Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de evlerinde evcil hayvan bakan milyonlarca insanı etkileyen bir yönetmelik yayınlandı. Buna göre evcil hayvan kategorisine giren kedi, köpek ve gelinciklere RFID çip olarak bilinen deri altı implantın takılmasına karar verildi. Biz de bu işlemin ücreti, son tarihi ve yapılmaması halinde uygulanacak cezayı paylaşıyoruz.
Evcil hayvan sahipleri RFID çip taktırmak zorunda! Son tarih 31 Aralık
İlk olarak geçtiğimiz yıl alınan kararda evcil hayvan sahiplerinin yetişkin köpekleri için 2021, kedi ve gelincikleri için 2022 sonuna kadar RFID çip taktırması gerektiği açıklandı. Yavrularda ise 3 aylık olana kadar zorunluluk olmadığı belirtildi. Fakat bu kural faaliyete geçmedi.
Ardından 22 Nisan 2022’de yönetmeliğe giren karar ile evcil hayvan sahiplerinin kedi, köpek ve gelinciklerine RIFD çip taktırmak için 31 Aralık 2022’ye kadar vakti olduğu açıklandı. Bu süre zarfında işlemin yapılmaması halinde ise 1634 TL idari para cezası uygulanacak.
e-Devlet’ten hayvan sahiplenme dönemi başladı!
Bugün e-Devlet üzerinde hayvan sahiplenme uygulaması başlatıldı. Peki bu sayfaya nasıl ulaşılır ve hayvan sahiplenilir?Bu işlem aslında alınan karar öncesinde de hayvan sahipleri tarafından yapılabiliyordu. Veterinerlerde işlem için istenen ücret 225 TL. Fakat alınan karar sonrasında devlet desteği sağlanacağı ve 75 TL’ye yaptırılabileceği açıklandı. Özel veteriner kliniklerinde yaptırmak isterseniz de 150 TL ila 300 TL arası bir ücret ödemeniz gerekecek.
Prosedür aslında oldukça basit. Evcil hayvan için özel tedarik edilen RIFD çip tıpkı aşı yapılır gibi şırınga benzeri enjektör ile deri altına yerleştiriliyor. Boyutu bir pirinç tanesinden küçük olduğu için hayvana hiçbir rahatsızlık vermiyor. Hatta varlığını bile hissetmeyecektir.
Tabii bu çiplerin günümüzde alışık olduğumuz GPS takip cihazları gibi çalışmadığını belirtelim. Zira RIFD teknolojisini kullandığı için bir okuyucu-tarayıcı cihaza ihtiyaç olacaktır. Fakat olası bir çalınma veya kaybolma durumunda belediye ekipleri tarafından bulunduğu zaman üzerindeki bu çip sayesinde hem sahibine hem de sağlık verilerine ulaşılabilecek.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Önce hayvanlarda sonra bir bakmışınızki doğan her insana takmaya başlamışlar.
Şu Komplo teorilerine çok kafa yoruyorsunuz
Hayatı biraz huzur içinde yaşayın çip hayvanın sağlık bilgisini verecek bu kadar basit
Bu zamana kadar başımıza gelen her bela, eblehlerin komplo teorisi dediği şeyler
tam tersi senin gibi hiç bir konuda bilgisi olmayıp her konuda fikri olan eblehlerin yüzünden geldi
Peki neden zorunlu o zaman
Atıyorsun! Önce öğren, sonra bilgiçlik yap.
Rfid çipimi sağlık bilgisi verecek.
Lan sadece icerisine veri yazarsiniz daha sonrada o veriyi okuyabilirsiniz yani kimliklendirmek için kullanilacak bence bunu hayvanin derisine enjekte etmek yerine tasma seklinde bir seyin icine yerlestirile bilir
Fena mı olur ?
Sizin elinizdeki cep telefonu ile zaten çipi taktıklarının farkında değilsizini.
Desenize süreç başladı bu gün hayvanlara
Yarın insanlara
Aslında mantıklı kimlik bilgileri sağlık bilgileri vs. Daha kolay ulaşılabilir. Alzheimer hastaları trafik kazalari vs.
çip kadar saçma birşey yok iki hafta önce bende kedime taktırdım yalnız hiçbir faydası yok kaçsa kaybolsa ancak biri bulacak veterinere götürecek o şekilde bana ait olduğu ortaya çıkıyor ben nerede olduğunu izleyemiyorum bu şekilde bir çalışma olsa daha mantıklı
Sende GPS tak
Haklısın para toplamanın yolu şimdi hayvanları kullanıyorlar.
Doğru bende öyle düşünüyorum. Veterinerlerin çabası sonucu asla taktırmayacagım almışım evimde bakıyorum bütün kılına tüyüne pisliğine katlanarak bide çip taktır 270 tl ben mama alamıyorum kendi bogazım dan kesip 2 kedi besliyorum ceza meza yok insanları tehdittir. VETERİNERLERİN DAYISI OLMALI..
Dertli kiz, bende de 6 tane var evde. 1700 TL’den 6 kedi için. Neyse ya. Vallahi de, billahi de bu cezalardan hiç korkum yok.
BNM kedim vr. Huysuz. Isırıyor Bn elime alınca
Sen de eline alma!
Sen önce evcil hayvan üretimini engelle insanlar evinde üretim yapıp peynir ekmek satar gibi hayvan satıyor. Barınakları denetle herbiri ölüm kampı, kısırlaştırma için kampanyalar yap insanları bilinçlendir. Hayvanlar konusunda çözüm odaklı çalışmaların belkide en sıralarda bu çip gerekliliği.
Abartmışsın.
10 tane kedim olsa birine bile çip mip taktırmam. Önce hayvanlara sonra insanlara takmak isteyecekler.
2010 dan beri yarış atlarında kullanılan güzel sistem evcil hayvanlarada faydası olacaktır
Bence sacma ve sacma oldugu kadariylada ücret çok
1 bunlar insanlardan para soyma taktiği 2 insanların özel hayatına müdale etme taktiği 3 arkadaş karne ile olan şeyin aynısı bir faydası yok insanları ne sartlandırıyorsunuz yaptırırım yaptırmam birde ceza işlem uygulanacak mış bu kadar inşanları bunaltma gelse ceza kes 3 tane beslediğim hayvanım var bırakın bu işleri insan soyma taktiğini
Bunun için ceza yazacaklarsa şimdiden kedileri sokağa salayım hiç olmazsa ceza yazacak olanlar baksın
Ailen de senin kafadaysa geçmiş olsun, çöplerden yemek toplar yersin artık
Peki ya ben 31 aralıktan sonra yetişkin bir çipsiz kedi sahiplenirsem ceza neye göre kime göre keseceksiniz ?
Cezayı yediğinde anlayacaksın.
Maske cezasında olduğu gibi mi :dd
Sahiplenmesi. Cezası yok. Sallayıp durmayın boş boş
Yetişkin bir hayvanı istediğin zaman veterinere götürüp ben bu hayvanı sahiplenmek istiyorum deyip, çip taktırıp sahiplenebilirsin, buna hiç bir ceza kesilmez.
İnsanlara çip takacaklar diyenler, yanınızda kimlik kartı taşımıyor musunuz? Onun üzerindeki çipte her bilgimiz kayıtlı değil mi? Senin kokulu bedenine çipi takmak için masraf mı etsin bir de? Cebine sokmuş zaten. Sosyal medyada her dakikanı paylaş hiç bilmeyen bile 5 dk senin profilini analiz etsin, ondan sonra çip takacaklar. He he….
Derinin altina yerlestirilen cip haklenebilir.
Bir gelir kapısı daha.
Tutturmuşlar gelir kapısı diye. Demek Almanya’daki gibi beslediğin ev hayvanları için Vergi ödeseler intihar edecekler. Onlarda ayrıca ceza var merak etmeyin, öyle sadece vergiylede yırtamıyorsunuz. Devlet cebinden para öedeyecek, 2 satır haberi okuyamayanlar atıp tutuyorlar. Benim endişem sadece hayvana zararı varmıdır. İnsanlara çip takmayıda çok hafife almayın, bugün kolunuza 20 yıl sonra kafanıza takabilirler.
Bu cip isi fena gozukmuyorda sokaklar hayvan kaynıyor cogu belediyeler görevini yapmadigindan aç ve yaralı hayvanlar sokaklarda geziyor gönüllü insanlar dışında bakıp besleyen yok o insanlarada vebali gibi muamele yapiyorlar toplumdan disliyorlar mama fiyatlari almis basini gitmis gonulluler nereye kadar bakip besliye bilirki evvela devlet görevini yapacak öyle kanun yaptım çip taktirdim dan önce bu hayvanlari sokaklardan kurtarınp bakın birkere barinaklardaki yapılan muameleride görüyor duyuyoruz evdeki canlar zaten seviliyor bakılıyor istisnalar hariç tabi bu yaklasan kis aylarinda insanlarimizin bu canlara biraz daha merhametle yaklasmasini diliyorum kanunlar iyidir ama uygulaya bilen toplumlara adalet hepimize lazım bizler merhametsiz olursak merhameti vicdanımızı unutursak bizlerden sonraki nesilde ne görürse onu yapacak ozaman vay halimize vicdansız merhametsiz bireyler yetişecek siz siz olun evinizde merhameti sevgiyi asilayin çocuklarınıza yoksa birgun sizde o canların durumuna düşersiniz merhameti bilmeyen yetiştirdiğiniz nesilden siz aynı muameleyi gosterirler bilesiniz.
Çok yerinde bir karar böylece kimse sahiplendiği hayvanı sokağa atamayacak bizde de 2 tane köpek var 2 sinede çip taktirdik
Arkadan evcil hayavan barındırma vergisi gelir!!!!!!
RFID çip dijital barkod saklama aracıdır. yani hayvanın bilgileri içinde saklanmıyor ordan barkodunu okutup bilgileri yine devletin sisteminden çekecekler. Yıllardır endüstride kullanılıyor. Bunun hayvanların deri altına gömülmesi çok manidar bir uygulama. Yıllardır büyükbaş hayvanlarda küpe yöntemi kullanılıyor. bunu illa vücuda saklamak niye. çıkartılamasın diyemi. yine küpe ve tasma şeklinde sahibinin sorumluluğunda barkodlama yapılabilir. veya sahibi gider bu kedin benim der kimlik kartı çıkarttırır orda barkod numarası gibi kimlik numarası olur. ufakta belli belirsiz bi küpesi olur kaybolursa sahipli olduğu bilinir teslim edilecek yere teslim edilir sahibiyle buluşturulur sistemden iletişim bilgilerini çıkartarak. bunu cezaya bağlama, deri altına çip falan yazık hayvanlara enfeksiyon kapan olabilir. kaşıntı yapabilir zamanla deri dışına atabilir yara oluşturur vs. bir sürü handikapı var. önce sokak hayvanlarına çözüm bulunsun sonra evcillere müdahale etsinler. burada canlı bir hayvanı barkodlamak başka bir anlama gelir. komplo teorisi diyenlere şaşıyorum, komployu geçtik hollandada deri altına çip taktıran binlerce insan var neymiş kimlik yerine geçiyormuş falan filan. bunlar alıştırma durumları yarın insanlarada takıcaz diyince az tepki verin diye hayvanlarınızdan başlıyorlar. biraz akledin lütfen.
Daha şimdi veterinerden geldim 3 kedim için toplam 750TL ödedim. Avrupada senelerdir yapılan bir uygulama korkulacak hiçbir yan etkisi vs yok. Çip stok sıkıntısı var her veterinerde bulamayabilirsiniz. Acele edin yoksa hiç bulamayacaksınız.
hayvanlar istiyormu onlara sormak lazım.
Yakinda insanlarada takarlar.
Arkadaslar
Olay şu chip in içinde sadece bir numara var bir tc kimlik numarası gibi bisey okadar. Okutul dugunda sadece bu numara okunuyor.
Diğer bilgiler vetriner sistemine kayıtlı. Yani hayvanın chip numarasını bilgisayara girip sisteme bilgisayar üzerinden bakıldığında sahibini adresini ve yapılan aşıları vs. Görebiliyorsunuz.
Arkadaşlar orman bakanlığı veterinerlik müdürlükleri 82 TL ye yapıyor üstelik kuduz aşısını da yedi liraya yapıyor aynı işlemler özel veteriner de ortalama 500 TL civarı bilginiz olsun
Herkes sallamış çip ne sağlık bilgisi verecek ne takip yapacak sahibi kişinin kimlik bilgileri ve köpeğin kimlik bilgileri çıkacak zaten yaptırılan aşılar vs sisteme kayıt edildiği için kimlik numarasından ona da ulaşılabilcek