Reklam

En İyi Müzik Yapım Programları

3
Reklam

DAW (Dijital Audio İstasyonları) futbol hakemleri gibidir. İyi bir müzik üretimi yazılımı varsa onun ordaa olduğunu bile hissetmezsiniz ama yeterince iyi değilse dilediğinizi yapamayabilir ve size birçok sorun çıkartır. 


 

Reklam

Şu an herkes için geçerli olan en iyi bir yazılım vardır diyemeyiz ama yazılımları güvenilirlik, mantıklı iş akışı, esneklik ve de fiyat olarak değerlendirmek mümkün.

{pagebreak::Sony Creative Software Acid}

11. Sırada

Sony Creative Software Acid
PC, 299,95$ (Pro sürümü)

 

 

Sıralamada 11’inci sırada Acid yer alıyor. Artık müzik sanayisinde öncü olmasa da, 1998 yılında çıkmasıyla birlikte otomatik zaman sıkıştırması ve perdeleme, devrimsel olarak nitelendirilmişti. Şu anda bu özellikler Acid’in temel gücü olarak bulunuyor, ayrıca buna MIDI ve de video desteği kattı. Bu listede Acid önlerde olmamasına rağmen, yetenekli, hızlı ve kullanımı kolay bir yazılım.

{pagebreak::Apple GarageBand}

10. Sırada

Apple GarageBand
Mac, 79 $ (iLife)

 

Eğer yeni başlayan dostu bir yazılım arıyorsanız, bulmak için büyük çaba harcamanız gerekir. Tüm Mac’lerde kurulu olarak gelen ve iLife paketinde içinde bulunan Apple GarageBand, müzisyen olmayanların dahi Loop’lar sayesinde çok kanallı kayıt yapıp kendi şarkılarını oluşturabilmelerini sağlıyor.

Tüm bu güzel özelliklerinin yansıra, son sürümünde dâhil olan isteğe bağlı sanatçı eğitimleri sayesinde, gitar veya piyano çalmayı da öğrenebilirsiniz.

{pagebreak::Avid Pro Tools}

9. Sırada

 Avid Pro Tools
PC / Mac, 255 € (M-Powered sürümü)

 

 

Profesyonel camiada, bilgisayar ortamında kayıtta Pro Tools adeta vazgeçilmez hale gelmişti. Stüdyolar için sağlam, hatasız ve eşsiz bir yazılımdı. Halen profesyonellerin seçimi olmaya devam ediyor. Yeni çıkan Pro Tools LE, Pro Tools M-Powered ve hatta Pro Tools Consumer sürümleriyle bu olağan üstü ses işleme ve müzik üretimi yazılımı, her seviyedeki kullanıcı için seçenek sunuyor.

{pagebreak::Magix Samplitude}

8. Sırada

Magix Samplitude
PC, 505 € (Pro Sürümü)

 

 

Prodüktörlüğe ilginiz varsa Magix’i bilmemenize neredeyse imkân yok. Giriş seviyesinde müzik üretimi yazılımları olan Music Maker ve Music Studio da üreten Magix, en güçlü DAW’lardan biri olan Samplitude’un da üreticisidir. Ses editörü olarak başlayan bu program, şu anda sistemi dâhilinde olan süper efektlerle mükemmel bir nesne tabanlı düzenleme sistemi ve “Melodyne tarzı Elastik Audio” gibi gelişmiş özellikler sunan bir tam teşekküllü müzik üretim paketidir. Çalışma sırasında bazı tuhaflıklar olmasına rağmen, özelliklerini göz önünde bulundurduğumuzda olağan üstü bir yazılım.

{pagebreak:: Propellerhead Record-Reason}

7. Sırada

Propellerhead Record / Reason
PC / Mac, 369£ (Öğrenci fiyatı 279£)

 

 

Propellerhead, 2009 yılında Record’u piyasaya sürdüğünde, bir DAW olmadığının üstünde durdu. Eklentileri olmamasına ve gelişmiş düzenleme seçenekleri bulunmamasına rağmen kolay bir şekilde Audio/MIDI üretimi yapabilmeniz ve SSL tarzı mixer’inin görselliği fazlasıyla yetiyordu.

Reason ile ise tüm uygulamalara erişebilirsiniz ve bu harika bütünleşmenin tadını çıkartabilirsiniz. 2010’da her iki uygulama da güncellendi ve Reason 5 ile yeni olarak Kong davul seti eklentisi ve canlı örnekleme ile Record 1,5 ile müthiş bir eklenti olan Neptune vokal ses işlemcisi ile geliştirildi.

{pagebreak::Image Line FL Stud}

6. Sırada

Image Line FL Studio
PC, 299 $ (Signature Bundle)

 

Hayatına Fruityloops olarak başlayan FL Studio, 9. sürümünde bu ismi aldı. Adım tabanlı yapım tablosu dünyaca ünlü birçok üretici tarafından kullanılıyor. En bilinenleri arasında Deadmau5 ve Basshunter bulunuyor. Tam işlevsel DAW unvanını bir sure önce elde eden FL Studio, başlangıç seviyesi bir yazılım gibi görünse de yeteneklerini göz önüne alınca, her seviyede kullanıcıya, her istediklerini verecek ve güzel bir iş akışı olan bir müzik üretim yazılımı.

Not: Benim de ilk olarak başladığım program Fruity Loops ve ilk parçalarımı yaptığım günleri çok iyi hatırlıyorum. Yeni başlayacaklara öncelikle FL Studio ile başlamalarını tavsiye ederim. Amatör dahi olsanız çok basit dokunuşlarla ileri seviye parçalar hazırlayabilirsiniz.

{pagebreak::Steinberg Cubase}

5. Sırada

Steinberg Cubase
PC / Mac, 510£

 

Atari ST günlerinden bu yana piyasada olan, Plug-in efektler ve enstrümanlar (Vst standardını, Steinberg bulmuştur. Şu an tüm müzik üretim programları bu efekt ve eklenti standardını kullanıyor) ses üretimi, kaydı islemesi konusunda hep öncü olan Cubase, şu an 5. sürümüyle piyasada yine öncü. Tüm bu özelliklerin sorunsuz bir arada çalıştıran, eşsiz yazılımlardan biri. Cubase 5’i sanat üretim aracı olarak değerlendiren Steinberg, melodyne tarzı perdeleme, güçlü bir eklenti paketi, denenmiş ve test edilmiş iş akışı vardır. Diğer yazılımlar Steinberg’in tozunu yutmakla meşgulken, Cubase 5 ile birlikte müzik pazarında hep öncü olacağını kanıtlıyor adeta.

{pagebreak::Cakewalk Sonar}

4. Sırada

Cakewalk Sonar
PC, 79$ (Producer Edition)

 

Dünyanın en popüler sadece PC tabanında çalışan yazılımlardan biri olan Sonar’in, “Neden sadece PC tabanında çalışıyor?” sorusuna geçerli sebepleri vardır. Geçmişinden gelen, etkileyici yazılım dâhilinde çalgı aleti ve efekt koleksiyonu bulunuyor. Güncellemelerinde müzik üreticilerinin gereksinimlerine göre yapan Sonar, öteki DAW’lara nazaran daha gösterişli bir yapıya sahip ve büyük DAW’lar arasında çok iyi bir yeri var.

{pagebreak::Apple Logic Pro}

3. Sırada

Apple Logic Pro
Mac, 499$ (Logic Studio)

 

 

Profesyonel bir müzisyenin stüdyosuna girdiğinizde karşılaşacağınız en muhtemel şey, Logic çalıştıran bir Mac’tir. Logic, birçok işe yarayan, fevkalade zarif bir müzik üretimi çözümdür. Apple’ın diğer yazılımlara kıyasla çok fazla güncelleme yaptığı söylenemez ama tam bir müzik üretimi için gerekli her şeyi bulunduruyor ve yeni bir güncelleme eklendiğinde “Ben bunsuz önceden nasıl yapıyordum?” diye düşünmenize sebep olacak derecede, yerinde ve gerekli update’ler yapıyor.

{pagebreak::Ableton Live}

2. Sırada

Ableton Live
PC / Mac, 499$

2001 yılında ilk yayımlandığında piyasaya etkisini kimse sezemezdi. Ableton Live, süregelen klasik DAW yapısını kıran, kendine özgü, besteciler için bir kayıt aracı, aynı zamanda bir performans aracı da olmuştur. Eğer eskiden beri alışılmış DAW’ları kullanıyorsanız, Ableton Live size yabancı gelecektir. Belli bir sure vakit geçirdikten sonra bu yeni ara yüzün sizi etkilemesi olağan. Başladığınızda bir süre bırakamayacağınız ve hiçbir DAW ile kıyaslayamayacağınız özellikte bir yazılım.

Not: Profesyonel olarak tüm müzik dünyası tarafından kabul edilmiş ve bilinen tüm müzik türlerinin (özellikle yeni nesil müziklerin “house, trance, techno, electro”) üretimi için kullanılabilecek muhteşem bir program. Remix için başlıca kullanılabilecek bu programı öğrenmek kolay ama güzel bir şeyler üretmek için ise biraz ince ayar gerekiyor. Şu an Türkiye’de Ableton ve Pioneer’in desteklediği “Pioneer Pro Dj Academy” programıyla sertifikalı Dj eğitimi alıp, hatta ileri eğitimde kendi remix’inizi yapabilmeniz için gerekli tüm donanımı elde edebilirsiniz. Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

{pagebreak::Cockos Reaper}

1. Sırada

 Cockos Reaper
PC / Mac, 60$ (lisans indirimli)

 

Dünyada birçok kişi tarafından kullanılan Reaper, kolayca satın alınabilen diğer DAW’lara kıyasla daha ucuz diyebileceğimiz, sofistike MIDI / ses yönlendirme yeteneklerine sahip, çapraz platformlu bir DAW’dır. En güzel yanı da 30 günlük deneme süresi boyunca tam işlevsel olması, 30 gün sonunda kullanmaya devam etmek isterseniz, sadece lisans ücretini ödemeniz yeterli olması…

{pagebreak::Sonuç} 

Sonuç

 

Tüm DAW’lar birbirinden yetenekli ve her birinin kendine özgü bir güzel yanı bulunuyor. Yaptığınız ya da yapmak istediğiniz müzik türüne göre de seçim yapmanız gerekir. Müzik üretiminde hangi platformu (PC-Mac) seçtiğiniz de bu seçimi etkileyecektir. Her ayrı klasman için bu sıra değişecektir. Ama yine de en iyi DAW en iyi kullanabildiğinizdir.

:: Siz hangi müzik üretim yazılımını kullanıyorsunuz?

3 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version