Reklam

En Yeni Pardus Geliyor

19
Reklam

Pardus 2007: Özgür



Pardus, 2003 yılı sonlarında başlatılan bir proje kapsamında TÜBİTAK UEKAE (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) bünyesinde geliştiriliyor. 16 kişilik deneyimli ve yetkin bir ekip eliyle geliştirilen Pardus‘a destek veren çok sayıda gönüllü geliştirici ve katkıcıdan oluşan bir topluluk da oluştu.

Pardus, Linux çekirdeği etrafında ve genellikle GPL (Genel Kamu Lisansı) ile özgürce dağıtılan uygulama yazılımlarından oluşan açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. GPL‘e göre Pardus‘u dilediğiniz gibi istediğiniz sayıda makinede çalıştırabilir, kaynak koduna göz atıp isterseniz özgürce değiştirebilir ve GPL lisansını değiştirmeden yeniden dağıtılabilirsiniz.

Özgür yazılımın kapalı kaynak kodlu yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunuyor. Bunların başında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, doğası gereği geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor. Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün değil. Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin “yok denecek kadar” az olması…

Reklam

Kaynak kodunun isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanması da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Küresel Linux camiasıyla birlikte üretilen işletim sistemi, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile toplam sahip olma maliyetinde önemli tasarruf sağlıyor.

Pardus 2007: Tam

Pardus tek bir CD üzerinde geliyor, ortalama 30-35 dk. içerisinde bilgisayarınıza kuruluyor ve bir masaüstü kullanıcısının gereksinim duyacağı her türlü yazılımı da içeriyor. Bir diğer işletim sisteminde “ayrıca para ödeyerek” satın almak zorunda kalacağınız ofis, İnternet, çokluortam, oyun ve grafik uygulamalarının özgür alternatiflerini Pardus 2007 içinde barındırıyor. Pardus‘u yüklediğinizde sisteminizde CD/DVD yazıcı, gelişmiş grafik/resim düzenleme aracı, görüntü/ses oynatıcıları ve çok sayıda oyun kurulu geliyor.

Pardus 2007.3 deposunda, 1839 sınanmış ve kararlı paket dahil, sürekli artan sayıda yazılım bulunuyor. Dahası, Pardus kullanıcıları katkı (contrib) deposunu Paket Yöneticisi‘ne ekleyerek 800‘den fazla paketi indirebilirler.

Pardus 2007.3: Yeni ve Yenilikçi

Pardus 2007.3 Lynx lynx, çok sayıda yenilik içeriyor. Bunların bir kısmı küresel özgür yazılım camiası tarafından üretilen yazılımların güncellenmiş sürümleri. Pardus proje ekibince geliştirilmiş Pardus teknolojilerinde de önemli yenilikler var.

Pardus‘un paket yönetim sistemi PiSi de güncellemelerden payını aldı. İnternetten birkaç tıklama ile kolayca uygulama indirmeyi ve kurmayı sağlayan paket yöneticisi PİSİ, Pardus 2007.3 ile birlikte daha da gelişti, güncellendi ve pek çok hatası giderildi.
Pardus 2007.3 şimdi kullanıcılarına, daha kararlı ve güçlü altyapısının yanında göze de hitap eden KDE masaüstü ortamının güncel 3.5.8 sürümünü sunuyor. KDE 3.5.8 ile gelen küçük hata düzeltme ve iyileştirmelerin sayısı 600‘ü buluyor. Yeni sürüm, özellikle Kopete ile Yahoo Messenger hesaplarına bağlanmada ve PDF dosyalarının gösteriminde ciddi performans artışları sağlıyor.

Ağ yöneticisi (network manager) uygulaması, mevcut profillerinizde bulunan ağları otomatik algılayabiliyor ve otomatik olarak o profile geçiş yapabiliyor. Bağlantı bilgilerini sistem çekmecesinde gösteriyor ve son kullanıcıya sürekli güncel bilgi veriyor.

Pardus‘u sabit diske kurmak için kullanılan YALI, bu sürümden itibaren önce gerekli soruları soruyor, ardından kurulum işlemine geçiyor. Kullanıcı grafik ortama otomatik olarak geçip geçmemeyi seçebiliyor. YALI, kurulumu kolaylaştırmak için en yeni sabit diskleri tanıyıp ve bu disklerin üzerine Pardus‘u kurabiliyor. Benzer bir şekilde, Pardus 2007.3‘ün hangi sabit diske kurulacağını ve bu sabit diskin açılabilir olup olmadığı da belirleyebiliyor. Bu özellik dünyada ilk defa Pardus ile beraber geliyor.

Pardus 2007.3: OpenOffice.org 2.3

Pardus‘u diğer işletim sistemlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, Zemberek yazılımı ile gelen Türkçe yazım denetimi desteği. Ofis uygulamaları yanında masaüstünde yer alan hemen her uygulamada (İnternet’te gezinirken, e-posta yazarken, sohbet ederken…) Türkçe denetimi yapılabiliyor.

Kelime işlemci, hesap tablosu, sunum programı ve çizim aracını içeren Türkçe imla denetimi destekli OpenOffice.org ofis yazılımı 2.3.1 sürümüyle geliyor.

Neden Lynx lynx?

Pardus 2007.3 sürümüne adını veren Lynx lynx (Avrasya Vaşağı) büyük kedi ailesinin en kalabalık üyesiyken geçtiğimiz yıl Dünya Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından kırmızı listeye, tehdide yakın türler (NT) arasına alındı. Lynx lynx’in yöresel olarak tükenmek üzere olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Avrupa’da vaşak avı tamamen yasaklanmasına rağmen, yasadışı avcılık yüzünden özellikle Balkanlar ve Anadolu‘da sayıları dramatik şekilde azalmış durumda.

Lynx lynx kuyruğuyla birlikte yaklaşık 1,5 m uzunluğa ve 20-30 kg ağırlığa varabilir. Böylece kedigiller familyasının Avrupa‘da bulunan en büyük temsilcisidir. Tüylerinin rengi sarı ile gri-kahverengi arasında değişebilir ve çoğu kez koyu renkte lekeler veya çizgileri olabilir. Bu lekeler yaşadığı çevreye göre değişmektedir. Lynx lynx, Anadolu‘nun özellikle dağlık kesimlerde yaşamasıyla ünlenmiştir.

Avrasya Vaşağı‘nın yanaklarından sarkan sakalı tanınmasını kolaylaştırır. Kulakları da normal kediye kıyasla daha uzun ve uçları tüylüdür. Kış bastırdığında sadece kulaklarının üzerindeki tüyler değil, tüm vücudu kalın bir tüy tabakası ile kaplanır. Adeta kışın gelmesi ile mantolarını giyerler. Patilerinin genişliği karda yürümelerini kolaylaştırır. Uzun bacakları ve kısa kuyruğu soğuğa karşı dayanıklı olmasını ve kalın kar tabakalarının içinde rahat hareket etmesini mümkün kılar.

Soyu tehlike altında olan Lynx lynx, Türkiye‘de doğal ortamında sadece bir kez görüntülenebildi. Türkiye‘nin önemli doğa fotoğrafçılarından Aykut İnce‘nin 2006 yılının kasım ayında Sivas‘ta çektiği kare, fotoğrafçının özel izniyle Pardus 2007.3 Lynx lynx‘in masaüstünde kullanıldı.

Bilgi için: Pardus
SDN – http://shiftdelete.net

19 Yorum

  1. Pardus sürümlerine hala ermeni kökenli fransızca bi ad koyulmuyor. Olmaz ki ama. Lütfen ilgilenin bu konuyla. Koyun adam gibi bi Türkçe isim ya da fransızca isim. Yeni sürüm hayırlı olsun.

  2. pardusu beğenerek kullanıyorum bu yeni çıkacak sistemi de heyacanla bekliyorum
    pardus süper bitşey
    alıntı yaptım bu yazıyı sitemde

  3. kullanımı windowsa alışık olanlar için zor.Yeni bir sürüm çıkınca ne yapmak gerekir.Nasıl güncellenir bilemiyoruz.Bence kullanım bakımından windowsa benzerse daha güzel olur.Masaüstü simgeleri falan daha albenili olmalı.birkaç defa pardusu kurdum ama zorlandım.

  4. pardus dvb kartıma iyi yazılımalr çıkar video düzenleme yazılımı yap basit kesme biçme sonuna kadar senmi kullanayım.

  5. “Linux platformunun bir diğer üstünlüğü ise, bu ortamda virüs, truva atı, solucan, casus yazılım gibi tehlikelerin “yok denecek kadar” az olması…”
    nedeni de kullanıcı sayısının ‘yok denecek kadar’ az olması. hangi art niyetli kişi daha çok kişisel bilgi ele geçirmek varken azla yetinmek ister?

  6. Pardus kurduktan sonra hiçbir şekilde sürücü ve program kurmak zorunda kalmıyorum. Herşey sanki benim makinem için hazırlanmış gibi hazır oluyor. Gerçekten oldukça iyi. Windows kullanıcıları rahatlıkla kullanabilir. Bence kullanımı en kolay linux sürümü. ayrıca wine isimli emulatör programı ile windows uygulamalarınıda bu sistemde kullanabiliyorsunuz ama bu programın daha geliştirmesi gerekiyor. Görsel olarak vista albeniside olursa tam olur bence…

  7. arkadaşlar pardusa geçmek istiyorum ama vazgeçemeyeceğim oyun ve programlar var (windows ta sorunsuz Çalışan) bunları pardusta da sorunsuz bir şekilde kullanabilirmiyim
    eğer kullanılabiliyorsa lütfen haber verin
    haberlerinizi bekliyorum
    şimdiden teşekkürler

  8. Pardusu işyerimde sorunsuzca kullanıyorum, windows xp ye göre çok daha sorunsuz bir sistem. Ayrıca güncellemesi de çok kolay, PC otomatik olarak tüm güncelleştirmeleri buluyo, hem de sadece işletim sistemiyle ilgili olanları değil, yüklü programların güncellemelerini de buluyo ve yüklüyo. Bence normal bir kullanıcı için hiçbir eksiği olmayan işletim sistemi. Daha ne olsun?

  9. Valla arkadaşlar ben de hemen hemen 2 aylık pardus kullanıcısıyım,çıkan mavi ekranları hataları paralı programların trial(deneme süresi) doldu,212 tane virüs bulundu uyarılarını özledim desem yalan olmaz.Winamp’a ne gerek Amork’um varken,Office’ye ne gerek Openoffice’m varken.İsimler değişik ama aynı işi görüyor tamamen.Bende hastalık oldu nerden bulaştım ben bu hastalığa 🙂

  10. Pardus bence iyi bir başlangıç yaptı. Ben bir aydır kullanıyorum. memnunum sorunumuz sadece bu işletim sistemine biraz yabancı olmamız. bence windowstan hızlı ve kullanışlı. ben mümkün mertebe Pardus kullanıyorum. xp kurulu amaPardus hakikaten bir hobi oldu. daha özgür ve seçenekleri görselliği daha bol . bence XP programlarını pardusta kullana bilecek bir aparat program keşfedilirse kimse xpye dönmez. Tabi bazı eksiklikleri olacak ama zaten sitesinde bu bir proje ve mükemmele gidecek devam eden çalışmaları olduğunu ve planlarını yayınlıyorlar. Allah kolaylık versin … Ayrıca bu projeye tüm linuxu iyi bilen türk mühendis ve uzmanların bir şekilde yardım etmeleri ve geliştirmede katkıda bulunmaları gerekir. teşekküler tübitak ve ekibi ….

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version