Reklam

En İyi 10 Test Yazılımı

1
Reklam

Her gün işte ya da evde kullandığınız bilgisayarın performansından memnun musunuz? Bilgisayarın performansını ölçüm yapmadan tam olarak anlamak zordur.

Belli bir oyunda karşılaşılan bir yavaşlama ya da bir dosya kopyalamanın ya da sıkıştırmanın aldığı vakit, bilgisayarın performansı hakkında yüzeysel bir bilgi verebilir. Ancak karşılaştırma yapmak ve tam bir veri elde edebilmek için test yazılımlarına ihtiyaç var.

Reklam

Performansı tam ölçmek için göz kararı yetmez

Bu işe yarayan onlarca yazılım bulunuyor. Bunların bazıları sadece belli ölçümler yapabilirken, bazı yazılımlar ise tüm bilgisayarı test edebiliyor. Bunların en iyilerini sizler için belirledik. Bilgisayarınızın performansını ölçmek istiyorsanız bu yazılımlara güvenebilirsiniz.

{pagebreak::10 – Sabit disklerin performansı}

HD Tach

Çok basit bir yazılım olan HD Tach, harici depolama cihazlarınızın, USB belleklerinizin ve sabit disklerinizin performansını bu programla basit bir şekilde ölçebilirsiniz. Ayarları gayet basit olan HD Tach ile okuma ve yazma hızlarının yanı sıra arabirim hızı ve rastgele erişim süresini de ölçebilirsiniz. HD Tach, sonuçları yazılı olarak vermesinin yanında bir de grafik gösteriyor.

{pagebreak::9 – Pi sayısının gücü}

SuperPI

Overclock tutkunlarının rekorlarını tescil etmek için kullandığı bir yazılım olan SuperPI aslında çok basit bir yazılım ve sadece tek bir test yapabiliyor. Virgülden sonraki 32 milyonuncu basamağa kadar sayısını hesaplatan yazılım, işlemcinin düzgün çalıştığını kanıtlamak için kullanılıyor. Aynı zamanda bunun hızı da ölçülüyor.

{pagebreak::8 – Tüm çekirdekleri zorlayın}

Cinebench


İşlemci performansını ölçmenin en iyi yollarından biri Cinebench kullanmaktan geçiyor. İşlemcinin render yapma hızını ölçen Cinebench, aynı zamanda çok çekirdekli işlemcileri de zorlayabiliyor. Multi-threaded denilen, çok çekirdek gerektiren işlemler yapan Cinebench, işlemcilerin tek bir çekirdeğinin performansının yanı sıra, tüm çekirdeklerini aynı anda kullandığı zamanki performansını da ölçebiliyor.

{pagebreak::7 – Dizüstünün pil ömrü}

MobileMark


Test yazılımları ile dizüstü bilgisayarlara özel testler yapmak da mümkün. Bu konuda uzmanlaşmış yazılımların en önde gelenlerinden biri de MobileMark. MobileMark, dizüstü bilgisayarın pil ömrünü ölçmesinin yanı sıra genel performans konusunda da bilgi veriyor. Pil tam doluyken başlayan testte, yazı yazmak, internete girmek, film izlemek, müzik dinlemek gibi işlemler simüle ediliyor ve pil ömrü ölçülüyor.

{pagebreak::6 – Ekran kartının gücünü ölçmek için}

3DMark Vantage


Test yazılımları konusunda uzman olan Futurmark’ın en ünlü ürünlerinden biri olan 3DMark’ın en son sürümü 3DMark Vantage, ekran kartlarının sınırlarını sonuna kadar zorluyor. DirectX 10 destekli grafiklerin kullanıldığı yazılımda, ekran kartlarını zorlayacak tüm efektler deneniyor. Ayrıca kartın fizik motoru performansı da ölçülüyor. Genel bir puanın yanı sıra, GPU ve CPU’ya da ayrı ayrı puanlar veren yazılımda grafik ayarlarının seviyesine göre farklı testler yapılabiliyor.

{pagebreak::5 – DirectX 11 ile test}

Unigine Heaven


DirectX 11′in piyasaya çıkmasıyla birlikte piyasaya sürülen Ungine Heaven, DX 11 destekli ilk benchmark yazılımı olmasıyla biliniyor. DirectX 11 destekli yeni nesil kartların performansını ölçen Ungine Heaven, Tesselation başta olmak üzere grafik açısından tüm yenilikleri kullanarak ekran kartlarını zorluyor. DirectX 11 destekli ekran kartlarını test eden en iyi yazılım şu an için Unigine Heaven.

{pagebreak::4 – Tüm sistemi ölçün}

PassMark


Sistemin bütün olarak gösterdiği performansı ölçen yazılımlardan biri olan PassMark, işlemciden, ekran kartına, sabit disklerden, belleklere kadar tüm bileşenleri zorluyor. Kullanımı gayet kolay olan PassMark işlemci için sıkıştırma ve matematiksel testler, ekran kartı için 2D ve 3D uygulamalar kullanırken, bellek hızını ölçen ve sabit diskin yazma ve okuma hızını belirleyen testler de yapıyor.

{pagebreak::3 – Sistemin tüm özellikleri}

Everest


Asıl görevi sistem bileşenlerini belirlemek ve tanımlamak olan Everest ayrıca her bileşeni ayrı ayrı test edebiliyor. Her bileşen için farklı birçok test yapabilen yazılım, bileşenlerde bulunabilecek hataları da belirleyebiliyor. Bunun için sistemi zorlayan Everest, aşırı yükte bilgisayarın nasıl davrandığını belirliyor. Ayrıca yazılım, donanım bileşenlerinin harcadığı gücü ve sıcaklık seviyesini gerçek zamanlı olarak gösterebiliyor.

{pagebreak::2 – En detaylı ve kapsamlısı}

SiSoft Sandra


Çok detaylı bir yazılım olan Sandra, bilgisayarınız ve bileşenleriniz hakkında çok detaylı bilgi verebiliyor. Bilgisayarın daha sağlıklı ve düzgün çalışması için araçlar da barındıran Sandra‘da her bir bileşen için farklı testler de yer alıyor. İşlemciden, ekran kartına, sabit disklerden, USB belleklere kadar aklınıza gelebilen her türlü bileşeni test eden Sandra, çok detaylı ve kapsamlı bir yazılım olarak dikkat çekiyor.

{pagebreak::1 – Herkesin ilk tercihi}

PCMark Vantage


Futurmark’ın ürünlerinden biri olan PCMark Vantage, bilgisayar bileşenleri ile yapılan testlerde tüm dünyanın ilk başvurduğu yazılımlardan biri. Kullanması gayet basit olan bu yazılım tüm sisteme genel puan vermesinin dışında bellek, film ve televizyon, oyun, müzik, bağlantı, verimlilik ve sabit disk kategorilerinde de puanlar veriyor.

:: Sisteminizi test ediyor musunuz? 


 

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version