Reklam

En İyi Soğuk Savaş Casusluk Araçları

4
Reklam

Casusluk filmlerinin en akılda kalıcı sahneleri, ajanların köşeye sıkıştıkları zaman özel teknolojik icatları kullanarak kendilerini kurtarmalarıdır.

Çoğunlukla uçuk kaçık gözüken bu teknolojiler sayesinde James Bond, dünya çapındaki ününü kazanmış oldu. Gizlice fotoğraf çekmek için kullanılan cihazlar, başka bir odadayken dinlemek yapmak için kullanılan ürünler bunların hepsi sadece filmlerde kullanılan görsel efektlerden mi ibaret?

Ajanlar sayesinde hangi silahların tasarımları çalındı?

Reklam

Sovyetler Birliği’nin Soğuk Savaştaki Gizli Bilgisayarları Hangileriydi?

Bu Ürünler 007 de Bile Yok

Soğuk savaş yıllarında CIA‘in saklamak için büyük çaba harcadığı casusluk teknolojileri şimdi açılan müzelerde rahatlıkla sergilenebiliyor.

Peki, başta Amerika ve Sovyetler Birliği olmak üzere dönemin soğuk savaş taraflarının kullandığı ürünlerden hangilerinin gerçekte kullanıldığını merak ediyor musunuz?

İşte soğuk savaşa damgasını vuran teknolojiler ve kullanım amaçları…

{pagebreak::Robot Böcek}

Robot Böcek

CIA 70’li yıllarda robot böcek teknolojilerini geliştirmek için farklı projeler üzerinde çalışıyordu. Bunlardan en başarılı olan ise Dragonfly Insectothopter adlı cihazdı. Gerçek bir böcek gibi görülen cihaz bilgisayar tarafından kontrol ediliyordu.

Tabii ki günümüzdeki robot böceklere kıyasla oldukça büyük olan bu cihaz içinde gizli olan radarı kullanarak etraftaki mikrofonları ve kayıt cihazlarını tespit edebiliyordu.

Dönem teknolojisi gereği bu tespiti videolu şekilde yapmak yerine özel kodlar yolluyla bilgisayara aktarıyordu.

{pagebreak::Bu Paraya Güvenmeyin}

Bu Paraya Güvenmeyin

Ufak bir bozuk parayla birlikte tüm dünya nasıl değişebilir? 70‘li yıllarda kullanılan başka bir teknolojik cihaz ise para şeklinde tasarlanmıştı.

Özel mıknatıslı bir yapıya sahip olan bu paranın içini açıp bir şeyler saklamak mümkündü. Paranın içine gizli mikro filmden çeşitli zehirlere kadar birçok şey paranın içerisinde saklanabiliyordu.

{pagebreak::Mini Kamera }

Mini Kamera

Günümüzde kullandığımız ve kredi kartı kadar büyüklüğü olan fotoğraf makinelerinin bizlere özel olduğunu hiç düşünmeyin.

60‘lı yıllardan itibaren casuslar bu tarz fotoğraf makinelerini kullanıp en gizli odaların içerisini bile fotoğraflayabilmişti.

Ancak bu mini kameralar arasında en ilginç olanı ise fotoğrafta gördüğünüz cihaz. Güvercin kamera adlı bu cihaz kuşlara yapışacak şekilde tasarlanmış. Kuşun vücuduna yapışan bu kamera telsiz kontrolüyle uzaktan çalıştırılabiliyordu.

{pagebreak::Hiç Bir Mektup Güvende Değil}

Hiç Bir Mektup Güvende Değil

Önemli bir devlet görevlisine gelen mektupları kılık değiştirmiş bir casusun ele geçirmesi oldukça kolaydır. Ancak esas sorun bu mektuba hiç zarar vermeden zarfın içerisinden çıkartabilmek. 1960‘lara ait bu teknoloji ise ajanların hayatını kurtaracak bu işlemi gerçekleştirebiliyor.

Bu özel cihaz zarfın kenarından içeri girip mektubu rulo haline getiriyor. Daha sonra işlemin tam tersini yaparak mektubu sanki hiç çıkmamış gibi zarfın içerisine tekrar oymak mümkün oluyor.

{pagebreak::Mini Denizaltı }

Mini Denizaltı

Deniz kıyısında köşeye sıkışan ajanlar bile çaresiz değildi. İlk olarak 1950‘li yıllarda hazırlanan bu özel ürün tek kişilik bir denizaltı olarak hazırlanmış.

İçerisinde oksijen tankları bulanan bu denizaltı sayesinde ajanlar kolaylıkla durumlardan kaçabiliyor.

{pagebreak::Kibrit Kutusu Kamera}

Kibrit Kutusu Kamera

Soğuk savaş sırasında tüm dünyada oldukça yaygın olan sigara alışkanlığı birçok önemli devlet görevlisinin sırlarının sızdırılmasını sağladı. KODAK‘ın geliştirdiği bu özel fotoğraf makinesi İkinci Dünya Savaşı’ndan itibaren kullanılmaya başlandı.

Kibrit kutusunun içerisine saklanan bu özel fotoğraf makinesi belki en fazla 10 tane kare çekebiliyordu. Ancak çoğu zaman bu 10 kare bile dünyayı değiştirebildi.

{pagebreak::Duvar Delici}

Duvar Delici

Casus cihazları arasında belki de en etkileyici olanı ise bu ilginç matkap. Örnekleri filmlerde bile gözükmeyen ve kemer tokası şeklinde tasarlanan bu matkap sayesinde duvarı delik casus fotoğraf çekmek ya da ses kaydı yapmak mümkündü.

Farklı matkap uçları ve kimyasallar sayesinde delinebilen duvardan özel kamera ve ses kaydedici cihazları geçiriliyordu.

{pagebreak::Hareket Sensörü Odun}

Hareket Sensörü Odun

Bir casus için en büyük kabus gizli işlerini yaparken düşmanlar tarafından yakalanmaktır. Peki bu duruma karşı soğuk savaşın casusları gerçekten savunmasız mıydı?

Dönemin teknoloji ilginç bir kamuflajla sorunu çözebildi. Taş ya da odun şeklinde hazırlanan hareket sensöleri 10 metrelik alanı tarayıp casuslara bilgi verebiliyordu. Eğer çevrede hareketlilik varsa telsiz bağlantı ajanın kulağına tehlike sinyalleri yolluyordu.

{pagebreak::Mini Kod Çözücü}

Mini Kod Çözücü

Bir ajanın karşısına ne gibi önemli belgelerin çıkacağı belli olmaz. Rutin bir oda kontrolü sırasında düşmanın savunmasını çökertecek kodlar casusun karşısına çıkabilir.

İlk olarak İkinci Dünya Savaşı‘nda kullanılan mini kod çözücüler sayesinde dönemin ajanları oldukça tehlikeli bilgileri ele geçirebilmişti. Cihazın büyüklüğü ise bir portakaldan daha fazla bile değildi.

{pagebreak::Bu Elbise Aslında Bir Cihaz}

Bu Elbise Aslında Bir Cihaz

Bir, devlet görevlisi olsanız, güzel bir kadının giydiği şık giysiden şüphelenir miydiniz? Cevabınız hayırsa sizin gibi düşünen sayısız kişi soğuk savaş sırasında bilgilerini gizlice casuslara kaptırdı.

Bu giyside bulunan siyah taşlardan birisi aslında gizli kamera. Giysinin içindeki gizli mekanizma sayesinde kadın casus dans ederken bile fotoğraf çekebiliyordu.

:: Geçmişteki casusluk cihazlarını düşünüp günümüz teknolojisiyle kıyaslayınca kendinizi güvende hissediyor musunuz?

4 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version