Reklam

En Güçlü Bilgisayarın Yeni Görevi

0
Reklam

Dünyanın en büyük ve güçlü süperbilgisayarı olan IBM Roadrunner’ın mevcut görevlerinin arasına yeni bir tane daha eklendi. Roadrunner’ın yeni görevi evrende maddelerin dağılımını modellemek olacak. Bilim adamlarının bunu yapmasındaki asıl amaç evranin yaklaşık %70′ini kapladığı bilinen karanlık maddeyi anlayabilmek.

Bilim adamlarına göre evrenin %70’ini karanlık madde oluşturuyor

Reklam

Roadrunner’ın bulundğu ABD’deki Los Alamos Laboratuarı’ndan Salman Habib “Evrende normal maddelerin toplamının beş katı kadar karanlık madde bulunuyor. Bunu yaptığımız birçok araştırmada gözlemleyebildik. Örneğin Hubble Teleskopu’ndan alınan fotoğraflarda ışığın karanlık maddenin içindeyken büküldüğünü gördük. Karanlık maddenin tam olarak ne olduğunu henüz bilmiyoruz. Bu çalışma ile bunu biraz da olsa anlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

{pagebreak::Roadrunner evreni}

Roadrunner evreni

Erişilebilir evrenin sadece küçük bir kısmına bakabiliyor olsa da Habib’in geliştirdiği “Roadrunner Evreni” modeli petaflop seviyesinde işlem yapabilen bir bilgisayar gerektiriyor. Geliştirilen modelin temel birimi yaklaşık 1 milyar güneş büyüklüğündeki bir cisim olacak. Bunlardan 64 milyar tanesini kullanacak olan Roadrunner böylece trilyonlarca güneşe sahip galaksileri modelleyebilecek.

Roadrunner tam tamına 560 metrekare yer kaplıyor

Roadrunner Evreni modeli, Roadrunner’ın hibrid yapsına (iki farklı işlemci modeline sahip) uygun şekilde geliştirilen bir algoritma kullanacak. Salman Habib ve ekibi Roadrunner’ın hibrid mimarisini ve bünyesinde bulunan PowerXCell 8i hızlandırıcılarını sonuna kadar kullanabilmek için tamamen yepyeni bir kod yazdılar.

{pagebreak::En süper bilgisayar}

En süper bilgisayar

ABD’nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos Laboratuarı’nda bulunan IBM Roadrunner, 1,456 petaflop performansı ile dünyanın en güçlü süperbilgisayarı unvanına sahip. Roadrunner ayrıca 1 petaflop sınırını geçen ilk süperbilgisayar olma özelliğine de sahip. Roadrunner bünyesinde 6912 adet AMD Opteron 2210 (her biri 1,8 GHz hızında) ve 12960 adet IBM PowerXCell (her biri 3,2 GHz hızında) işlemcisi barındırıyor. Roadrunner’ı çalıştırmak için gereken güç ise 2,35 MW. Bu süperbilgisayar 560 metrekare yer kaplıyor. İşletim sistemi olarak ise Red Hat ve Fedora kullanılıyor.

Roadrunner dünyada 1 petaflop sınırını geçen ilk bilgisayar unvanını elinde tutuyor

Roadrunner’ın önceki sayfalarda belirttiğimiz yeni görevinin haricinde çok önemli başka görevleri de var. Roadrunner’ın asıl görevi ABD’nin nükleer silahlarının durumlarını kontrol edip, içlerindeki radyoaktif maddelerin ne zaman bozluacağını hesaplamak. Roadrunner’ın diğer görevleri arasında AIDS virüsünün aile ağacını çıkarıp aşı çalışmalarına destek vermek ve nanometre boyutlarında, dayanıklı kablolar modellemek bulunuyor.

:: Süper bilgisayarlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version