Tüm dünyada yaşanan dijital dönüşümün lokomotifi konumunda yer alan internet, neredeyse her işimizi kolaylıkla halledebildiğimiz günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri konumunda. Tabii internetin bu kadar güçlü hale gelmesindeki en önemli etkenlerden biri de hızı.
Durum böyle olunca dünyaca ünlü çeşitli şirketler, yaptıkları araştırmalar sonucu en hızlı interneti kullanan ülkeleri listeliyorlar. Bunlardan biri olan Speedtest, Eylül 2021 itibariyle dünyanın en hızlı internetine sahip ülkelerini resmen duyurdu.
İşte en hızlı internete sahip ülkeler
Eylül 2021 itibariyle mobil internette indirme hızı ortalaması 63.15 Mbps, yükleme hızı ortalaması ise 13.37 Mbps olarak belirlendi. Buna ek olarak genişbant internette indirme hızı ortalaması 113.25 Mbps, yükleme hızı ortalaması da 62.45 Mbps olarak karşımıza çıktı. Gecikme sürelerinin de mobil internet için 36 ms, genişbant için 19 ms olduğunu söyleyelim.
Açıklanan verilere göre, Eylül 2021 itibariyle dünyanın en hızlı mobil internetini Birleşik Arap Emirlikleri kullanıyor. Yapılan ölçümlerde indirme hızı 238.06 Mbps, yükleme hızı ise 29.87 Mbps olarak belirlendi. Gecikme süresi ise 23 ms olarak tespit edildi.
Dünyanın en hızlı genişbant interneti ise Monako’da bulunuyor. Ölçümlere göre, 261.82 Mbps indirme ve 158.92 Mbps yükleme hızlarına kadar çıkan ülkenin internet gecikme süresi ise 14 ms.
Türkiye kaçıncı sırada?
Maalesef internet hızları konusunda alt sıralarda yer alıyoruz. Yapılan araştırmaya göre Türkiye, mobil internet hızında 55. sırada, genişbant internet hızında ise 91. sırada yer alıyor.
Ülkemizin mobil internet hızı için yapılan ölçümlerde indirmede 48.85 Mbps, yüklemede 16.97 Mbps ve gecikme süresinde ise 38 ms tespit edildi. Genişbant internet hızında ise indirmede 43.48 Mbps, yüklemede 15.75 Mbps hızlarına çıkan ülkemizde gecikme süresi de 22 ms.
Peki Türkiye’nin en hızlı mobil ve genişbant internete sahip ülkeler sıralamasında alt sıralarda kalması hakkında ne düşünüyorsunuz? Ülkemizde kullanılan mobil ve genişbant internetlerin hızları günlük kullanım için yeterli mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.