Sisli bir İstanbul sabahında, sadece 12 saat kadar önce haberdar olduğum bir basın toplantısı için Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü önündeydim. Açılış kısmına yetişemediğim için, ben salona girdiğimde toplantının üç konuşmacısı da kapıdan içeri girmek üzereydi: BTK Başkanı Tayfun Acarer, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya. Salonda ve dışarıdaki kokteyl alanında ise her ölçekte yayın yapan onlarca gazeteci vardı. Toplantı salonunda sıralanan sandalyelerin arkasına farklı kanalların ve haber ajanslarının kameraları kuruluydu.
Türk Hava Yolları ve TTNET arasında gerçekleşen yeni bir anlaşmanın imza töreni için buradaydık ve fotoğrafçılar da bu etkinliğin önemli anlarını ıskalamamak için parmakları deklanşörde, hazır bekliyorlardı. Günün üç ismi de masanın arkasındaki yerlerini aldılar. Öncelikle ev sahibi olarak Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, THY’nin mevcut durumunu ve uçuşlarda kablosuz internet ihtiyacını kısaca açıkladı. Ardından TTNET Genel Müdürü Abdullah Orkun Kaya TTNET’in yerel ve uluslararası hizmetlerinden bahsetti.
BTK Başkanı Tayfun Acarer’in konuşmasında ise salondakilerin pür dikkat kesildiğini görebiliyordum. Sadece teknoloji dünyasını değil, ülke gündemini de bir süredir meşgul eden hemen önceki gece Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmıştı. Bu toplantı, internet yasasının onaylanmasının ardından konuyla ilgili en yetkili isimlerden biri olan Acarer’in katıldığı ilk etkinlik, basınla ilk karşılaşmasıydı.
Her ne kadar TTNET WiFi Fly önemli bir gelişme ve olumlu yönde bir yenilik olsa da, salonu dolduran hemen herkesin aklı dün gece onaylanan yasayla ilgili sorularla doluydu. BTK Başkanı Acarer de bunun farkındaymış gibi toplantı boyunca çok fazla söz almadı. Konuşmasını bir hayli kısa kesti ve şu mesajla tamamladı: “İnternet artık hayatımızın öyle içine girdi ki; çekirdek aileyi biz artık anne, baba, çocuklar ve internet olarak tanımlıyoruz.”
Erişim Engelini Dünyaya Açıyoruz
Soru cevap kısmına geçildiğinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun zirvesinde yer alan isme, internet sitelerinin -gerekli görülmesi halinde- herhangi bir uyarı olmaksızın 4 saat içinde kapatma yetkisi veren ve Cumhurbaşkanı tarafından yeni onaylanan yasal düzenlemelerle ilgili hiçbir soru gelmedi. Uçakta kablosuz internet fikri yeterince ilgi çekiciydi. Konuyla alakalı sayılabilecek tek soru ise, yanıtıyla BTK’nın konuyla ilgili yaklaşımını gayet güzel ifade ediyordu.
BTDünyası adına mikrofonu alan Kemalettin (Bulamacı) Abi, Türkiye’de erişimi engellenen web sitelerine THY ve TTNET tarafından sunulacak kablosuz internet ile erişimin mümkün olup olmayacağını sordu. Acarer ise şu yanıtı verdi:
“Türk Hava Yolları ve TTNET, Türk Ticaret Kanunu’na bağlı bulunan şirketlerdir. Dolayısıyla internet erişimiyle ilgili olarak yapılan düzenlemelere uymak durumundadırlar.”
THY’nin kablosuz internet hizmetini şimdilik sadece uluslararası uçuşlarda verdiğini ve hatırlatmak isterim. Diğer bir deyişle, olur da YouTube tekrar kapatılırsa bu artık sadece Türkiye’nin iç meselesi olarak kalmayacak. YouTube’un neden kapalı olduğunu, Lüksemburg’dan Moskova’ya THY uçağıyla yolculuk eden bir Fransız’a da açıklamamız gerekecek.
Zaten Yeteri Kadar Rezil Olmuştuk Dünyaya Bununlada Mum Dikeriz Artık
Özgürlüğün simgesi göklere bile sansürü yayacaklar desenize. Bu zihniyetin yolu yol değil.
Millet kafayı sansürle bozmuş. Biraz sakin. Uçakta internet bulmuşsun sansür muhabbeti yapıyorsun.
yav he he 🙂
Bi dünyaya rezil olmadığımız kalmıştı bunun için
ayyy çok korkunçççççç
Nasil ki bizim bir soru sorma hakkimiz yok Lüksemburg’dan Moskova’ya British, Air Fransa, Air Almanya uçağıyla yolculukta onlarinda pek bir sey soracagina inanamayiz!!!! dunyada hakaret iceren pek cok site her zaman kapanmistir ,, siz soru sorabildiniz mi ucarken niye kapanmis diye sordunuzda cevap alabildiniz mi? size ornek sitelerde verebilirim isterseniz,, saygilarla
Bence stratejik bir cevap vermiş. Uluslararası uçuşlarda satılan ürünlerden vergi bile ödenmezken böyle bir kısıtlama yapılacağını sanmıyorum. Ayrıca uçuş esnasında internet için uydu bağlantısı kullanılıyor ve uydu bağlantısında internet filtresi uygulanmasının çok masraflı ve çok yavaşlatıcı bir etken olduğunu tahmin ediyorum.
THY nin uçaklarda wi-fi hizmeti vermesi güzel de bunu 10 dolar ücretle yapması manidar. Bir de business class yolcuları bedava kullanacakmış. Saçmalık resmen. Uçakta interneti kim kullanır? İş dünyası. Sen business class a bedava yapıp diğer yolculardan 10 dolar ücret istersen saçmalığın dik alası olur. Niye uçakta internet kullanayım ki? 2 saat nete girmese kimse bir şey kaybetmez…
gayet mantıklı bizce biraz sıkıntılı olsada
Ayıp artık, Çin Rusya İran ve Suudilerin arasına soktular bizi, sırf hükümet aleyhine bişi çıkarsa hemen engelleyelim diye. Sansürcü kafalarla ülke yönetilmez.
2 saat diyen arkadasa biri uluslararasi ucuslarin kac saat surdugunu anlatsin lutfen.
bizim insanımıza heyşey mustahak… Beter olalım işallah… Belki ozaman aklımız başımıza gelir…
açıkçası çoktan gelmesi gerekliydi ,uçaklara wifi-nin.fakat üzülerek belirtiyorum ki herkes gibi bende internete sansür yapılmasının konudan daha önemli olduğunu düşünüyorum.
ama haberi sevindirici bulduğumu belirtmeliyim 😉
ZİYARETÇİ 20.02.2014 13:59
Millet kafayı sansürle bozmuş. Biraz sakin. Uçakta internet bulmuşsun sansür muhabbeti yapıyorsun.
******************************
birisi şu arkadaşa hangi yılda olduğumuzu açıklasın.
Sansürlü ve pahalı internete Hayır
Yav ne engellenmiş felaket tellalı gibi ortalığı velveleye veriyonuz ne kadar heveslisiniz birilerinin şeyine bakmaya
müşterileri kırmızı rujdan tahrik olan bu hava yoluyla uçmayın derdiniz tasanız kalmasın. internette sansüre sıra gelene kadar o kadar temel sorunları var ki bunların.