Eğer Microsoft’u sadece Windows işletim sistemi ve Office paketinden ibaret sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Birçok yazılım ve online servis hazırlayan firma, bunların önemli bir kısmını da hiçbir ücret talep etmeden kullanıcılara sunuyor. Biz de Microsoft’un sağladığı ücretsiz yazılım ve servislerden en sevdiklerimizi belirledik. Aralarında daha önce hiç kullanmadıklarınız varsa, denemekten çekinmeyin:
Windows Live
Aslında Microsoft’un devasa kitlesinin en önemli kaynağı; Hotmail’den Xbox Gamertag‘e, Live Spaces sayfalarından, Windows Live Messenger‘a kadar birçok serviste tek bir kullanıcı kimliği ile oturum açma sistemini yerleştirmek için Microsoft uzun yıllar emek harcadı.
Artık neredeyse tüm online servislerini Windows Live çatısı altında toplayan firma, sahip olacağınız tek bir Windows Live ID ile yazılımlarında ve internet uygulamalarında oturum açmayı mümkün kılarak, her servise ayrı hesap açma işlemini tarihe gömüyor.
Bilgi İçin : Windows Live
{pagebreak::SkyDrive}
SkyDrive
Online depolamada sınırları zorlayan Windows Live servisi SkyDrive, tam 25 GB ücretsiz alan sunuyor. Dosyalarınıza Windows Live kullanıcı adınız ile her yerden erişmenizi sağlayan SkyDrive, sürükle-bırak yöntemiyle dosya yükleme ve özel kalmasını istediğiniz dosyaları şifreleme gibi kolaylıklara da sahip.
Diğer yandan, paylaşmak istediğiniz dosyalar için de SkyDrive hızlı çözümler sunuyor. Yüklemenin ardından, paylaşacağınız kişilere direkt adresi vermeniz yeterli.
Bilgi İçin : SkyDrive
{pagebreak::Security Essentials}
Security Essentials
Önceleri Morro olarak bildiğimiz, Microsoft’un ücretsiz antivirüs yazılımı Security Essentials, henüz beta aşamasında olmasına ve ülkemizden yapılan girişlerde sorun çıkarmasına rağmen, indirip kurabilenlerin gönlünü çalmayı başardı.
Ücretsiz bir antivirüs yazılımından bekleyebileceğiniz performansı sunan Security Essentials, Windows’un kendi firewall programıyla da iyi bir ikili oluşturuyor. Beta alımlarının kapandığı programı Softpedia gibi kaynaklardan halen temin edebilirsiniz.
Bilgi İçin : Security Essentials
{pagebreak::Windows Live Messenger}
Windows Live Messenger
Onu tanımayan, bilmeyen yok. Ancak Microsoft’un insanlığa belki de bu en büyük kıyağının ücretsiz olmasının kıymetini, ancak e-posta kutularında ara sıra dolaşan “MSN Paralı Olacak!” başlıklı mesajlarla anlıyoruz. Windows Live hesabına sahip olan arkadaşlarınızla görüşmenin yanı sıra, Live sayfanıza doğrudan giriş ve e-posta denetimi gibi özellikler de Windows Live Messenger’da mevcut.
Her ne kadar üçüncü parti yazılımlar, MSN hesabıyla oturum açmayı destekliyor olsa da, hiçbiri orijinali kadar stabil ve kullanıcı dostu değil.
:: Windows Live Messenger’ı indirmek için tıklayın.
Bilgi İçin : Windows Live Messenger
{pagebreak::Live Mesh}
Live Mesh
Esasen SkyDrive ile Live Sync‘in karışımı olarak görülebilecek olan Live Mesh, henüz beta aşamasında olmasına rağmen hem online dosya depolama, hem de bilgisayarlarınız arasında senkronizasyon için başarılı bir hizmet sunuyor.
5 GB’a kadar dosya yükleyebildiğiniz Live Mesh, dosyalarınızı web üzerinden senkronize etmenizi, diğerleriyle paylaşmanızı ve değiştirilen dosyalar olursa bilgilendirilmenizi mümkün kılıyor.
Bilgi İçin : Live Mesh
{pagebreak::Windows Live Writer}
Windows Live Writer
Eğer bir blog sahibiyseniz ve Windows Live Writer’dan haberdar değilseniz, çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Blog yazma işlemini çok daha kolay ve kullanışlı hale getiren Windows Live Writer, son sürümüyle Twitter, Digg ve Flickr eklentilerine de kavuşarak daha kapsamlı hale geldi.
Blogger’dan WordPress‘e kadar birçok farklı servisle sorunsuz çalışan Windows Live Writer, fotoğraf ekleme, sekmeli görüntüleme, imla kontrolü, YouTube‘a video yükleme ve daha birçok özelliği ile blog yazarlarının vazgeçilmezi.
Bilgi İçin : Windows Live Writer
{pagebreak::Aile Koruması}
Aile Koruması
Windows Live ağının bir parçası olan Aile Koruması Filtresi, çocuklarınızın internet deneyimini denetleyerek, aramalarını sınırlandırıp, web sitelerini takip etmenize ve engellemenize olanak tanıyor. Windows Live Spaces, Messenger ya da Hotmail’de kimlerle iletişim kuracaklarını da düzenleyebildiğiniz Aile Koruması, kafa karıştırmayan kullanımıyla her ebeveynin ihtiyaç duyacağı ücretsiz bir servis.
Bilgi İçin : Aile Koruması
{pagebreak::Movie Maker}
Movie Maker
Geçtiğimiz günlerde beta sürecini tamamlayıp, tam sürüm bir yazılım olarak Windows Live üzerinden yayınlanan Movie Maker, resim ve videolarla film ya da slayt gösterileri hazırlamak ve tanıdıklarınızla paylaşmak için bulabileceğiniz en kullanışlı ücretsiz programlardan biri.
Windows 7 ile de tam uyumlu çalışan Movie Maker ile ister basit ve hızlı, isterseniz de gelişmiş düzende oluşturduğunuz film ve slaytları, Windows Live ağı üzerinden web’de yayınlamanız da çok kolay.
Bilgi İçin : Movie Maker
{pagebreak::Windows 7 RC}
Windows 7 Çıkış Adayı Sürümü
Her ne kadar artık resmi yollarla Microsoft sunucularından erişimi durdurulsa da, daha öncesinde edinmiş olanlar ve paylaşım ağlarından temin edecek olanlar, Windows 7 RC sürüm ile 2010 yılının ortalarına kadar Microsoft’un yeni nesil işletim sistemini ücretsiz kullanabilecek.
Sadece bizim değil, SDN okurlarının da gayet memnun kaldığını, önceki günlerde yaptığımız anket sayesinde gördüğümüz Windows 7 RC sürüm, getirdiği yenilikler ve görsel açıdan zenginleştirilmiş arayüzü ile önceki işletim sistemlerinin kararlı sürümlerine bile nal toplatıyor.
Bilgi İçin : Windows 7
:: Siz de sevdiğiniz ücretsiz Microsoft hizmetlerini forumda paylaşın.
WLM ve Movie Maker hariç gereksiz.
windows live mail de yazılmalıydı
Hotmail gereksiz (gmail varken!). Yeni msn 9 gereksiz(msn 8.1 varken!). SkyDrive gereksiz (google docs varken!) gereksiz gereksiz gereksiz.
microsoftun ücretli servisleri nekadar kaliteli ki ücretsizleri kaliteli olsun….
Evet Windows 7 Gerçekten Güzel, Hele ki 64 Bit Full Enterpise Sürümü 🙂