Güneş hakkında bildiklerimizi bir adım öteye taşıyacak olan Avrupa Uzay Ajansı‘nın (ESA) aracı fırlatıldı. ESA Güneş misyonu Solar Orbiter, Güneş’in kutuplarını yakından görüntüleyecek. Bu misyonla birlikte Güneş Fiziği alanında önemli keşiflere imza atılması bekleniyor.
Fırlatma işlemi Florida’daki Cape Canaveral Üssü‘nden Türkiye saati ile (TSİ) 07.03’te gerçekleştirildi. Solar Orbiter projesi her ne kadar ESA tarafından hayata geçirilse de Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin de (NASA) programda katkıları bulunuyor.
Kadın astronot rekor kırdı! Uzay tarihine geçti
NASA astronot Christina Koch, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda aralıksız geçirdiği gün sayısı ile bir rekora imza attı. Kadın astronot Koch, adını uzay tarihine yazdırmayı başardı.ESA Güneş misyonu Solar Orbiter yola çıktı
Solar Orbiter, görev boyunca yararlanacağı 10 bilimsel aracı da beraberinde götürdü. Güneş yörüngesine ulaşması 3 yıl sürecek olan araç, yıldızın 42 milyon kilometre yakınına kadar gidecek. Bu da, Güneş’e en yakın gezegen Merkür‘den daha yakın bir mesafeye tekabül ediyor. Solar Orbiter, Güneş’in dayanılmaz sıcaklığına karşı titanyum zırhı sayesinde gözlem yapacak.
Misyonun amacı, Güneş’in kutuplarını ve manyetik hareketlerini yakından gözlemek. Ayrıca Güneş’in atmosferi, Güneş rüzgarları ve heliosfer hakkında da daha detaylı bilgi toplaması hedefleniyor.
https://twitter.com/esaoperations/status/1226731555806236672
Parker Solar Probe’dan farkı ne?
NASA, 2018’de Güneş’in korona tabakasını (en dış katman) gözlemek misyonuyla Parker Güneş Keşif Uydusu programını başlatmıştı. Güneş’e 18,6 milyon kilometre mesafede duran Parker, 2025 yılına kadar Güneş’in 6 milyon kilometre yakınına ulaşarak bir rekora imza atması bekleniyor.
Solar Orbiter ise Güneş’e Parker kadar yaklaşmayacak; kutuplarına yaklaşarak buralardan görüntüler kaydeden ilk uydu olacak. ESA‘da görevli bilim direktörü Gunther Hasinger, “Her enstrüman farklı bir melodi işliyor, ancak birlikte Güneş’in senfonisini canlandıracaklar.” ifadesini kullandı.
https://twitter.com/esascience/status/1226883268521254912
Solar Orbiter hakkında bilmemiz gerekenler
Avrupa‘da üretildi. Fırlatma işlemi NASA tarafından yapıldı. 600 derece sıcaklıklara karşı özel ısı kalkanıyla korunuyor. Güneş’e Merkür’den daha yakın olacak. İlk olarak 2022 yılında Güneş ile yakından ‘tanışacak’. Her altı ayda bir Güneş’e daha da yaklaşacak. Bilimsel görev süresi 5 ila 9 yıl olarak hesaplandı.
Yani NASA yapıyorsa vardır Bi bildiği de bu işi başlatmış.
Belkide aradığımız en büyük şey güneşin içinde çıkacak. Kimsenin ön göremediği…