Mobil dünyanın yükselen yıldızı Android, üçüncü şahıs yazılım desteği konusunda da iyi bir ivme yakalamayı başarmış durumda. Birçok geliştirici Android saflarına kaymış durumda. Google’ın da desteği ile hızlı bir gelişim içersindeki işletim sisteminin mobil içerik mağazası Android Market, barındırdığı yazılımların ücretsiz oluşuyla da dikkat çekmeyi başarıyor.

 


Android Market üzerinde son verilere göre 50.000’in üzerinde mobil yazılım bulunuyor.

Yazımızda en çok indirilen ve en başarılı Android uygulamalarını derledik. Bu yazılımlar geliştiricilerine büyük paralar kazandırmamış olsa da haklı bir ün kazandırdığı bir gerçek. Sözü fazla uzatmayalım ve sizleri bugüne kadar Android için geliştirilmiş en iyi 20 ücretsiz uygulama ile baş başa bırakalım.

{pagebreak::20. Google Maps Navigation}

20. Google Maps Navigation

Navigasyon yazılımları mobil dünyanın en çok kazandıran pazarlarından birisi. Ancak Google, harita uygulamasına navigasyon özelliğini entegre ederek, Androidli akıllı telefon sahiplerinin bu hizmetten ücretsiz olarak yararlanmasına olanak tanıdı. Android 1.6 ve üzeri işletim sistemine sahip cihazlar ile uyumlu çalışan yazılım sesli sürücü ve yaya navigasyonu özelliklerini taşıyor. Uygulama kullanışlı arayüzü ve hızlı rota hesaplamaları ile dikkat çekiyor.

 

{pagebreak::19. Last.fm}

19. Last.fm

Ücretsiz internet radyosu hizmeti Last.fm, geniş müzik arşivi ile birçok kullanıcının ve özellikle de sosyal ağların en çok tercih edilen hizmetlerinden biri haline gelmiş durumda. Mobil cihazların da gözdesi durumdaki Last.fm için bir de Android uygulaması bulunuyor. Wi-Fi yahut 3G üzerinden internet erişimini sağlayan uygulama şık arayüzü ile çok beğeniliyor.

 

{pagebreak::18. Beeb Player}

18. Beeb Player

BBC’nin geçmiş yayınları izleyebilmek için hazırladığı iPlayer hizmeti, cepte de çeşitli widgetlar ve kişiselleştirilmiş uygulamalar ile izlenebiliyor. Androidli akıllı telefonunuzda da BBC’nin yayınlarını online olarak izleyebilmek istiyorsanız bu konudaki en iyi çözüm olan Beep Player’ı denemenizde fayda var. Wi-Fi yahut 3G üzerinden veri erişim ihtiyacını karşılayan yazılım ücretsiz olarak sunuluyor.

 

{pagebreak::17. Evernote}

17. Evernote

Anlık notlar için kullanabileceğiniz bir yazılım olan Evernote’un özel bir Android versiyonu da bulunuyor. Görsel ve sesli notlar alabilmeye olanak tanıyan uygulama, dosya barındırma ve listeler tutabilme gibi özelliklere sahip. Özel senkronizasyon yeteneğine de sahip olan Evernote sayesinde bu verileri bilgisayarınız ile eşleştirebiliyorsunuz.

 

{pagebreak::16. Swype}

16. Swype

Swype düz mantıkla bakıldığında bir ekran klavyesi özelliğinden daha ileri bir uygulama değil. Ancak onu farklı kılan kullanım tarzı. Swype’ın ekran klavyesi ile yazarken elinizi ekrandan kaldırmanız gerekmiyor. Bir sonraki harfe tıklarken parmağınız yahut stylus’ı ekranda sürüklemeniz yeterli. İlk etapta saçma ve zahmetli gibi görünse de Swype alıştıktan sonra ciddi manada bir hızlanma yaratıyor. Swype’ın Android Market içersinde yer almadığını da belirtelim. Yazılımı deneyebilmek için üreticinin resmi sayfasına gitmeniz gerekiyor.

 

{pagebreak::15. Task Manager}

15. Task Manager

Mobil cihazlarda kullanılan en önemli yazılımlardan biridir görev yöneticileri. İşletim sistemlerinin üzerinde ön yüklü olarak gelen yazılımların kısıtlı yetenekleri kullanıcıları üçüncü şahıs yazılım kullanmaya zorlar. Task Manager isimli uygulama Android Market üzerinde yer alan en başarılı görev yöneticisi uygulamalarından birisi. Onlarca fonksiyonel aracı da beraberinde getiren uygulama sistem üzerinde tam olarak yetkin olmanıza olanak tanıyor.

{pagebreak::14. Skyfire 2.0}

14. Skyfire 2.0

Androidli akıllı telefon kullanıcılarının en çok tercih ettiği uygulamalardan biri de Skyfire. Sunucu tabanlı olarak çalışan uygulama sayesinde mobil cihazlar üzerinden herhangi bir uyumluluk problemi yaşamadan istenen her sayfaya erişim sağlamak mümkün hale geliyor. Tarayıcının sistem kaynaklarını çok fazla meşgul ettiği gerekçesi ile fazlaca şikâyet aldığını da belirtmeden geçmeyelim.

 

{pagebreak::13. AppSaver}

13. AppSaver

Android’in mevcut sürümlerinde mobil yazılımları hafıza kartına yüklemek ne yazık ki mümkün olamıyor. Mobil uygulamaları kurmak için tek seçeneğiniz sistem hafızası. AppSaver da işte tam olarak bu işi yapıyor. Uygulama sayesinde Android Market üzerinden indirdiğiniz yazılımları dilediğiniz sürücüye kurabiliyorsunuz. Froyo olarak anılan Android 2.2 çekirdeği ile bu durumun aşılmış olacağı da gelen duyumlar arasında.

 

{pagebreak::12. AppMonster}

12. AppMonster

Android Market üzerinde 50.000 adetten daha fazla uygulama bulunuyor. Akıllı telefonları akıllı hale getiren özellikleri üçüncü şahıs yazılımlar olmadan asla diyorsanız AppMonster isimli uygulamayı arşivinize eklemenizde fayda var. Uygulama cihazınızda yüklü olan mobil programları tek tuşla SD karta yedeklemeye olanak tanıyor. Bu sayede cihazınıza ne olursa olsun dilediğiniz zaman sık kullandığınız uygulamaları tek tıkla geri getirebilmeniz mümkün hale geliyor.

 

{pagebreak::11. Google Goggles}

11. Google Goggles

Internet devinin çığır açan teknolojilerinden biri Google Goggles. Yeni bir arama teknolojisi olan bu özellik sayesinde cep telefonu kamerası ile yakalanan görselleri Google üzerinde aratmak mümkün hale geliyor. Çeşitli fonksiyonları bulunan yazılıma Market üzerinden Google Goggles araması ile indirilebiliyor.

:: Beğendiğiniz yazılımları SDN üyeleri ile paylaşın.