Daha önce 3D yazıcılar ile birçok şey yapıldığını gördük. Oyuncaklar, kıyafetler, silahlar, hatta insan organları. Ancak böylesini görmedik. Bir grup Hollandalı mimar, çılgın bir projeye imza atarak evi üç boyutlu “yazdırmaya” başladılar.
Hollanda’nın ünlü “Kanal Evleri”nden biri olacak olan bu evin yapımının üç yıl sürmesi bekleniyor. Evin ön kısmı 15 metre yüksekliğinde, 6 metre genişliğinde ve 6 metre derinliğinde olacak. İsteyenler yapım aşamasını 2.5 avro karşılığında izleyebiliyorlar.
DUS Architects adlı Hollandalı firma, bu evi üretebilmek için özel bir 3D yazıcı ürettirdiler. Bu özel yazıcının adı, Hollandacada “ev yapıcı” anlamına gelen “KamerMaker XL”.
Devasa boyutlardaki bu 3D yazıcı, kolza yağından yapılan Macromelt adlı biyoplastik topaklarından yapılıyor. Bu maddenin iyi yönü tamamıyla yeniden kullanılabilir olması. Ev tamir etmek artık çok kolay olacak!
3D yazıcılar, ürünü doğru şekilde üretebilmek için defalarca kalibre edilmek zorundalar. KamerMaker XL’in ürettiği parçalar çok büyük olduğundan maddeyi yeniden kullanabilmek gerçekten büyük önem taşıyor.
Proje, 2013 yılı Mart ayında başladı. Mimarlar, önce evin parçalarını 1:20 ölçekte üreterek çeşitli testler yapmaya başladılar. “Tarihte ilk kez dünya nüfusunun yarısından fazlası şehirlerde yaşıyor, bu büyümeye adapte olmalıyız.” diyor DUS Architects ekibinden Hans Vermeulen. “Ve biz, 3 boyutlu yazdırma tekniğinin dünyadaki milyarlarca insana iyi barınma koşulları sağlayabileceğini düşünüyoruz.”
DUS, KamerMaker XL’i kanal kenarında boş bir araziye taşıyıp evi “yazdırmaya” başladı. Üç metre yüksekliğindeki sütunları yazdırmak bir hafta sürüyor. Bazıları defolu oluyor, bu yüzden tekrar yazdırmak zorunda kalıyorlar.
“Belki üç yıl içinde evi dört kere yazdırmış oluruz, edindiğimiz bilgilere göre kendimizi geliştiririz.” diyor Vermeulen. Ev için planlanan 13 oda olduğu ve yaz sonuna kadar odalardan birini tamamen bitirmeyi planladıklarını paylaşıyorlar.
:: Sizce 3D yazdırma tekniği dünyanın barınma sorununa çözüm olur mu?
Dünyanın barınma sorununa çözüm olmaz tabiki isteseler bunu çok önceden bitirebilirlerdi sadece bu teknolojiye bağlı değil