Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve uluslararası bir araştırma kuruluşu olan Research Triangle Institute International (RTI), dünyanın en kapsamlı eğitim teknolojisi projelerinden biri olan FATİH Projesi’ni değerlendirdiği “FATİH Projesi Eğitimde Dönüşüm için bir Fırsat Olabilir mi? Politika Analizi ve Önerileri” raporunu kamuoyuyla paylaştı.
FATİH’i eğitim alanındaki uluslararası geniş ölçekli bilişim teknolojileri deneyimleri çerçevesinde değerlendiren politika raporu, eğitim teknolojisine yapılan bu önemli yatırımın, Türkiye’deki tüm öğrenciler için olası en iyi öğrenim çıktılarını vermesini sağlayacak öneriler sunuyor.
Faruk Eczacıbaşı: “Gençler, sosyal sermayemizdir.”
Toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı (TBV) Faruk Eczacıbaşı, açılış konuşmasında FATİH Projesi’nin işe henüz yeni başladığını ve her aşamasının yeni bir teknolojik devrimin başlangıcı olacağını vurguladı. Projenin, geleceğin dinamizmine açık bir ortam olmasını dilediklerini sözlerine ekleyen Eczacıbaşı konuşmasına şöyle devam etti:
“Gençlerimiz, ülkemizin en önemli doğal kaynağı olan sosyal sermayemizdir. Gençlerimizin, geleceğin en değişken ve dinamik teknolojik ve düşünce kalıplarına hapsolmasına izin veremeyiz. Her dönem, yaratıcılığa açık bir eğitim sistemine onları emanet etmemiz gerekiyor. Sorgulamacı, yaratıcı, kendini geliştirmeye ve değiştirmeye açık, geleceğin küresel rekabet ortamına hazırlıklı gençler yetiştirmek umudumuzdur.”
Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Bilişim Vakfı, TÜBİTAK, üniversiteler, bilişim sektörü ve STK’lardan temsilcilerle yüz yüze görüşmelerin yapıldığı raporda teknoloji kullanımının okul dışı etkinliklere eklemlendiğinde motivasyon, katılım ve kullanımda artış gözlemlendiğinin altı çiziliyor.
Politika raporu ayrıca, FATİH’in insan sağlığı üzerine olası etkilerinin izlenmesi, gerek donanımdan gerekse donanımın kullanım biçiminden ve uygulamalardan kaynaklanabilecek olumsuz etkilerin en düşük düzeyde tutulması gerektiğine de değiniyor. FATİH kapsamında e-atıkların geri dönüşümü ve bertaraf edilmesi konusunun nasıl ele alınacağı netleştirilerek, gerekli mevzuatın oluşturulması ve yaşama geçirilmesi öneriliyor.
:: FATİH Projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
alanların bir kısmı satmış zaten
Ne akili tahtalar nede tabletler işe yariyor internette gezip sarki dinleniyor;)Boşuna masraf.Hocalar okul kitaplarini begenmiyor yeni kirap aldiriyorlar tablet yerine adam akilli kitap verseler daha iyi.
Akıllı tahtalar 10 numara. Tabletler şuan amacında kullanılmıyor.
Hala ikili öğretimin yapıldığı okullarda sabah 5 te kalkan öğrenci varken!Hala öğrenciler sınıflar da tıkış tıkış otururken! Birçok okulun hala beden eğitim yapacak spor salonu yokken! Halen okulların sıra masa ihtiyacı giderilmemiş, tuvaletlerinde sabun yokken! Bu ne lükstür azizim!
5 sene içinde tüm proje tamamlanmış olacak diyorlar ya; 5 seneye kadar ne öğrencide tablet, ne sınıfta etkileşimli tahta ne de altyapı kalacak. Bugün tablet dağıtılan öğrencilerin en az %10’u tableti bozmayı başardı ve teknik servis ücretini ödemeden onarımını yapmıyor. Vestel’in de tutumu aynı yönde.