1990’ların başlarında başlayan ve tanıdıklarınızla gerçek zamanlı iletişim kurabilme imkanı sunan uygulamalar 30 yıla yakın süredir hayatımızda. 1988 yılında Internet Relay Chat (IRC) isimli uygulama ile hayatımıza giren anlık mesajlaşma kavramı bugün bambaşka bir boyuta taşınmış durumda.
Her ne kadar temelde tek yapılan karşı tarafla anlış olarak iletişim kurmak olsa da her yeni gün farklı kavramlarla tanıştık. Görüntü ve ses gönderme, video paylaşma, emoji kavramı derken bazı uygulamalar zamana ayak uyduramadı ve tedavülden kalktı. Anlık mesajlaşma uygulamaları tarihinde kısa bir yolculuğa çıkarak aramızdan ayrılanlara bir göz gezdireceğiz. Yazımızda bahsi geçen uygulamaların bir kısmı halen aktif olsa da oldukça kısıtlı bir kitleye hitap ediyor.
ICQ
1992 yılında Vodafone tarafından gönderilen ‘Mutlu Noeller’ SMS’i anlık mesajlaşma uygularının da fitilini ateşlemiş oldu. 1996 yılında İsrail menşeli Mirabilis isimli şirket ICQ’yu kurdu. Kullanıcılarına telefon numarasına benzer bir iletişim numarası veriyordu ve bu sayede arkadaşlarınızı ekleyebiliyordunuz. 2001 yılında adeta patlama noktasına gelen ICQ, toplamda 100 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. Yaklaşık 25 senelik bir tarihi olan uygulama, ICQ New olarak kullanıcılarına hizmet vermeye devam ediyor.
AOL Instant Messenger (AIM)
ICQ’nun yayınlanmasının bir yıl ardından, AOL Instant Messenger (AIM) kullanıcılarla buluştu. Arkadaş listesi kavramını anlık mesajlaşma uygulamalarıyla tanıştıran AOL, 2000’li yılların ortasına kadar Kuzey Amerika pazarında yüzde 52 pazar payına sahipti. 2017 yılında AOL’in fişi tamamen çekildi.
Google Allo
Google, yeni hizmetlerini bir süre sonra kapatma konusunda en bilindik şirketlerden biri. Daha önce Inbox by Gmail, Areo ve Google+ gibi birçok uygulamasının fişini çeken Google için Allo da uzun ömürlü bir proje olamadı. Android, iOS ve internet tarayıcılarında kullanılması için tasarlanan Google Allo, sanal asistan ve şifrelenmiş mesajlar gibi farklı özellikler içeriyordu. Buna karşın 2016’da kullanıcılara sunulan Allo, yeterli ilgiyi göremeyince 2019’da tedavülden kaldırıldı.
Xfire
Listemizdeki diğer mesajlaşma uygulamalarından farklı olarak, Xfire oyunculara özel geliştirilmiş bir uygulamaydı. İlk olarak 2002 yılında kullanıcılarla buluşan Xfire, 2014’ün Ocak ayında tam 24 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaşmayı başarmıştı. 2005 yılında Yahoo! tarafından açılan telif davasından dahi sağ çıkmayı başaran uygulama, 2015 yılında zamana yenik düşerek aramızdan ayrıldı.
Yahoo! Messenger
1999 yılında dev Amerikan şirketi Yahoo! tarafından kullanıcılara sunulan Yahoo! Messenger, uzun bir süre kullanımda kaldı. Kulanıcıların herhangi bir hesap oluşturmadan, Yahoo ID‘leri ile girebilmelerine olanak sağlayan uygulamanın ekstra özellikleri de mevcuttu. Kullanıcılar, Yahoo Mail gibi servislere direkt olarak program üzerinden erişebiliyordu. WhatsApp ve Messenger gibi uygulamalara daha fazla direnemeyen Yahoo! Messenger, 2018 yılında tedavülden kaldırıldı.
Windows Live (MSN) Messenger
İlk olarak 1999 yılında belirli bir kitleye özel olarak sunulan ve Yahoo! Messenger ile AIM’e rakip olması planlanan MSN Messenger, 2005 itibarı ile tepe noktasını yaşadı. Microsoft tarafından açıklanan rakamlara göre, 2009 yılında tam 330 milyonluk aktif kullanıcısına ulaştı. Titreşim özelliği, özelleştirilebilir emojiler, dinlediğiniz şarkıyı ileti olarak kullanabilmek gibi yenilikçi özelliklerle piyasayı kısa sürede domine etti.
Dünya tarihinin en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından biri olan MSN Messenger, Facebook’un yaptığı patlama sonrası günden güne eridi. Son sürümüyle Yahoo! Messenger ve Facebook Messenger desteği ile ayakta kalmaya çalışsa da, 2013 yılında tamamen kapatıldı.
Sizler de unutamadığınız anlık mesajlaşma uygulamalarını bizlerle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Icq ve massenger. ICQ ile yurtdışından arkadaşlar bile edinmiştik.
Ben hâlâ kullanıyorum, 6 haneli numaram ile. Masaüstü uygulaması özellikler anlamında inanılmaz güzel