Reklam

En iyi domain rehberi: Domain ile ilgili bilmeniz gerekenler

0
Reklam

İnternet kullanımının yaygınlaşması, web siteleri ile ilgili terimlerin ve kavramların da önemini artırıyor. Domain, web server, farklı server çeşitleri ve benzeri internet unsurları artık yaygın olarak kullanılıyor. Günümüzde sadece internet kullanıcıları bile bu kavramlar hakkında genel bir bilgi edinmek istiyor. Bu doğrultuda domain yani alan adı ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.

Domain nasıl çalışır?

Web sitenizi ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler, web sitenizin alan adını tarayıcılarına yazarlar. Yazdıkları alan adı DNS’i oluşturan global sunucu ağı ile paylaşılır. Global sunucular, alan adları ile ilgili name severlerine bakarlar ve ziyaret isteklerini sunuculara iletirler. Örneğin; Natro’ya ziyaret gerçekleştirmek isteyen bir ziyaretçinin tarayıcısına “natro.com” yazması süreci, bahsettiğimiz işlemleri anlatır.

Alan adı adresleri hosting sağlayıcıları tarafından yönetilirler. Web sitenizin hosting sağlayıcısı, ziyaretçiden gelen isteği web sitenizin saklandığı bilgisayara yollar. Bu bilgisayarlara da web serverlar denir. Bu sunucular, Apache ya da Nginx gibi yazılımları kullanırlar. Bu sayede web sitenizde bulunan bilgiler, ziyaretçinin internet tarayıcısına geri gönderilir ve böylelikle ziyaretçileriniz web sitenize giriş yapar. 

Domain türleri nelerdir?

Reklam

Birbirlerinden oldukça farklı hizmetler sunan alan adı türleri bulunmaktadır. Her ne kadar “.comdomain uzantısının daha sık kullanıldığını görsek de “.org” ya da “.net” gibi çeşitli alan adı türleri de sıklıkla kullanılmaktadır. Bu alan adı türlerinden bazıları şunlardır: 

Üst Seviye Domain (TLD) Nedir?

Üst seviye alan adları, adından da anlayabileceğiniz üzere, alan adı üçgeninin en üst katmanında yer alan alan adı türüdür. Üst seviye alan adları da kendi içlerinde oldukça farklı kollara ayrılırlar, fakat en yaygın kullanılan üst seviye alan adları şunlardır: “.com”, “.org”, “.net”.

Üst seviye alan adlarının resmi listelerini, Assigned Numbers Authority (IANA) adlı kurum yönetir (bu listelerin içinde TLD, ccTLD ve gTLD’ler yer alır). Sizler de üst seviye alan adlarını bu kurumdan görüntüleyebilirsiniz. 

Genel Üst Seviye Domain (gTLD) Nedir?

Genel üst seviye alanları, özünde ülke kodlarına ihtiyaç duymayan bir üst seviye alan adı çeşididir. Bu alan adları, çoğunlukla özel kullanımlar için tasarlanırlar. Örneğin; “.edu” uzantısının eğitim kurumları tarafından ya da “.gov” uzantısının askeri kurumlar tarafından kullanılır. Bunun haricinde genel üst seviye alan adı kaydı oluşturmak için herhangi bir kriter aranmaz. Bu sebeple de “.com” uzantısı sadece ticari amaçlar için kullanılmaz.

Ülke Kodu Üst Seviye Domain (ccTLD) Nedir?

İnternet ülke alan kodları, uluslararası ülke kodlarını barındırır ve yalnızca iki harften oluşurlar. Örneğin “.tr” alan kodu Türkiye Cumhuriyeti’nin kullanmış olduğu alan kodudur. İnternet ülke alan kodları, çoğunlukla belli bölgelerde özel siteler oluşturmak isteyen şirketler tarafından kullanılır ve böylelikle ziyaretçilerinin doğru adreste olduklarını belirtirler.

Sponsorsuz Üst Seviye Domain (uTLD) Nedir?

Sponsorsuz üst seviye alan adı, genel üst seviye alan adlarının bir alt koludur. Sponsorsuz üst seviye alan adları “.com” ya da “.info” gibi alan adı şirketleri tarafından kullanılabilen ve sınırlandırması olmayan genel üst seviye alan adlarıdır.

Alan adları, 1980 yılında piyasaya sürüldüğü zaman toplam yedi tane genel üst seviye alan adı bulunmaktaydı ve sadece bu alan adlarından üç tanesi kısıtlamasız bir biçimde kaydettirilebiliyordu. Üst seviye alan adı seçeneklerinin az olması ile birlikte çoğu kullanıcı “.com” uzantısına yöneldi. Bu sebepten dolayı da birçok alan adı kaydeden firma ve kullanıcıları genel olarak “.com” uzantısını tercih etmektedir.

İkinci Seviye Domain Nedir?

İkinci seviye alan adları, üst seviye alan adlarının hemen altında yer alırlar. Genel olarak kullanımları da şu örnekle gösterilebilir: “.co.uk”. Bu kullanım şekli İngiliz şirketleri tarafından kullanılmaktadır. “.gov.uk” ise İngiliz devlet kurumları tarafından kullanılır. “.ac.uk” de İngiliz akademik kurumları tarafından kullanılır. Bu kullanım biçimlerini Türk web sitelerinde de görmek mümkündür. Örneğin; Türk devlet kurumları “.gov.tr” uzantılı web sitelerine sahiptir.

Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Domain seçimi yaparken iyice düşünmeli ve araştırma yapmalısınız. Ayrıca dikkat etmeniz gereken pek çok önemli nokta bulunuyor. 

  • Alacak olduğunuz alan adının kullanılıp kullanılmadığını kontrol edin. Halihazırda kullanılan bir alan adını almanız sıkıntı yaratabileceği gibi sizlere maddi açıdan da zarar verebilir.
  • Verilerinizi saklı tutun. Birçok firma ucuza alan adı veriyor olabilir. Ancak bu konuda dikkatli olmalısınız, çünkü oldukça ucuza alan adı alıyorsanız firmanız sizin bilgilerinizi başka firmalara satıyor olabilir. Bu nedenle anlaşmaya varacağınız firmanın hizmet ve güvenlik şartlarını iyi okumalısınız.
  • Alan adı seçimi konusunda uzun süreli kullanabileceğiniz bir alan adı seçin. Alan adınızı sonradan değiştirebilirsiniz fakat bu ziyaretçi sayınızda bir düşüşe sebep olabilir.
  • Alan adınızı alırken yazılması, anlaşılması ve okunması kolay bir alan adı seçmelisiniz. Alan adınızın tarayıcılara yanlış girilmesi durumunda ziyaretçileriniz yanlış sitelere yönlendirilebilirler ve bu durumda sizi kötü etkiler.
  • Gizli ücretlere karşı tetikte olun. Hizmet şartlarını iyi okumalısınız. Alan adı alımı her ne kadar ucuz olsa bile bazı firmalar alan adınızın kullanım süresi dolduğunda yeniden alabilmeniz için yüksek miktarda ücret isteyebilirler.

Domain Nasıl Alınır?

Web sitenizi kurarken yukarıda vurgulanan kriterleri göz önüne alarak bir domain adı almanız önem taşır. Alan adı almanız için birçok firma aracı olmaktadır. Bu noktada doğru firma seçimi daha sonraki adımlarda sıkıntı yaşamanızı engeller. Güvenilir bir kurum olan Natro size bu doğrultuda yardımcı olacaktır.

Yeni Domain Almak

Alan adınızı farklı firmaların web sitelerinden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Ancak hatırlatmak isteriz ki öncelikle alan adınızın uygun olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Alan adınız uygun değilse yeni bir tane oluşturabilir, varyasyonlarını kullanabilir ya da alan adınızı kullanan kişi ile pazarlığa oturabilirsiniz. 

Kayıtlı Bir Domain Almak (İkinci El Domain)

Hali hazırda mevcut olan bir alan adı satın almak isterseniz, bunu yine çeşitli firmaların dijital web sitelerinden gerçekleştirebilirsiniz. Satılan alan adları, satılan domainler ve benzeri sekmelere tıklayarak gerekli bilgileri doldurup alan adını alabilir ya da satabilirsiniz.

Açık Artırmadan Domain Almak

Alan adları açık artırmalar ile alınabilir ve satılabilirler. Alan adlarının değerlerini akılda kalıcılıkları, tarayıcılarda ne kadar güzel bir sıralamaya sahip oldukları gibi etkenler etkiler. Her ne kadar birkaç dolar ile almış olsanız bile bir alan adını, doğru kişiye oldukça yüksek ücretlerle satabilir ya da önceden satın almış birinden oldukça yüksek miktara almak durumunda kalabilirsiniz. Dolayısıyla alan adlarının açık arttırmaları yapılmaktadır. Bu durum alan adı sahiplerine yüksek miktarda kazanç elde edebilme fırsatı sunar. Yine farklı sitelerden açık arttırmada olan alan adlarını görüntüleyebilir ya da bu sitelere kendi alan adınızı koyabilirsiniz.

Domain Uzantıları Nelerdir?

Aktif olarak kullanılan pek çok alan adı uzantıları bulunuyor. Bu uzantıların kullanım alanlarını sizler için sıraladık:

  • “.com” uzantısı, ticari kuruluşlar ve ticari şahıslar tarafından tercih edilir.
  • “.org” uzantısı, kâr amacı olmayan kuruluşlar tarafından kullanılır.
  • “.ac” uzantısı, akademik web siteleri tarafından kullanılır. Örneğin; üniversiteler.
  • “.k12”, kreş, anaokulu, ilkokul, lise, ortaokul ve dengi öğretim kurumları tarafından kullanılır.
  • “.com.tr”, uzantısı Ticari Sicil Gazetesi’nde kaydı bulunan resmi kuruluşlar tarafından kullanılır.
  • “.net”, servis sunucuları ile servis sağlayıcıları tarafından kullanılır.
  • “.gov”, hükümete ait olan kurumlar tarafından kullanılır.
  • “.edu”, eğitim kuruluşları tarafından kullanılır.
  • “.biz”, bu uzantı çeşidi genel olarak kayıt koşulu sunmadığı için tercih edilir. Genellikle de uluslararası organizasyonlarla firmalar tarafından kullanılır.
  • “.info”, ise daha çok bilgi içerikli olan kişiler ya da kurumlar tarafından kullanılır.
  • “.name”, alan adlarında gerçek kişi ismi kullanacak kişiler tarafından kullanılır.
  • “.travel”, seyahat hizmeti veren kuruluşlar tarafından kullanılır.
  • “.xyz”, genellikle yetişkinlere yönelik web siteleri tarafından kullanılır.
  • “.shop”, dijital ticari amaçlı kurulan web siteleri (e-ticaret siteleri) tarafından kullanılır.

En Popüler Domain Uzantıları

Çok sayıda alan adı uzantısı olsa da bunların bazıları çok daha yüksek bir oranda kullanılır. Sırasıyla bazı popüler alan adı uzantıları şunlardır:

  • “.com”
  • “.net”
  • “.org”
  • “.co”
  • “.us”

En iyi domaine sahip olmak için kaliteli hizmet veren firmadan destek almanız gerekiyor. Bu noktada Natro sizlere istediğiniz hizmeti ve desteği sunacaktır. Pek çok farklı domain uzantısına Natro sayesinde sahip olabilir, karar verdiğiniz domaini sorgulayarak satın alabilirsiniz.

Domain sorgulama ve satın alan adı satın alma işlemlerinin yanı sıra, sunucu kiralama, hosting, SSL, marka tescili gibi konularda da Natro’dan hizmet alabilirsiniz. Alanında uzman ekibine 7/24 ulaşabilir, uygun fiyat avantajlarıyla ihtiyacınıza uygun bütün çözümlere tek tıkla natro.com’dan ulaşabilirsiniz.

YORUM YOK

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version