Eş zamanlı siber operasyon: Tam 22 bin IP adresi aynı anda banlandı!

0

Dijital dünyada, her gün yeni bir güvenlik tehdidiyle karşılaşan kullanıcılar için yeni bir dönüm noktası yaşanıyor. INTERPOL’un koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Synergia II operasyonu, siber suçluların korkulu rüyası haline geldi. Bu dev operasyon sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki yasa dışı sunucu ve altyapılar tespit edilip kapatıldı. Peki, bu operasyonun ardındaki detaylar neler?

Siber operasyonda 22 bin IP adresi tek tek izlenerek çökertildi

Nisan ayı başından Ağustos sonuna kadar süren Synergia II operasyonu kapsamında, 41 kişi gözaltına alındı ve 22.000 IP adresi yasaklandı. 1.037 sunucu kapatıldı ve dünya genelinde 30 bin potansiyel zararlı IP adresi tespit edildi.

Operasyonun öne çıkan bölgeleri arasında Hong Kong, Moğolistan, Macau ve Estonya yer aldı. INTERPOL Siber Suçlar Direktörü Neal Jetton, operasyonun başarısında üye ülkeler arasında sağlanan iş birliğinin önemine vurgu yaparak, “Siber suçların küresel boyutu, küresel bir müdahale gerektirir” şeklinde konuştu.

INTERPOL, operasyon sırasında yapay zekanın siber suçluların işini kolaylaştırdığına dikkat çekti. Özellikle ‘Generative AI’ teknolojisi, oltalama (phishing) amaçlı e-postaların çok dilli ve daha inandırıcı hale getirilmesini sağlıyor. INTERPOL, bu yıl bilgi hırsızlığıyla elde edilen verilerin derin internet piyasasında yüzde 40 arttığını belirtti. Ayrıca, dünya genelinde fidye yazılım saldırılarının yüzde 70 oranında artması da, siber suçların profesyonelleştiğini gözler önüne seriyor.

Samsung, Exynos çiplerindeki güvenlik açığı hakkında sier kullanıcıları uyardı!

Operasyon süresince özel güvenlik firmaları Group-IB, Kaspersky ve Team Cymru da siber suçların tespitinde önemli rol oynadı. Bu firmalar, elde ettikleri telemetri verilerini kolluk kuvvetleriyle paylaşarak zararlı sunucuların belirlenmesine yardımcı oldu. Elde edilen verilere göre, yaklaşık 22.800 IP adresi zararlı olarak kaydedildi ve operasyonun sonuna kadar 59 sunucu ile 43 elektronik cihaz ele geçirildi.

Sizce bu tür operasyonlar siber güvenlik açısından yeterli mi? Siber suçlara karşı daha kapsamlı önlemler alınmalı mı? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version