Şilili bir girişim olan T-Phite, geri dönüşüme dikkat çekiyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık 32 milyon ton lastik, ömrünü tamamlayarak atık kategorisine geçiyor. Bu miktarın büyüklüğünü şöyle anlatabiliriz: Washington, D.C.’yi tamamen kaplamak için yeterli.
Ayrıca, elektrikli araçlara geçişle birlikte bu sayının artması bekleniyor. Çünkü, bataryaların ağırlık yapmasının da etkisiyle lastiklerin daha erken aşınacağı tahmin ediliyor. T-Phite ise eski lastikler ile batarya üretimini bir araya getiriyor.
T-Phite, eski lastikler ile batarya üretimini buluşturuyor
Eski lastikler sorununa çözüm bulmaya çalışan Şilili girişim T-Phite, geri dönüşüm konusunda önemli bir adım attı. Şirket, ömrünü tamamlamış lastikleri modern elektrikli araç bataryalarının üretiminde kullanmaya başladı.
Pirolitik yağ, çelik ve siyah karbon üçlüsüyle oluşan piroliz teknolojisi, elektrikli araçların bataryası için kullanılabiliyor. Şirket, siyah karbonu bataryalarda kullanılmak üzere gratifik bir malzemeye dönüştürüyor. Böylelikle lastikler çöpe gitmiyor, yeni nesil bir otomobilin bataryasında ömrüne devam ediyor.
T-Phite’in CEO ve kurucu ortağı Bernardita Diaz, konu ile ilgili şunları söyledi:
“İnovatif olan sürecimiz, başlıca olarak iki sorunu çözmemizden kaynaklanıyor. Birincisi, lastiklerin nihai bertarafı. İkincisi ise elektromobilite malzemeleri için oluşan talep. Diğer atıklardan malzeme elde ettiğinizde, döngüsel ekonomi adına bir şey üretiyorsunuz.”
Günümüzde küresel geri dönüşüm oranlarının artmasına rağmen, yılda yüz milyonlarca ömrünü tamamlamış lastik, depolama alanlarında veya çöplüklerde ömrünü tamamlıyor. Bu soruna çözüm olarak ortaya çıkan T-Phite, sürecini endüstriyel bir düzeye çıkarmak istiyor. Şirket, şimdiden potansiyel yatırımcılardan önemli destekler aldığını söylüyor. Yatırımlar arttıkça, çevre dostu bu çözüm daha geniş bir ölçekte uygulama imkanına sahip olacak.