Cep telefonları dönemi 1983 yılında Motorola’nın geliştirdiği DynaTAC telefonu ile başladı. 739 gram ağırlığında olan ve bir tuğla gibi görünen bu telefonun ardından geçen yıllarda mobil cihazlar müthiş bir gelişim kaydetti.

Efsane Nokia telefonları

Günümüzde işlemcileri, kameraları, Iris ve parmak izi sensörü gibi güvenlik öğeleri ve tasarımlarıyla akıllı telefonlar, geçmişe oranla olayı bambaşka bir noktaya taşıdı.

Peki geçmiş dönemde cep telefonları hangi özellikleriyle öne çıkıyordu? Bu makalemizde günümüzün 20 yaş ve altı gençlerinin bilmediği eski cep telefonu özelliklerini ve alışkanlıklarını derledik.

Pil ömrü 1 haftaydı!

Günümüzde mobil cihazların en büyük derdi yetersiz pil ömrü. Şu anda kullandığımız cihazlar ortalama bir gün pil ömrü sunuyorken, cep telefonları zamanında bu süre 1 haftaydı.

16-08/18/a1018.jpg

O zamanlar telefonumuzu şarj eder ve uzunca bir süre şarj aletiyle ilişiğimizi keserdik. Tabii bir de lügatımızda “ince uçlu Nokia şarj aleti olan var mı?” ve “kalın uçlu Nokia şarj aleti olan var mı?” gibi tabirler vardı.

Sonraki sayfaya geçmek için “Sonraki” yazısına tıklayın

{pagebreak::1}

En iyi mobil oyun “Snake” yani “Yılan” idi

Pokemon GO, Real Racing 3, Angry Birds, Clash of Clans ve daha fazlası.. Günümüzde akıllı telefona sahip bir insanın oynayabileceği onlarca farklı oyun var.

16-08/18/snake.jpg

Eski zamanlarda ise böyle bir çeşitlilik yoktu. Nokia’nın yılan oyunu uzun süre herkes tarafından oynanan tek mobil oyun oldu.

Tabii Bounce, Freekick ve Asphalt2 gibi oyunları da unutmamak lazım.

{pagebreak::1}

Bütün telefonlar birbirine benzemiyordu

Evet, günümüzün telefonları çok güçlü ve yetenekli. Ancak itiraf etmek gerekir ki şu anda bütün telefonlar birbirine benziyor.

Cep telefonları döneminde ise Motorola, Nokia, Samsung ve diğer üreticilerin çok farklı tasarımları vardı.

16-08/18/n-dage.jpg

Nokia N-Gage, 6800, Motorola V20 bunun en güzel göstergesi.

{pagebreak::1}

Kimse dokunmatik ekran istemiyordu

Yavaş yavaş dokunmatik ekranlı cep telefonlarının çıktığı dönemde bu cihazları kontrol etmek o kadar zordu ki, kimse dokunmatik ekran istemezdi.

16-08/18/5800.jpg

Tabii ki o zamanların dokunmatik ekranları günümüzdeki gelişmiş algılama yeteneğine sahip ekranlara göre çok farklıydı.

{pagebreak::1}

Kırılma pek görülen bir şey değildi

Akıllı telefonlarımıza gözümüz gibi bakıyoruz. Olası düşmelere karşı bir şey olmasın diye ekran koruma camı ve kılıf gibi aksesuarlar alıyoruz. Ancak geçmiş dönemde böyle bir şey yoktu. Nokia 3310 yere düşer, yer kırılırdı.

16-08/18/nokia-3310.jpg

Şaka bir yana gerçekten sertçe düşen bir telefonun en fazla tuş takımı, bataryası ve kapağı çıkar siz yerden toplayıp tekrar birleştirince hiçbir şey olmamış gibi çalışırdı.

{pagebreak::1}

Dönemin kralı Nokia idi

Samsung ve Apple, günümüzde mobil pazarın lider isimleri. Geçmiş dönemde ise tartışmasız tek bir marka vardı o da Nokia.

16-08/18/nokia-6600.jpg

Nokia 3310, 1100, 8210 ve birçok farklı model ile en popüler telefon şirketi olan Nokia, birçok kesimin ilk tercihi idi. Ancak yine de Motorola ve Sony Ericsson gibi markaları da unutmamak lazım.

:: Eski telefonların en dikkat çekici özelliği sizce neydi?