Teknoloji artık hayatımızın her yerinde bize eşlik ediyor. Navigasyon sistemleri de bunlardan bir tanesi. Gittikçe büyüyen şehirlerde özellikle de ilk defa gittiğiniz bir bölgeye navigasyon kullanmadan ulaşmak neredeyse imkansız. Zaman içerisinde gelişen navigasyon sistemleri artık sadece bize rotayı göstermekle kalmıyor, güzergâhlar hakkında çeşitli bilgiler de sunuyor.
En iyi navigasyon uygulamaları
Piyasada şu anda birçok navigasyon uygulaması bulunuyor. Her uygulama ise farklı bir özelliği ile ön planda bulunuyor. Biz de bu yazımızda en çok kullanılan ve sevilen navigasyon uygulamalarını bir araya getirdik.
Google Haritalar
Listenin başında en çok kullanıcıya sahip Google Haritalar yer alıyor. 220 farklı ülkede kullanılabilen bu uygulama en popüler navigasyon uygulamalarının da başında geliyor. Gerçek zamanlı trafik ve toplu taşıma bilgilerini sunan Google Haritalar ayrıca hemen her türlü işletmeye yer vermesiyle de öne çıkıyor.
Olumlu özellikleri
- Google, sunduğu gerçek zamanlı güncellemeler ile kullanıcılarına ‘tahmini varış süresi’ ve trafik durumu hakkında oldukça detaylı bilgiler verebiliyor.
- Uygulama sadece araç kullanıcılarını değil toplu taşıma ile seyahat edenlere de önemli hizmetler sunuyor. Google Haritalar, toplu taşımaların geliş saatlerini ve doluluk oranlarını gösterebiliyor.
- Google Haritalar’ın bir diğer avantajı ise diğer Google hizmetleri ile birlikte kullanılabilmesi. Bu sayede gitmek istediğiniz yerler hakkında detaylı bilgiye ulaşabiliyorsunuz.
- Google Haritalar yeni sunduğu çevrim dışı mod ile internet erişimi olmayan noktalarda da kullanıcısına yardımcı olabiliyor.
- Live View özelliği ile gideceğiniz yönü gerçek görüntüler ile göstermesi de Google Haritalar’ın bir başka olumlu özelliği.
Olumsuz özellikleri
- Google Haritalar ilk seçenek olarak ücretli yolları gösteriyor. Her ne kadar bu rotalar çoğu zaman en kısa mesafeyi içerse de kullanıcıların çoğu ekstra ücret ödemek istemiyor. Google bu yönde de bir çalışma yaparak artık rotaların ücretli olup olmadığını en baştan belirtecek.
- Yanlış bir dönüş yapıldığında eski rotaya dönme konusunda ısrarcı olması da bu uygulamanın olumsuz yönleri arasında gösterilebilir.
Yandex Navigasyon
Yandex, Google Haritalar’a göre çok daha yeni bir uygulama olsa da kısa zamanda önemli gelişim kaydetti. Google Haritalar ve Yandex Navigasyon arasındaki bu çekişme ise en çok kullanıcıların işine yaradı. Her iki şirket de navigasyon uygulamalarına gün geçtikçe yeni özellikler katıyor. Yandex de en iyi navigasyon uygulamaları arasındaki yerini almış durumda.
Olumlu özellikleri
- Yandex Navigasyon belki de en çok gerçek zamanlı trafik bilgisi ile öne çıkıyor. Trafik kazaları ve yol çalışmaları konusunda detaylı bilgiler veren uygulama bu sayede kullanıcısına önemli miktarda zaman kazandırabiliyor. Uygulama sadece bu özelliğiyle bile özellikle İstanbul’da birçok kullanıcının gönlünü kazanmış durumda.
- Gitmek istediğiniz yer için üç farklı rota belirlemesi de uygulamanın bir başka göze çarpan özelliği. En kısa süreye sahip rota otomatik olarak öne çıkarken, bu yolun ücretli olup olmadığı bilgisi de uygulama tarafından kullanıcısına aktarılıyor.
- Gideceğimiz rotanın sonunda park yeri bulma işini de Yandex üstleniyor. Varış noktasına yaklaşıldığında uygulama size belli başlı otopark noktalarını gösteriyor.
- Çevrim dışı olarak kullanılabilmesi de uygulamanın bir başka artı noktası.
- Diğer sürücülerle iletişim kurulabilmesi de Yandex Navigasyon’u öne çıkarıyor.
Olumsuz özellikleri
- Yandex Navigasyon maalesef Google Haritalar kadar yaygın olarak kullanılan bir uygulama değil. Bu yüzden her ülkede bu uygulamayı kullanma şansınız yok.
- Gidilecek yerler hakkında detaylı bilgi sunamıyor.
- Nöbetçi Eczane gibi bir özelliğin sadece İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Antalya’da sunuluyor olması.
Apple Harita
Apple kendi geliştirdiği navigasyon sistemi ile kendi cihazlarında Google Haritalar’ın yerini almak istiyor. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren şirket, önemli özellikler sunuyor. Apple cihazlara kurulu olarak gelen navigasyon uygulaması bu sayede birçok kullanıcıya ulaşmış durumda.
Olumlu özellikleri
- Adım adım yol tarifi ve sesli navigasyon gibi özellikler sağlar.
- Yol tarifi için navigasyon içerisinde 3 boyutlu görünüme sahip binalar ile rotayı kolaylaştırıyor.
- Trafiğe ve nereye gittiğinize bağlı olarak hangi şeritte olmanız gerektiği konusunda size rehberlik edebilir.
- Varış noktanızdaki hava durumu ve hava kalitesi konusunda bilgileri sizinle paylaşabiliyor.
Olumsuz özellikleri
- Sadece Apple kullanıcılarına sunulması nedeniyle kullanıcı sayısı kısıtlı. Bu nedenle diğer uygulamalar kadar detaylı bilgiye ulaşamayabilirsiniz.
- Çevrim dışı modu olmaması nedeniyle uygulamayı kullanırken internete bağlı olmak zorundasınız.
iGO Navigation
Macaristan merkezli bir şirket olan NNG tarafından tasarlanan iGO, en iyi navigasyon uygulamalarından bir tanesi olarak öne çıkıyor. Google Play ve App Store‘de kendisine yer bulan navigasyon uygulaması birçok farklı özelliği sahip.
Olumlu özellikleri
- Çevrim dışı kullanımı ile öne çıkan iGO, bu sayede internet zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
- 3 boyutlu haritalar ile gideceğiniz yeri çok daha kolay bulmanız mümkün.
- Özel kavşak görünümü ile yol karmaşası yaşamanızın önüne geçiyor.
- Tercihe ve araç profiline göre rota belirlemesi de iGO’yu farklı kılan özellikler arasında.
Olumsuz özellikleri
- Navigasyon çevrim dışı olduğu için haritaları telefonunuza indirmeniz gerekiyor. Bu nedenle iGO diğer uygulamalara kıyasla daha fazla yer kaplayabilir. Ancak iGO tüm haritayı indirmek yerine sadece kullanılan alanlardaki haritalar ile depolama alanında minimum yer kaplamayı hedefliyor.
- Her ülkeyi içerisinde barındırmayan uygulamada bazı ülkelerin haritaları için ise para ödemeniz gerekiyor.
Sygic GPS Navigation
Sygic imzalı uygulama da yine en iyi navigasyon uygulamalarından bir tanesi. 200 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan navigasyon uygulaması birçok özelliği ile dikkat çekiyor.
Olumlu özellikler
- Dünyanın hemen her bölgesinden çevrim dışı haritalara sahip. Bu sayede Sygic de internete olan bağlılığı azaltıyor.
- Gerçek zamanlı trafik bilgisi sunuyor. Bu sayede kullanıcılar güzergahları boyunca trafik durumunu görebiliyorlar.
- Gece sürüşleri için şerit yardımı sunan uygulama hız sınırı uyarılarını da kullanıcısına bildiriyor.
- Benzin fiyatlarının sürekli arttığı bugünlerde Sygic’in istasyonlardaki fiyat bilgisini sunması da bir diğer artı özellik.
Olumsuz özellikleri
- Uygulama maalesef ücretsiz değil. Sygic, 7 günlük deneme sürümünün ardından kullanıcılarından premium versiyonu satın almayı şart koşuyor.
- Uygulamanın ücretsiz versiyonunda çok fazla özellik bulunmuyor.
En çok öne çıkan 5 farklı navigasyon uygulamasını bir araya getirdik. Peki siz hangi uygulamayı kullanıyorsunuz? Cevaplarınızı yorumlar kısmında bekliyoruz.
Sygic yıllardır kullanıyorum tek geçerim. Ayrıca aylık hatıra güncellemesi harika.
AlpineQuest
Google ve Yandex birini kadın diğerini erkek sesi ile kullandım sonuçta
Google daha doğru ve daha önce yönlendirdi.
Waze i unutmussunuz,harika isler yapan bir uygulama.
Petal Haritaları da bu kıyaslamada yer almasını beklerdim. Eksikleri olduğu kadar birçok konuda rakiplerinin önünde özelliğe sahip bir uygulama olduğunu düşünüyorum.
Sygic internet olmadan sadece GPS rotanızı bulmanızı sağlar, diğerlerinde bu özellik yok sanırım.
Tabiki var ben yıllardır google haritalari kullanıyorum hiç beni yanıltmadı yandex kullandım bi ara hiç memnun kalmadim çevrim dışı olduğunuzda güncel trafik akışını goremicenizden pek tavsiye etmem
waze? ona da bakın derim
Tabiki sygic
TomTom yok listede, halbuki Apple dahin Bit Sprüche Firma TomTom‘un haritasını kullanıyor
Arabamda Tom Tom Navigasyon var. Gayet memnunum.
Türkiye’de popüler olan maps.me, dünyada popüler olan osmand ve Amerika ve Avrupa ülkelerinde popüler olan waze’i de ekleseymiş editör keşke.
Petal maps in olmaması ilginç. One this.
Bu uygulamalardan ülkemizde en mantıklı çalışan Google haritalar. Bununda en büyük ekşisi, ağır vasıtalara göre güzergah uygulayamamasi. Yandex de ve igo da ağır vasıtaya göre yönlendirme olsada ülkemizde bu özellikler kullanılamıyor. Otomobil sürücüsü için problem yaratmayan, fakat ağır vasıta sürücüsü için yasak yola girmek veya arac yüksekliğinden daha alçak bir tünel veya köprüye denk gelmek inanılmaz bir zor durum.
En iyisi tomtom go; canlı trafik, güncel yakıt fiyatları, en güncel haritalar yolu google haritalardan daha iyi tarif ediyor, sıkışık trafikten kurtarıyor daha birçok özellik cüzi bir ücret karşılığında deneyimleyebilrsiniz ben çok memnun kaldım tavsive ederim.
HERE WE GO uygulamasına yer vermemeniz büyük gaf olmuş
Google haritalar tabiki. Yandex in en olumsuz yönü çok fazla rotayı kaybetmesi va yanlış götürmesi
Bunlara göre ben daha çok here we go kullanıyorum, çok daha başarılı geliyor
Ben bunların hepsini telefonuma yükledim.
Ama en çok da yandex navigasyon u kullanıyorum . Google heritalar ın da bölgeler hakkındaki bilgilendirmeleri den yararlanıyorum.
Türkiye’de kullanım durumu nasıl bilmiyorum ama Waze bütün Avrupa’da taksiciler, uberciler tarafından kullanılan ve benim de kullandığım şahane bir uygulama. Buraya yazdığınız neredeyse tüm uygulamaların olumlu yanlarını üst üste yazıp olumsuz yanlarını çıkarın Waze’i elde etmiş olursunuz.
Here we go (Microsoft) uygulamasını kullanıyorum ..güncellemelerden önce çok memnundum.olumlu özelliği çevrimdışı kullanilabiliyor olması .haritaları indirmeniz gerekiyor.
We go Hire bu uygulama da güzel
Bence yandex,
bilmiyorum belki ben uygulamaya alistigim icin olabilir ama donusleri tam zamaninda soyledigini dusunuyorum, google ise sanki daha erken soyluyor
Araba ya nasıl yüklenir
TomTom Go yu kullanıyorum ücretli ama çok memnunum senelik 9 euro veriyorum radarları söylüyor sabit yada sabit olmayan hepsini söylüyo benzin fiyatları falan yani çok kullanışlı bi navigasyon geri kalan navigasyonları unutun cidden
Yandex trafik durumunda online etkileşim iyi ancak adres bulmada çok hata yapan bir uygulama.yazdiginiz adresi bulamaya bilirsiniz.
Waze tek geçerim
Yandex artı özelliklerinden yakıt aliminda aracından inmeden ödeme işlemeni sağlanabiliyor.
Sygic ve Here we go kullanıyorum, çevrimdışı özelliği de mevcut.
Sygiç tek geçerim. Kalite istiyorsan bedelini ödemelisin. Yıllardır kullanıyorum. Yukarıdaki navigasyonların hepsi yüklü ama yola çıkınca SYGİÇ Rehberim.
Dunyanin en iyi navigasyon firmasi olan bircok yeni aracta kullanilan canli trafik canli kaza radar yerlerini gosteren TomTom mu listeye eklememeniz cok buyuk ayip
Hepsi dırı vırı yandex i tek geçerim adres bilgisini girdiğin zaman nokta atışı teslim yapıyor hiç hata yapmadı google kullandım zamanda çok hata verdi yanlış yerlere soktu çıkmaz sokağa girdim evin içine girdim vs vs
Yıllardan beri kullanıyorum ve kesinlikle Yandex.Konu tartışmaya kapalıdır
Ben uluslararası transport işinde çalışan bir kamyon şoförü olarak iGO navigasyonu tercih ediyorum. Uzun ve geniş araç kullanan herkese de öneririm. Uygulama ücretli ama yanıltmaz bir program.
petal haritaları inceleyin derim
Favorim Yandex
Yandex’in harita köşesinde hız sınırını gösteren emojisi var işime yarıyor..
En güzel yol tarifi yapan navigasyon uygulaması tomtom go radarları söyler canlı trafiği gösterir sıkışıklık varsa başka yoldan sizi gideceğiniz yere ulaştırır yol inşaatlarını gösterir benzin mazot fiyatlarını anlık gösterir yıllardır kullanırım sygic de iyidir ama tomtom en iyisi en iyi yol tarif eden navigasyon yolda şaşırmanız mümkün değil makul bir ücret karşılığında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Bende hem sygic hem de tomtom go ücretli sürümleri var ama en sık tomtomu kullanırım.
en iyisi yandex gerisi yalan yandex asla yolu şaşmaz daima hız sınırlarınıda gösterir en iyi yoldan götürür ancak google daima kafayı yiyor hız sınırlarınıda göstermiyor ne olursa olsun bakkala bile yandexle git yanıltmaz öyle bi navigasyon o yüzden hatalı bi yerleştirme olmuş
Tomtom go bu işte oldukça başarılı. Araç başında şaşırtmadan yönlendirebimesi oldukça güzel
Yukaridaki listede ve yorumlarda bahsedilen butun navigasyon uygulamalarinin alt yapisi ve harita verisi Tomtom a ait ve Tomtom u tek gecerim 2.sygic avrupada en iyileri eminim bir cok arkadas arabalarindaki navigasyon alt yapisinin Tomtom oldugunun farkinda degil Apple map google map Microsoft map Tomtomdur
Tabiki de sırası ile Tomtom, sygic ve Here WeGo. Here WeGo nasıl listede yok enteresan. İlk 3 te yer alması gereken bir uygulama