Her 6 ayda bir Linux dünyasında popüler olan dağıtımların sıralaması değişiyor. Üstlerde geçtiğimiz yıllarda Linux Mint‘in, Ubuntu’yu geçmesinden sonra pek hareketlilik olmadı. Linux Mint tahtını sağlama almış gözüküyor.

 Gelin bu listeye yakından göz atalım.

1. Linux Mint 

 Linux Mint‘in neden birinci olduğuna şaşırmamak gerek. Çünkü;

  1.  Son kullanıcıya gayet kolay bir kurulum vadediyor,
  2.  Kullanıcı dostu ve çok işlevsel bir masaüstü ortamı ile birlikte geliyor,
  3.  Bize neredeyse Linux alemindeki bütün ücretsiz yazılımları sağlayan geniş bir deposu var.

Ubuntu‘nun üzerine inşa edilmiş olan Mint bize Ubuntunun en başında sağlaması gereken bütün kolaylıkları sağlıyor. Her iki dünyanın da iyi meyveleri bir arada. 

Mint ilk açıldığı andan itibaren size ihtiyacınız olan bütün gereçleri yüklü bir şekilde sunuyor. Bunlara; codecler, driverlar ve ekstra paketler de dahil.

Ayrıca Mint, Ubuntu‘nun yaptığı her şeyi daha iyi yapıyor ve bize daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Kısaca Mint, Ubuntu‘ya terbiye vererek onu adam etmeyi başarmış.

15-08/13/mint172-cinn-start-menu.png

 Linux Mint‘i indirmek için buraya tıklayın!

{pagebreak::1}

 2. Ubuntu

Eğer Mint, Linux aleminin en popüleriyse Ubuntu da bu alemin en iyi bilinenidir.

Bana soracak olursanız, ben Mint‘i Ubuntu’ya tercih ederim. Ama bu kıyaslamada diğer taraf olan Ubuntu’yu tercih edenleri anlamak gerçekten hiç zor değil.

Unity Desktop bize her alanda yenilikçi ve inovatif bir masaüstü ortamı sunuyor. Gösterişli ve içerik olarak dolu olan Unity, artık geçmişiyle barışık.

15-08/13/ubuntu1504vividvervet-screenshot.png

Bize her zaman kolay bir kurulum vadeden Ubuntu o kadar yaratıcı ki, kurulum yaparken arka planda istediğiniz müziği bile açabilirsiniz.

Ubuntu şuanda modern bilgisayarlarda daha iyi çalışıyor. Bu dağıtımı daha eskice bir bilgisayara kurmanızı pek tavsiye etmiyoruz. Sakın üzülmeyin! Çünkü; Linux aleminde alternatifler hiç bir zaman bitmez.

Ubuntu‘yu buradan indirebilirsiniz.

{pagebreak::2}

 3. Debian

Bir çok dağıtımın Debian‘ı temel aldığını Linux aleminde herkesçe bilinir.

Debian’ı kurmak yeni kullanıcılar için bir kabus olabilir. Seçenekler o kadar geniş ki bir türlü karar veremiyoruz. Tabi bu olay geçtiğimiz aylarda ufak da olsa bir değişikliğe uğradı. Şuanda Debian‘ın minimal isosunu indirirseniz siz de bunu fark edeceksiniz.

Aslında Debian kullanıcısını hiç bir zaman üzmez. Debian‘dan ne istiyorsanız size onu verir, daha fazlasını değil. Onu özelleştirmek ve şekle sokmak tamamen sizin elinizde. Tıpkı bir hamuru şekillendirmek gibi.

15-08/13/debian8jessie.png

Tüm bunlar bize Debian‘ın daha çok kendine bir Linux sistemi derlemek isteyenler için varolduğunu gösteriyor. Eğer normal bir Linux veya Windows kullanıcısıysanız, size önce Mint‘i veya Ubuntu’yu denemenizi tavsiye ediyoruz.

Debian‘ı buradan indirebilirsiniz.

{pagebreak::3}

 4. OpenSUSE

Suse listemizdeki Debian’la bağlantısı olmayan iki Linux dağıtımından ilki.

Suse‘u inceliyecek olursak bize KDE‘den Xfce‘ye kadar bir sürü masaüstü ortamı sunuyor.

Daha önceden Ubuntu‘yu veya Mint‘i kullanmış biri Suse’un kullanımının biraz daha zor olduğunu fark edecektir. Korkmayın, openSuse dağıtımlar arasında kendini kanıtlamış bir alternatiftir. Eğer ona gereken ilgiyi gösterirseniz sizi kesinlikle üzmeyecektir. Sonuçta, openSuse stabilitesi ve sürdürülebilirliğiyle bilinir.

Eğer kurulumda KDE masaüstünü seçerseniz size Windows vari bir deneyim yaşatacaktır.

15-08/13/opensuse-1.png

Codecler en başta yüklü olarak gelmiyor. Bunun için internete bağlayıp repolarını eklemeniz gerekiyor. Codecleri yüklemediğiniz taktirde videolarınız ve müzik dosyalarınız açılmayabilir.

OpenSuse’un paket yükleyicisi olan “Yast” diğer alternatiflerine göre kurulumları esnasında zorluklar çıkartabiliyor ama bunun üstesinden gelmek de mümkün.

OpenSUSE‘u indirmek için buraya tıklayın.

{pagebreak::4}

 5. Fedora

Fedora için kısaca yeni şeyleri deneme yeri diyebiliriz. Yeni versiyonlarında sürekli paketlerin en yenisi kullandığı bilinen bir gerçek. Bu sebepten kullanıcıya her alanda dinamik bir kullanım sağlıyor.

Peki sorunları yok mu bu yeni paketlerin? Tabii ki var; çoğu tamamen denenmemiş olarak depolara yükleniyor ve bir çok sorunu beraberinde getiriyor. Bu paketler yeni olduğu için bazen sorunları çözmek büyük problem olabiliyor. Bunu aşmak için en sağlıklı yöntem; o paketin, düzgün çalıştığından emin olunan “eski” versiyonunu yüklemek.

15-08/13/fedora-434frw4r1.png

Her şey bir kenara Fedora ile Gnome masaüstü, son kullanıcıya gerçekten harika bir deneyim sunuyor. Çok akıcı ve rahat bir kullanım sunduğu için hemen ona alışıyorsunuz.

Codecleri yüklemek biraz sorun oluşturabilir. “Yum” paket yöneticisiyle bu sorunun da çok rahat bir şekilde üstesinden gelebiliyoruz. Ayrıca Yum bize her zaman rahat ama farklı bir kurulum süreci yaşatıyor. Tıpkı, Debian temelli olmayan diğer dağıtımlar gibi.

Genel olarak günlük kullanım için uygun bir dağıtım olan Fedora‘yı tavsiye ediyoruz ama unutmayın ki olası sorunlarla mücadele etmek size düşüyor.

Fedora‘yı buradan indirebilirsiniz.

:: Hangi Linux dağıtımını kullanıyorsunuz?