Ay’a bayrak dikti!
En detaylı Samanyolu Galaksisi haritası üç boyutlu olarak çizildi
Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia gözlemevi tarafından toplanan veriler, Samanyolu galaksisinin şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı üç boyutlu haritasını oluşturmak için kullanıldı. Oluşturulan bu harita ve yeni veriler, bilim insanlarına evrenin genişlemesi ve güneş sisteminin geleceği hakkındaki birçok gizemi çözmelerine de yardımcı olabilir.
2013 yılında açılan Gaia gözlemevi, galaksi üzerinde bulunan yıldızları gözlemlemek amacıyla kuruldu. Gaia gözlemevi yaklaşık 1 milyar nesneyi kataloglamak amacıyla yıldızların konumlarını, mesafelerini, hareketlerini ve parlaklıklarını hesaplamayı amaçlıyor ve şu anda bunu en detaylı şekilde yapabilen gözlemevi olarak nitelendiriliyor.
Üç boyutlu oluşturulan Samanyolu galaksisi haritası, güneş sisteminin 326 ışık yılı içerisindeki 40.000 yıldızın hareketini gösteriyor. Toplanan bu verilere göre Güneş sistemimiz, Samanyolu galaksisinin merkezine doğru saniyede 7 milimetre hızlanıyor. Başlangıçta 2022 yılına kadar çalışması planlan Gaia gözlemevinin, 2024’e veya sonrasına kadar çalışma ihtimali de mevcut. Çalışma tamamlandığı taktirde, 2 milyardan fazla nesnenin kataloglanması bekleniyor.
Avrupa Uzay Ajansı tarafından yayınlanan videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Saniyede 7 milimetre hızlanmanın neyi ifade ettiğini belirtmeniz lazım. Çünkü hızlanma dediğiniz şey ivmedir, yer çekimi gibi. Saniyede 7 milimetre hızlanma, galaksi merkezinin kütle çekimi etkisini mi ifade ediyor, yoksa yazım hatası yapıp saniye 7mm galaksi merkezine doğru hareket mi ediyoruz, konuya hakim olmayanlar için bunu açıklamış olmanız gerekirdi.
Google bizi planet bardo ya götür