Avrupa Uzay Ajansı (ESA) uzay çalışmalarını derinleştirdi. Artık Mars’ta ESA rüzgarı esiyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) uzay aracı Mars Express, büyük bir keşfe imza attı. Neredeyse üç kilometre derinliğinde bir Mars su rezervuarının yerini tespit etti. İşte detaylar…
ESA’nın Mars Express uzay aracı yaklaşık 3 km derinlikte büyük bir su rezervi buldu!
Kızıl gezegen Mars halen gizemini koruyor. Avrupa Uzay Ajansı ise Mars yüzeyinde araştırmalarını derinleştiriyor. ESA’nın uzay aracı Mars Express yaklaşık 3km derinlikte su rezervuarının yerini keşfetti. ESA, rezervuarın su buzundan oluştuğunu ve erimesi halinde tüm gezegeni 1,5 ila 2,7 metre derinlikte bir su tabakasıyla kaplayabileceğini tahmin ediyor.
Bu birikintilerin ilk gözlemleri araştırmacıları oldukça şaşırttı. Mars Express ekibiyle birlikte çalışan gökbilimciler, konuyu daha derinlemesine incelediler. Araştırmalar neticesinde kuyunun su buzundan oluştuğunu belirlemeyi başardılar. Ayrıca bu bölge Mars’ta bulunan şimdiye kadar gördüğümüz en büyük su rezervuarlarından biri olarak tarihe geçmeyi başardı.
Kaybolan Mars helikopterinden önemli sinyal!
Kaybolan Mars helikopteri Ingenuity, için ilk sinyal geldi. Peki ama NASA Mars helikopterini nasıl bulacak?ESA, bu rezervuarın Mars’ın ekvator bölgesinde şimdiye kadar bulunan en fazla buz olduğunu açıkladı. Ayrıca kızıl gezegenin yüzeyi ve bu rezervuarların bulunduğu alan hakkında gelecekte yapılacak çalışmaların, Mars’ın geçmişine dair daha fazla bilgi sağlayacağını belirtti. Astronomların buranın bir zamanlar cennet olduğunu öne sürüyor. Oysaki gezegenin şimdiki hali oldukça tozlu ve kumlu.
Araştırmacılar su deposunun bulunduğu bölgeyi Medusae Fossae Formasyonu veya MFF olarak adlandırıyor. ESA araştırmaların neticesinde bir rapor yayınladı. Raporda bu konumun Mars ekvatoru boyunca yer aldığını ve yüzlerce kilometreye kadar etkili olan rüzgarlarla süpürüldüğünü belirtiyor. Ayrıca bu durum bölgenin nasıl çeşitli özellikler içerdiğini de açıklıyor.
Böyle bir rezervin keşfi, Mars’ın bir zamanlar okyanuslar ve nehirlerle kaplı olduğu fikrini akıllara getiriyor. Curiosity ve Perseverance gibi gezici robotlar, Mars yüzeyindeki mineral açısından zengin yerleri keşfetmeye devam ediyor. Ancak bu robotlardan elde edilen verilerle bilim insanları yalnızca teoriler üretebiliyor. Daha kesin sonuçlar için Mars’a mürettebatlı görevler yapılması gerekiyor.
Yüzyılın en büyük keşfi
Türkiye, uzaya göndereceği Türk bilim insanlarına TURKONOT ismini vermesi, kültür emperyalizmin etkisinden kurtulmasında önemli olacaktır. Yerli ve milli bir isim olacak olan TURKONOT, evrensel uzay tarihinde yerini muhakkakki alacaktır. Abd ve Rusya, kendi bilim insanlarına astronot ve kozmonot ismini vermişlerdir. Şimdiden TURKONOT’lara selam olsun.
Gökmen daha güzel
Yazımın başında belirteyim ben Türk’üm ve Türk olduğum için çok mutluyum. Astronaut kelimesinin orijinal halini incelediğimizde; astro- Yunanca yildiz, uzay anlamına gelirken sonundaki -nout son eki yolcu anlamına geldiğini görürüz.Yani astronot, uzay yolcusu anlamına gelip, Kozmonot kelimesinin incelediğimizde Kosmo- kelimesinin Rusça’ya, Yunanca’dan geçmiş Kosmos, yeni uzay anlamına geldigini, not ekinin ise astronot kelimesinden alindigini görürüz. Çinliler de kendi uzay adamlarina Taikonot adini vermiştir, taming edebileceğiniz gibi Taik- kelimesi uzay anlamına gelir. Uzay teknolojisine, yarın asırdan fazla bir süredir sahip olup, ilkleri başarmış milletlerin kendi uzay adamlarına Irklarının ismini vvermemelerinin nedeni bu çalışmaların evrenselliği ile ilgili olabilir. Durum böyleyken, bu çalışmalara en son katılan bir ülke olarak kendi ırkınızı öne çikaran bir isim seçmeniz hem, ironik hem de kompleksli bir çaba olacak görülecek, zaten dünya da fazla dostumuz yokken uzayda da dışlanmamıza sebep olacaktir. Eminim dilbilimciler doğru ismi bulacaktır, aklın yolu bir olduğuna göre bu kelime ya Kosmonot, ya Uzaynot, yada ilk uzay adamımıza atıfla “Uzaygezer” olacaktır.
İlk insanlı Mars seyahatini biz yapacağız. Hem de dört şeritli otobanda giden uzay aracıyla. İnanmayan eski hazine bakanı Berat beye sorsun. Öteki ülkeler avucunu yalasın. Marstaki jelibon madenini de Melih Gökçek isletecek ve dünyaya pazarlayacak. Bu sayede dünyanın en zengin ülkesi de biz olacağız. İnanmayanın gözüne durur haa, benden söylemesi.
🤣🤣🤣😂 Marsa yerleşcez az kaldı Uzaya dört şeritli yol yapmaya gittik
İlk giden ben olabilirim
Elinde Musk’ın da dediği gibi güney ve kuzey kutularına iki nükleer bomba sonra olacaklar 🙂
Bırakın masal okumayı hâlen Mars ta araç olduğuna aya ayak basildigina küresel yalanlar ciddiye almayın gülün geçin derim
Çok güzel bir haber . Bunun gibi haberleri okumak çok güzel.
Mars’a astronot gönderelim.
Haydi marstan ev alak ilerde çok para eder 🙂