En eski canlı türü, Avustralya’da yaşamış mikrobik bir canlı türü olabilir. Yaklaşık 3.5 milyar yıllık olan en eski canlı türü için 11 mikroskobik numune incelendi.
En eski canlı türü: mikrobik canlılar
Arkeolojik çalışmalarda yaygın olarak kullanılan radyokarbon tarihleme ile 3.5 milyar yıllık yeni bir mikrobik canlı keşfedildi. Volkanik kayaçta bulunan mikrobik türlerin çeşitliliği, hayatın düşünülenden daha erken ortaya çıkmış olabileceğini gösteriyor.
İlk kez 1982’de çıkarılan ve 1993 yılında açıklanan mikrobik canlıların incelenebilmesi yaklaşık 25 yıl sürdü. Kaliforniya Üniversitesi’nde paleobiyoloji araştırmacıları, ikincil iyon kütle spektrometresi (SIMS) kullanarak, Avustralya antik yerinden alınan 11 mikroskobik numuneyi inceledi. Bu yöntem, ekibin, mikrofosillerin bileşimini, iyonlarla yoğunlaştırarak analiz etmesini ve daha sonra materyalden çıkan iyonların değerlendirilmesini sağladı.
Bu çalışma, antik fosilleşmiş mikropları bireysel düzeyde tanımlayan ilk çalışmadır. Bu nedenle bu mikrobik canlılar, bildiğimiz en eski yaşam biçim adayları olarak gösteriliyor. Mikrobik canlıların dünyamızın geçmişi ve canlılık sürecinin gelişimi hakkında yeni fikirler verebileceği düşünülüyor.
En eski canlılar hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}