Artık HD televizyonlar yerlerini 4K yani UltraHD televizyonlara bırakıyor. Kullanıcılar çeşitli fiyat aralıklarında bulunan UHD TV’yi alırken görüntü kalitesine olabildiğince dikkat ediyorlar.
Peki 4K teknolojisinde en iyi görüntüyü sağlamanın yolu ne? İşte bu soruyu sizler için yanıtlıyoruz.
RGBW Ultra HD Teknolojisi
Yeni 4K televizyonlarda da yer verilen RGBW teknolojisi ile geleneksel RGB LCD panellerindeki renk filtresine göre beyaz ara piksellerle koordineli bir şekilde çalışıyor. Geleneksel RGB LCD panelleri farklı renklerde ışık yayabilmek için renk filtresinde kırmızı, yeşil ve mavi ara pikseller kullanırken, RGBW UHD panel algoritması sayesinde herhangi bir UHD görüntü kaybı olmadan orijinal UHD çözünürlüğüne ulaşmaya olanak sağlıyor.
Ayrıca, RGBW teknolojili ULTRA HD TV’ler sahip oldukları panel algoritması sayesinde, her bir ara pikseli kusursuz şekilde paylaşmanın yanında, normal ULTRA HD TV’lerle de eşit piksel sayısına sahip bulunuyor.
RGBW’nun RGB’den farkı ne?
Üç renkli ara pikseller ile çalışan LG RGBW teknolojisi, temelde RGB panel tasarımı ile aynı özelliklere sahip olmanın yanında eklenen beyaz piksellerle bunu bir adım ileriye götürüyor. RGBW tabanlı paneller, kırmızı, yeşil ve beyaz gibi üç statik renk yerine sırasıyla devreden dört ara piksel (RGB, WRG, BWR, GBW) kullanıyor. RGBW panelleri 4K RGB panellerinin kullandığı (3840×3[RGB]×2160) ara piksellerle aynı 24 milyon 883 bin 200 (3840×3[RGB/WRG/BWR/GBW]×2160) maksimum ara piksel özelliğine sahip.
ISO standartlarını karşılıyor
RGBW metodu IDMS’in (Information Display Measurement Standart) 4K çözünürlük tanımını tamamen karşılıyor. ISO (International Organization for Standardization) çözünürlük standartlarını temel alan bu tanımlama aynı zamanda IDMS tarafından da uygulanıyor. Organizasyon “çözünürlük” terimini, sinyal girdilerine göre resim detaylarını işleyen ve “kontrast modülasyon metodu” (parlaklık çözünürlüğü) ile hesaplanabilen görüntüleme yeteneği olarak tanımlıyor. Parlaklığı değiştirebilecek hem yatay hem de dikey yönlerdeki piksellerin sayısı, dikey ve yatay olarak ölçülen piksel sayılarının çarpılmasıyla ortaya çıkıyor.
Kontrast modülasyon metodu kontrast farkıyla görülebilecek siyah/beyaz satır sayısını analiz ederek gerçekleştiriliyor (Beyaz satır, siyah satırdan en az 3 kat daha parlak olmalıdır). LG’nin RGBW teknolojisi, 3840’a 2160 satıra ulaşarak ISO tarafından belirlenen 4K görüntü tanımına da uygun bir şekilde çalışıyor.
Philips.
Baya açık açık reklam yapmışsınız ama bilgi için teşekkür ederim
Yok arkadaş 22 Eylül tarihli yazıda rgbw panel gerçek 4k değil aslında 3k demiştiniz lg tvler sanıyorum satılmıyor ki onun reklamı olsun diye rgbw panellerde 4k dır diye pazarlıyorsunuz hangi yazıya inanalım
4096×2160p 4k dir3840×2160 2k dır
Vestel Led smart aldım 102 ekran çok baba görüntü veriyo
Sony Bravia
Rgbw modelleri bilmedikten sonra ne farkeder keşke model listesi de versymişsiniz.
Sakin ha bu habere bakip da 4K yerine 3K televizyon alarak kazik yemeyin. Bu nasil celiki editor kardes? Televizyonunuz Gercekten 4K mi? – ShiftDelete.Net
televizyonu test eden sağdaki kız o bacaklar ne öyle az zayıfla kimse almaz seni evde kalırsın 🙂 :)))
Arkadaşlar RGBW orjinal 4K değildir sakın almayın.
Birkac gun once rgbw panele sahip 4k tvleri almayin, onlar aslinda 3k dediniz. Bugun ise lg nin rgbw 4k tv reklamini yapiyorsunuz!
RGBW:4KW:Wahit beyaz onu çıkarın 4K-K:3K
Nerdesin 8K ……
şimdi firmanın 5 tane sertifika yalan mı yani
2.8k 3k bile değil rgbw paneller yüzde 25 daha az renk verir 2880 rgb var kandırmayın milleti uhd sertifikası bile yok lg lerin