Reklam

Eski Mac’lerde Mavericks’in Performansı

10
Reklam

Apple, masaüstü işletim sistemi Mac OS X’in son sürümü 10.9 Mavericks’i geniş bir model desteği ile kullanıma sundu. Geçtiğimiz ay sonunda duyurulan yeni sürüm, 2007 yılı ortasından günümüze kadar satışa çıkan birçok Mac modelini destekliyor.

Yeni Mac modellerine sahip olan kullanıcılar ücretsiz olarak indirdikleri OS X 10.9’u çoktan kullanmaya başlasa da, eski Mac sahiplerinin tereddüt yaşadığı bir gerçek. Bu durumun nedeni ise, yıllar öncesinin donanımının güncel bir işletim sisteminde vereceği performans hakkındaki şüpheler.

Reklam

Bu nedenle, Mac OS X 10.9’u desteklenen en eski Mac modeline kurarak performansını sizler için değerlendirdik. Test modelimiz, 2007 yılı ortasında satışa çıkan 20 inç’lik iMac oldu. İlk alüminyum kasalı iMac serisinden olan cihazın model tanımlaması iMac 7,1 olarak yapılıyor.

Cihazın ayrıntılı özelliklerine bir göz atarak günlük kullanım performansı hakkındaki değerlendirmelerimize geçebiliriz;

iMac 7,1, 20 inç: Tanıtım dönemi 2007 yılı ortası, 2.4 Ghz Intel Core 2 Duo işlemci, 4 GB 667 Mhz DDR2 bellek, 320 GB sabit disk, ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MB ekran kartı.

Temel konfigürasyonu yukarıdaki gibi olan iMac’in standart olarak 1 GB bellek ile geldiğini ve sonradan 2 GB + 2 GB olmak üzere 4 GB bellek kapasitesine yükseltildiğini hatırlatmakta da fayda var.

İşte 2007 iMac’te OS X 10.9 performans değerlendirmeleri…

{pagebreak::1}

Kapanış ve Açılış Süreleri

2007 iMac’de, 10.9 Mavericks kurulumundan sona ilk denememiz yeni işletim sisteminin kapanış ve açılış sürelerine yönelik oldu.

Mavericks14 saniyelik hızlı bir kapanış süresine imza atarken yeni sistemin açılışı 55 saniyeyi buluyor. Kapanış ve açılış sürelerinin, bir önceki oturumdaki tüm açık programlar kapatılarak yalın halde hesaplandığını da belirtmekte fayda var.

Kapanış ve açılış süreleri açısından, 2007 model bir bilgisayara göre OS X 10.9’un iyi bir sonuç verdiğini söyleyebiliriz.

{pagebreak::2}

Yeni Uygulamaların Performansı: Harita

Yeni işletim sisteminin eski bir Mac üzerindeki performansını değerlendirmeye yeni gelen uygulamalar üzerinden başlamayı uygun gördük. Öncelikle Harita’dan söz edecek olursak, yeni uygulamanın 2007 iMac’te akıcı bir şekilde çalıştığını söyleyebiliriz. Uygulama, gerek açılış süresi gerekse kullanımda herhangi bir sorun ya da yavaşlama yaşamıyor.

Hem standart görünümde, hem de hibrit ve uydu görünümlerinde sorunsuz olarak çalışan harita uygulaması, üç boyutlu haritalarda da herhangi bir performans kaybıyla karşılaşmıyor.

Pencere görünümünden tam ekran moduna geçerken yaşanan ufak takılmalar, tam ekran kullanımda ağırlaşmaların ortaya çıkabileceğini düşündürse de, harita ekranı  tamamen kapladıktan sonra herhangi bir performans düşüklüğü görülmüyor.

{pagebreak::2}

Yeni Uygulamaların Performansı: iBooks

OS X’e iOS’tan gelen son uygulamalardan biri de iBooks oldu. Her ne kadar fazla güç gerektirmeyen bir arabirime sahip olsa da, yeni sürümün getirdiği yeni özelliklerden olması nedeniyle iBooks’u da değerlendirmemize dahil ettik.

iBooks uygulaması 2007 iMac’te hızlı bir şekilde açılıyor. Büyük ölçüde internet hızıyla bağlantılı olsa da Kategoriler, YazarlarEn Popülerler gibi uygulamada yer alan menüler arasındaki geçişte, sistemden kaynaklı herhangi bir yavaşlığa rastlanmıyor. Uygulama tam ekran modunda da herhangi bir performans kaybı yaşamıyor.

{pagebreak::3}

Safari 7

OS X 10.9 ile birlikte gelen Safari 72007 iMac’de genel olarak iyi bir performans sergiliyor. Açılış süresi oldukça hızlı olan tarayıcı, sayfa açılışlarında da son derece çabuk yanıt veriyor.

Flash ağırlıklı sayfalarda ise tarayıcının hızı düşüyor. Aşağı yukarı kaydırma hareketinde gözle görülür derecede yavaşlama ve takılmalar gün yüzüne çıkıyor. Ayrıca, sekme ya da pencere sayısına bağlı olarak genel bir performans düşüklüğü de gözleniyor.

Safari’nin sevilen özellikleri “tab view” ve yenilenen “top sites” kullanımında ise, açık sekme ve pencere sayısının artışına göre takılmalara rastlamak mümkün. Tab view özelliğinde, mevcut açık sekmeler zoom out hareketi ile yan yana sıralanırken animasyonda takılmalar yaşanabiliyor.  Benzer bir şekilde, “top sites” sayfası açılırken de animasyonda yaşanan gözle görülür takılmalar sıkıcı olabiliyor.

Yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için, belirtilen takılmaların saniyelik / anlık kesikliklerden öte geçmediğini belirtmekte fayda var. Yaşananların hiçbiri tarayıcının işlevsel kullanımının önünde engel değil.

2007 iMac’te Safari 7 genel olarak oldukça tatminkar bir performans sağlıyor. Eski bir Mac sahibiyseniz önerimiz Safari’nin ayarlar bölümünden “bağlantıları pencereler yerine sekmelerde aç” seçeneğini “her zaman” olarak değiştirmeniz yönünde.

Çünkü fazla sayıda pencere, fazla sayıda sekmeye göre sistemi daha çok zorluyor ve performans kaybına neden oluyor.

{pagebreak::4}

Mission Control, LaunchPad ve Dashboard

Mac OS X’in bu kadar sevilmesini sağlayan özellikler arasında; eski sürümlerin Expose ve Space özellikleri birleştiren Mission ControliOS’ten esinlenerek OS X’e adapte edilen LaunchPad ve OS X’in klasik widget arayüzü Dashboard büyük yer tutmakta.

Bu nedenle testimizde yer verdiğimiz bu özelliklerin, 10.9 yüklü 2007 iMac’te sorunsuza yakın bir performans ile çalıştığını söyleyerek işe başlayalım ve eski Mac sahiplerini sevindirelim.

Buna rağmen, açık olan program ve pencere sayısı ile doğru orantılı olarak, Mission Control arayüzünde geçişlerde kasmalar yaşandığını ve animasyonların ilk sistem açılışındaki gibi kusursuz akmadığını belirtmekte de fayda var.

Kullanım açısından bir sıkıntı yaratmayan bu durum, sadece görsel detaylara takılan kullanıcıların az da olsa keyfini çıkarabilir. Animasyon bazlı yavaşlamanın minimal düzeyde olduğunu, ağır programlardan çıkıldıkça ve açık olan uygulama sayısı azaltıldıkça normale döndüğünü de belirtelim.

LaunchPad ve Dashboard ikilisinde ise genel sistem yavaşlamasına bağlı yaşanan ağırlaşmaların haricinde, özelliklerin kendisinden kaynaklı bir performans kaybı gözlenmiyor. Her iki özellik de 10.9 yüklü 2007 iMac’te olması gerektiği gibi çalışıyor.

{pagebreak::5}

Videolar ve YouTube

Mavericks’li 2007 iMac’in video performansı hakkında da genel olarak olumlu konuşmak mümkün. Eski sayılabilecek 256 MB’lık Radeon x2600 grafik çözümüne rağmen cihaz, yeni işletim sistemi altında iyi sonuçlar veriyor.

YouTube’un flash tabanlı videolarını oynatma sırasında sisteme büyük yük binse de, iMac 4K çözünürlüklü videoları bile oynatmayı başarıyor. Tabii hissedilir akış yavaşlığını ve hafif takılmaları göz ardı etmek şartıyla.

2K videolar ise 4K’ya göre daha iyi oynatılıyor. 1080p videolar ve daha düşük çözünürlükler ise tamamen sorunsuz akıyor.

Offline videoda ise sorun yok denecek kadar az. Full HD Quicktime videolar sorunsuz izlenebilirken, yüksek çözünürlürlüklü MKV videolarda zaman zaman asgari düzeyde sorunlar yaşanabiliyor.

{pagebreak::6}

Son Söz

OS X 10.9 Mavericks genel olarak 2007 iMac üzerinde akıcı ve stabil çalışıyor. Apple’ın 10.9’da geriye dönük desteği gerçekten bu sistemi kaldırabilecek cihazlara verdiği görülüyor. Buna rağmen, işletim sisteminin sorunsuz çalışması için bellek miktarının önemini bir kez daha vurgulamak gerekiyor.

Denemelerimizi gerçekleştirdiğimiz ve şu an bu satırların yazıldığı iMac, orjinalinde 1 GB bellek ile gelen bir cihaz. Buna rağmen, hali hazırda üzerinde 4 GB bellek yer alıyor ve 10.9’un başarılı bir performans sunmasındaki en büyük etken de bu.

Eğer eski Mac’inizde 4 GB altında bellek var ise, 10.9 güncellemesi öncesinde 4 GB’a yükseltmenizde fayda var. 1 GB ve 2 GB standart belleğe sahip Mac modellerini kullanıyor ve bellek artırımı yapmayı düşünmüyorsanız, cihazını ilk geldiği günkü ön yüklenmiş işletim sistemi ya da bir sonraki sürümü ile kullanmak en üst düzey performansı almanızı sağlayacaktır.

:: OS X 10.9 Mavericks’in geriye dönük verdiği desteği yeterli buldunuz mu?

 

10 Yorum

  1. late 2010 macbook air 11 sahibiyim ozelliklieri; core2duo 1.4 ve ram 2gb acaba benim cihazda iyi calisirmi? bilen birisi lutfen yazsin…

  2. hackintosh kurmustum hp probook 4530s e 10.9 gayet performansli calisiyor en sonunda alicam bi mac ya hayirlisi 🙂

  3. dünyada yazılmış en iyi en başarılı tek yazılımdır MAC. daha üstüne kullanıcıyı ve donanımı aynı anda hedefleyen bir işletim sistemi görmedim ben. 2X2=4 yani.. PC olsa 3-4 sene sonra bırak yükseltme yapmayı hangi çöpe atsak diye düşündürür adamı. tabi bunu ancak Mac kullananlar bilir..
    yeni bir işletim sistemini bu kadr geriye başarılı bi şekilde optimize edip üstüne geliştirmek ayrı bir başarılı. forever Apple – forever Mac.

  4. en çok “belirtmek fayda var” ifadesinin kullanıldığı inceleme olarak rekor kırmışsınız. tebrikler.

  5. Sadece 3. 5. ve 6. sayfalarda birer kez “belirtmekte fayda var” ifadesi kullanılmış. Toplamda yazı boyunca 3 kez tekrarlanmış. Buna rekor diyorsanız rekordur 😀

  6. imac 2013 sonu modelini kullanıyorum 10.9 ile müthiş çalışıyor
    her gün yeni bir güzelliği çıkıyor karşıma
    mac candır!

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version