ERP nedir sorusu, gün geçtikçe ve teknoloji geliştikçe firmalar tarafından sıkça sorulan bir soru haline geldi. İşletmelerin sıkça başvurduğu ve artık neredeyse ERP sistemi kullanmayan firma kalmadığından dolayı, ERP ne demek açıklayarak, ERP programı da dahil olmak üzere ERP sistemleri hakkında bilgi verdiğimiz bu yazıyı derledik.
İlk olarak, ERP ne demek onu açıklayarak başlayalım.
ERP ne demek? – ERP açılımı nedir?
ERP nedir açıklamamız için öncelikle ne ifade ettiğini bilmemiz gerekli. ERP kavramı, bugüne kadar dar kalıplarla ve dar bir çerçevede ifade edilmiştir. ERP açılımı, İngilizce olarak “Enterprise Resource Planning”, Türkçe’ye ise “Kurumsal Kaynak Planlaması” olarak çevrilmiştir.
Kurumsal kaynak planlaması terimini açmak gerekirse, bir işletmenin tamamında, iç çevresinin genelinde, akış halinde olan tüm kaynaklardan gelen bilgiler toplanır. Bu bilgiler birbiriyle uyum içerisinde ve bir bütün olarak gerçek zamanında ve doğruluğuyla kayıt altında tutulur. Buna kurumsal kaynak planlaması denir.
ERP temel olarak bir şirket için, işlerini yönetme alanında önem taşır. Geçmişten gelen, “ERP sistemi daha çok üretim işletmelerinde kullanılır ya da gereklidir” gibi yanlış olan bir algı söz konusu. Fakat bu algı tamamen yanlış olmakla birlikte, ERP sistemi kullanmak, hem üretim işletmeleri hem de hizmet işletmeleri açısından büyük önem arz eder.
Peki ERP sistemi nedir ve ERP ne işe yarar birazda bu konulardan bahsedelim.
ERP ne işe yarar? – ERP sistemi nedir?
ERP ne demek açıkladıktan sonra sistem ile ilgili bilgilere geçelim. ERP sistemi, işletmelerde mal ya da hizmet üretiminde gerekli olan tüm iş gücünün ve malzeme, makine gibi tüm kaynaklarının, tamamen işletmeye verim getirecek şekilde kullanılmasını sağlama amaçlı bütünleşik olan bir sistemdir.
Bu sistemleri kullanmak için, çeşitli bilgisayar yazılım ve donanımları kullanılıyor.
ERP ne işe yarar konusuna gelecek olursak, ERP kullanan bir işletmede iş sürecinde öncelikle zaman kazanılır.
Bilgilerin bir arada tutulması düzenlilik getirir.
Herhangi bir sorunda, kurum tarafından ERP sistemi kullanılıyorsa sorun daha etkin ve daha hızlı bir biçimde çözülebilir.
Ayrıca ERP sistemleri maliyetlerde azalma, karlılık arttırımı, sürdürülebilirlik ve sürekli iyileşme gibi firmaların hayati derece önemli olan işlev ve amaçlarının gerçekleştirilmesine yardım eder.
ERP programı nedir?
ERP programı, yazılımlar ve donanımlardan oluşur. ERP programı, bir işletmenin tüm sürecinde oluşan bilgi akışının bütünleşik bir şekilde olmasını sağlayan yazılım paketleri olarak tanımlanabilir. Birbirinden farklı birçok ERP programı olduğunu da söyleyelim.
İşletme sahibiyseniz, yukarıdaki başlıklarda bahsettiğimiz gibi verimlilik, planlanabilirlik vb. gibi konular açısından ERP programı kullanmanız, işletme açısından faydalı olacaktır. Ayrıca ERP programları, rakip firmalarla rekabette stratejik bir araç olarak da kullanılabilir.
ERP programları çeşitlilik gösterse de, amaç konusunda benzerdir. ERP programlarında muhasebe, üretim, satış, pazarlama, kalite kontrolü, denetim, insan kaynakları gibi bir işletmenin her alanında kullanabileceğiniz ERP modülleri bulunur. Bu modüller sayesinde birçok işlevi gerçekleştirebilirsiniz.
ERP programı nedir sorusunu açıkladığımız bu başlıktan sonra şimdi ERP yazılımları ile sağlanan işlevlerle devam edelim.
ERP programları ne işlevlere sahip?
ERP programı ile şu işlemleri yapabilirsiniz:
1- Finansal durumunuza anında bakabilirsiniz.
2- Müşterilerinizi veya tedarikçilerinizi kayıt edebilirsiniz.
3- Faturalarınızı, irsaliyelerinizi kaydedebilirsiniz.
4- Çek ödeme gibi önemli tarihleri kaydedip, kötü sürprizlerle karşılaşmazsınız.
5- Bir şeyleri unutmak, kaybetmek gibi problemleriniz olmaz.
6- Gelir ve giderlerinizi düzenleyebilir, kontrolünü kolayca yapabilirsiniz.
7- Stoklarınızı düzenleyebilir ve buna göre hareket edebilirsiniz.
8- Rapor ve analizleri bir arada görebilirsiniz.
9- Çalışanları ERP sistemine kaydedebilir, istediğiniz anda görüntüleyebilirsiniz.
10- Etkili bir stok yönetimi yapabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm işlevleri ERP çözümleri ile ihtiyacınıza yönelik kullanacağınız ERP programı sayesinde yapabilirsiniz.
ERP yazılımları firmalara ne katkı sağlıyor?
Peki, ERP sistemleri kullanmak firmalara ne gibi katkılar sağlıyor?
ERP programlarının işlevlerini bir önceki başlıkta sizlerle paylaştık.
Bu işlevleri akıllıca kullanan firmalar, piyasadaki rekabette güçlü olurlar.
Etkin stok yönetimi ile maliyetlerini aza düşürebilirler.
Analizleri her an görebilmek ve geliştirilmesi güncelliği sağlar. Bu, aynı zamanda arz ve talep dengesini sağlamak için önemli bir katkıdır.
Gelecek için örnek senaryolar oluşturup ileriyi görerek, rakiplerinden bir adım önde olurlar.
Düzenlilik sayesinde, işler daha iyi yapılır ve bu müşterilerden olumlu dönüş olarak geri döner.
Çok uluslu şirketlerde de aradaki mesafeyi kaldırır ve diğer kıtada olan bir kurumu bile istediği anda izleyip, takip edebilir.
ERP yazılımı seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler?
ERP nedir sorusunu sorarken, yazılım seçiminde dikkatli olmamız gerekir. Yanlış ya da işletmeniz için yetersiz gelecek, sizin için gerekli olmayan özellikleri bulunan ERP yazılımları, maliyetli ya da kullanışsız olabilir.
ERP yazılımı seçerken, öncelikle bu yazılımı kullanacak ekibi veya kişiyi iyi belirlemeniz gerekiyor. Bununla beraber, yukarıda da bahsettiğim gibi ihtiyacınıza uygun bir ERP programı seçmelisiniz.
İşletmenizin talepleri doğrultusunda hareket edecek şekilde bir liste hazırlamak, size bu konuda kolaylık sağlar.
Aynı zamanda, seçim yaparken kurum içi tüm süreçleri değerlendirerek bir seçim yapmalısınız. Yani tedarikçiden başlayarak satın almaya kadar giden, hizmetlerinizin veya ürettiğiniz maddelerin nihai halinin, müşterilerinize ulaşma aşamasına kadar düşünmeli ve tüm bu önem arz eden konularla beraber, uygun bir seçim gerçekleştirmelisiniz.
ERP nedir ve ERP sistemleri açıklaması yaptığımız bu yazı umarız sizlere bu konuda yardımcı olmuştur.
Ağzı olan konuşuyor işte.