Reklam

2015’in En Popüler 5 Linux Dağıtımı

61
Reklam

 Her 6 ayda bir Linux dünyasında popüler olan dağıtımların sıralaması değişiyor. Üstlerde geçtiğimiz yıllarda Linux Mint‘in, Ubuntu’yu geçmesinden sonra pek hareketlilik olmadı. Linux Mint tahtını sağlama almış gözüküyor.

 Gelin bu listeye yakından göz atalım.

1. Linux Mint 

 Linux Mint‘in neden birinci olduğuna şaşırmamak gerek. Çünkü;

  1.  Son kullanıcıya gayet kolay bir kurulum vadediyor,
  2.  Kullanıcı dostu ve çok işlevsel bir masaüstü ortamı ile birlikte geliyor,
  3.  Bize neredeyse Linux alemindeki bütün ücretsiz yazılımları sağlayan geniş bir deposu var.
Reklam

Ubuntu‘nun üzerine inşa edilmiş olan Mint bize Ubuntunun en başında sağlaması gereken bütün kolaylıkları sağlıyor. Her iki dünyanın da iyi meyveleri bir arada. 

Mint ilk açıldığı andan itibaren size ihtiyacınız olan bütün gereçleri yüklü bir şekilde sunuyor. Bunlara; codecler, driverlar ve ekstra paketler de dahil.

Ayrıca Mint, Ubuntu‘nun yaptığı her şeyi daha iyi yapıyor ve bize daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Kısaca Mint, Ubuntu‘ya terbiye vererek onu adam etmeyi başarmış.

15-08/13/mint172-cinn-start-menu.png

 Linux Mint‘i indirmek için buraya tıklayın!

{pagebreak::1}

 2. Ubuntu

Eğer Mint, Linux aleminin en popüleriyse Ubuntu da bu alemin en iyi bilinenidir.

Bana soracak olursanız, ben Mint‘i Ubuntu’ya tercih ederim. Ama bu kıyaslamada diğer taraf olan Ubuntu’yu tercih edenleri anlamak gerçekten hiç zor değil.

Unity Desktop bize her alanda yenilikçi ve inovatif bir masaüstü ortamı sunuyor. Gösterişli ve içerik olarak dolu olan Unity, artık geçmişiyle barışık.

Bize her zaman kolay bir kurulum vadeden Ubuntu o kadar yaratıcı ki, kurulum yaparken arka planda istediğiniz müziği bile açabilirsiniz.

Ubuntu şuanda modern bilgisayarlarda daha iyi çalışıyor. Bu dağıtımı daha eskice bir bilgisayara kurmanızı pek tavsiye etmiyoruz. Sakın üzülmeyin! Çünkü; Linux aleminde alternatifler hiç bir zaman bitmez.

Ubuntu‘yu buradan indirebilirsiniz.

{pagebreak::2}

 3. Debian

Bir çok dağıtımın Debian‘ı temel aldığını Linux aleminde herkesçe bilinir.

Debian’ı kurmak yeni kullanıcılar için bir kabus olabilir. Seçenekler o kadar geniş ki bir türlü karar veremiyoruz. Tabi bu olay geçtiğimiz aylarda ufak da olsa bir değişikliğe uğradı. Şuanda Debian‘ın minimal isosunu indirirseniz siz de bunu fark edeceksiniz.

Aslında Debian kullanıcısını hiç bir zaman üzmez. Debian‘dan ne istiyorsanız size onu verir, daha fazlasını değil. Onu özelleştirmek ve şekle sokmak tamamen sizin elinizde. Tıpkı bir hamuru şekillendirmek gibi.

Tüm bunlar bize Debian‘ın daha çok kendine bir Linux sistemi derlemek isteyenler için varolduğunu gösteriyor. Eğer normal bir Linux veya Windows kullanıcısıysanız, size önce Mint‘i veya Ubuntu’yu denemenizi tavsiye ediyoruz.

Debian‘ı buradan indirebilirsiniz.

{pagebreak::3}

 4. OpenSUSE

Suse listemizdeki Debian’la bağlantısı olmayan iki Linux dağıtımından ilki.

Suse‘u inceliyecek olursak bize KDE‘den Xfce‘ye kadar bir sürü masaüstü ortamı sunuyor.

Daha önceden Ubuntu‘yu veya Mint‘i kullanmış biri Suse’un kullanımının biraz daha zor olduğunu fark edecektir. Korkmayın, openSuse dağıtımlar arasında kendini kanıtlamış bir alternatiftir. Eğer ona gereken ilgiyi gösterirseniz sizi kesinlikle üzmeyecektir. Sonuçta, openSuse stabilitesi ve sürdürülebilirliğiyle bilinir.

Eğer kurulumda KDE masaüstünü seçerseniz size Windows vari bir deneyim yaşatacaktır.

Codecler en başta yüklü olarak gelmiyor. Bunun için internete bağlayıp repolarını eklemeniz gerekiyor. Codecleri yüklemediğiniz taktirde videolarınız ve müzik dosyalarınız açılmayabilir.

OpenSuse’un paket yükleyicisi olan “Yast” diğer alternatiflerine göre kurulumları esnasında zorluklar çıkartabiliyor ama bunun üstesinden gelmek de mümkün.

OpenSUSE‘u indirmek için buraya tıklayın.

{pagebreak::4}

 5. Fedora

Fedora için kısaca yeni şeyleri deneme yeri diyebiliriz. Yeni versiyonlarında sürekli paketlerin en yenisi kullandığı bilinen bir gerçek. Bu sebepten kullanıcıya her alanda dinamik bir kullanım sağlıyor.

Peki sorunları yok mu bu yeni paketlerin? Tabii ki var; çoğu tamamen denenmemiş olarak depolara yükleniyor ve bir çok sorunu beraberinde getiriyor. Bu paketler yeni olduğu için bazen sorunları çözmek büyük problem olabiliyor. Bunu aşmak için en sağlıklı yöntem; o paketin, düzgün çalıştığından emin olunan “eski” versiyonunu yüklemek.

Her şey bir kenara Fedora ile Gnome masaüstü, son kullanıcıya gerçekten harika bir deneyim sunuyor. Çok akıcı ve rahat bir kullanım sunduğu için hemen ona alışıyorsunuz.

Codecleri yüklemek biraz sorun oluşturabilir. “Yum” paket yöneticisiyle bu sorunun da çok rahat bir şekilde üstesinden gelebiliyoruz. Ayrıca Yum bize her zaman rahat ama farklı bir kurulum süreci yaşatıyor. Tıpkı, Debian temelli olmayan diğer dağıtımlar gibi.

Genel olarak günlük kullanım için uygun bir dağıtım olan Fedora‘yı tavsiye ediyoruz ama unutmayın ki olası sorunlarla mücadele etmek size düşüyor.

Fedora‘yı buradan indirebilirsiniz.

:: Hangi Linux dağıtımını kullanıyorsunuz?

61 Yorum

  1. Ne saçma sapan şeyler ya çok karmaşık ve yorucu okurken bunaldım. İyi ki Windows var ya. Sıradan bir bilgisayar kullanıcı linux kullanamaz bunu anca heçkırlar falan kullanır. Windows 10 candır.

  2. Ubuntu, suse bunlar iyi. Suse alman mali, galiba bunun icin biraz alaman gibi dusunmek gerekiyor bazi yerlerinde. Ama iyi imis yazi. Tabii bunun yaninda bunlardan daha fazla acik kaynak surumu var.

  3. Linux un kapasitesini bilmeden yorumlamadan windows fan boyluğu yapmanın anlamı yok, windowsun üstünlügü eski olup 3. parti uygulamaların daha önceden yapılmış olması bir takım mecburiyetler (Autocad,direct x,Adobe,Office vb..) ama iis de dahil linux sunucunun yanından geçemez çünkü linux sunucuda ve hız çekirdek kullanımı multithreading uygulamalarda çok çok çok hızlıdır. Şu an okuduğunuz site de dahil linux sunucu üzerinde barındırılmaktadır. Küçümsemek erdem değil,önemli olan yapmaktır.

  4. Tüm dagitimlari yıllarca test etmiş biri olarak arch ve mint benim favorim.masa üstü ortamı olarakta kde windowsa daha benzer olduğu için daha rahat geliyor bana.

  5. ubuntu 15.04ü bigisayara yükledim windowsta 2-2.30 saat giden pil 1-1.30 saate kadar düştü pil performansı iyi olan Linux varmı

  6. Tüm Windows sürümleriyle ve Apple ın Mac OS işletim sistemi ile de çok fazla haber yapılıyor ama açık kaynak kodlu LINUX dünyası hep arka planda kalıyor. Daha fazla LINUX haberleri görmeyi umut ediyoruz.

  7. Linux kullanmak ayrıcalıktır. "Sıradan" olmak isteyen windowsa devam etsin. Kendimi daha bi güvende hissediyorum linux ile.
    Ayrıca linux kullanmak ortalamanın üzerinde bir algılama ve değerlendirme yeteneği ister, herkes kullanamaz tabi ki…

  8. "Linux kullanmak ayrıcalıktır. "Sıradan" olmak isteyen windowsa devam etsin. Kendimi daha bi güvende hissediyorum linux ile. Ayrıca linux kullanmak ortalamanın üzerinde bir algılama ve değerlendirme yeteneği ister, herkes kullanamaz tabi ki…" yav hehe git otede oyna

  9. ubuntu'yu kullanmamızın ve sevmemizin nedeni geliştirilme sürecinin daha inovatif olması. Mesela unity çok büyük bir iş. Mint geliştiricilerinin böyle bir işe kalkışması mümkün değildi. Ayrıca cep telefonundan server'a kadar aynı linux dağtımını kullanmak büyük avantaj.

  10. Tüm dünyadaki teknolojinin altyapısında Linux vardır. Bunu herkes anlayamaz. Linux bi anda yok olmuş olsa taş devrine geriye döneriz. Lütfen saygılı konuşalım kendimizi millete güldürmeyelim

  11. eğer bir devlet yönetiminde azıcık zeka olsa tüm devlet kurumlarında, okullarda, hastane ve askeri tesislerde kendi hazırladığı işletim sistemini kullanır, kullandırır. windowsa mace harcanan trilyonlarca lira ile yapılabilir sanırım.

  12. Birde bu linux dagimtimlariyla en uyumlu pc leri tanitsaniz.surucu sorununu hangibpc modellerinde yasamayiz.bu gibi tanitimlarda yapilmali.

  13. Ubuntu bu dünyanın kralıdır. Ubuntu tabanlı hiçbir dağıtım ubuntuyu geçemez. Ama ubuntu debian tabanına çok şey katarak debiani geçmiştir. Yeni kullanıcı sadece terminali açıp sudo ubuntu-restricted-extras yazıp parilasini girerek kullanıma hazır ubuntusunu elde edebilir.

  14. Arch Linux’un olmamasi normal sonucta kullanici dostu bir dagitim degil Mint bunlar arasinda en iyisi zaten ama distrowatchdaki listeyi alip da burada haber yapmak hos olmamis dogrusu

  15. lafonten den masal dinlediniz. çoluk çocuk yazıyor. hastayım size tırnak kadar bilginizle her şeye ayar vermeye kalıyorsunuz ya. bu modeller bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyorlar tüp sezeryan çocukları. harbinden yazmanın mühendis i olmuşsun. üfürme tazzik yapma efendi efendi takıl.

  16. ya bende linux kullanıyorum fakat HDD nin yarısı fedorada yarısı Ubuntuda yani ayrım yok işlevselliğe göre redhat tabanlı kullanıyor işlevselliğe görede debian tabanına geçiyorum yani böyle atıp tutmanın ahkem kesmenin ne manası varki? birde böyle süslü sözcükler… zaten size bakılırsa türkiyede linuxu üst düzey akıllar(sizler) kullanıyo geri kalanı iş olsun torba dolsun diye windows kullanıcısı 🙂 gülünç ve komiksiniz

  17. Windows uyumlu lisanslı mühendislik proğramları kullanıyorum , Linux uyumu olsaydı geçerdim fakat denediğim sistemlerde wine gibi emulatörler bile istediğim verimi elde etmemi sağlayamadı. elim kolum bağlı yani. Linux bu konuda biraz daha çalışırsa geçişler artacaktır.

  18. Linux sürümlerinin en sevdiğim kısmı seni araştırmaya sevk etmesi ve dünya genelinde forumlarda sorunlara yardımcı olacak insanların bulunması

  19. bazı yorumları gülerek okudum, kimisi windows demiş, kimisi macos demiş. tekelleşmiş sömürü mallarını kullanmayı övüyorlar bir de 🙂

  20. linuxmint debian tabanına taşınmış ubuntu tabanlı değil internette araştırırken şu yazıya denk geldim. "Eskiden Ubuntu üzerinde geliştirilen Linux Mint, Debian tabanına taşınma kararı almıştır."

  21. Biraz sakin dinlerseniz karsinizdaki bilgisayari ceb telefonlarini ve baska teknoloji yaraticisinin kim oldugunu aniyalim
    Internette Lutfu Zade arayalim kim olduguna bakalim Arkadaslar

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version