Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Evden çalışanlar dikkat! Veri güvenliği için bunları yapın

Ana sayfa / Haberler

Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 pandemisi alışkanlıklarımızı değiştirmeye devam ediyor. Bu dönemde hayatımıza giren evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi kolaylıklar yakı zamanda ortadan kaybolacak gibi durmuyor. Kısıtlamaların hafiflemesine rağmen birçok kişi ofislere dönmek istemiyor.

Bunun yerine ev konforunda çalışarak iş hayatlarını sürdürmeyi tercih ediyor. Bu şartları sağlayamayanlar ise istifa ederek, başka iş iş arayışına dâhi girdi. Ancak evden çalışmanın da bazı eksileri yok değil. Bunlardan en önemlisi ise güvenlik.

VPN Nedir? Nasıl Kullanılır?

Eğer internette bir yavaşlama yaşıyorsanız ya da belirli sitelere erişim engeli gibi sorunlar yaşıyorsanız, VPN ile bu ve benzeri durumları aşabilirsiniz. Peki VPN nedir? VPN nasıl kullanılır? 

Reklam
Reklam

Evden çalışanlar için güvenlik önerileri

Evden çalışırken güvende olmak ve cihazlarınızı siber saldırılara korumak için başvurabileceğiniz birkaç yöntem var. Biz de bunlardan bazılarını sizler için bir araya getirdik.

VPN kullanın

ExpressVPN’e göre, VPN, cihazınız ve internet arasındaki güvenli bir tüneldir. VPN programları,
bilgisayarınız ve internet arasında bir güvenlik duvarı gibi çalışarak gerçek konumunuzun ortaya
çıkmasını engellerken online iletişiminizi şifreler.

Uzaktan çalışırken, VPN ile hem kişisel verilerinizi hem de ticari verilerinizi içeren online iletişimlerinizi şifreleyebilirsiniz. Şirket cihazınızda kurumsal VPN kullanıyor bile olabilirsiniz. Kurumsal VPN, uzaktan çalışanların, dünyanın herhangi bir yerinden fiziksel olarak ofisteymiş gibi ofis ağına bağlanmasını sağlar.

Kişisel VPN programları kullanarak online iletişimlerinizin üçüncü herhangi bir parti tarafından görülmesini engellersiniz. Havaalanı, kafe, alışveriş merkezi veya park gibi açık alanlarda sunulan şifresiz ve ortak Wi-Fi ağlara bağlandığınızda online aktiviteleriniz ağ operatörleri tarafından görülür.

Ağ operatörleri haricinde, siber saldırganlarda zorlanmadan online aktivitelerinizi görebilir. Gönderdiğiniz mesajlar, aldığınız email içerikleri siber saldırganlar tarafından okunabilir veya değiştirilebilir. Home-office çalışırken her zaman evden çalışmak zorunda değilsiniz. Kafe gibi yerlerdeki ortak ağlara VPN ile bağlanarak cihazınızın online veri trafiğini tamamen şifreleyebilirsiniz.

Antivirüs kullanın

Evden çalışırken ofiste sunulan siber güvenlik tedbirlerine aynı derecede sahip olmayabilirsiniz. Tıkladığınız bir linkten veya indirdiğiniz bir programdan cihazınıza zararlı yazılım indirebilirsiniz. Antivirüs, anti-fidye gibi güvenlik yazılımlarını edinerek aşağıdaki zararlı yazılım çeşitlerine karşı cihazlarınızı koruyabilirsiniz. Peki bu zararlı yazılımlar neler?

Virüsler, cihaz kullanıcısı tarafından cihaza indirilen uygulama veya program içine yerleştirilir. Virüsler uygulamalarınızı ele geçirebilir, kişiler listenize virüslü dosyalar yollayabilir, verilerinizi çalabilir.

Virüslere benzer olan solucan yazılımı kendini herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kopyalar. Solucan yazılımının bir program veya uygulamaya yerleştirilmesine gerek yoktur, uygulama veya programın güvenlik açığına sahip olması solucanın yerleşmesi için yeterli olacaktır. Solucanlar, dosyaları silebilir veya değiştirebilir, verilerinizi çalabilir, siber saldırganların cihazı ele geçirmesi için açık oluşturabilir.

Adından da anlaşılabileceği gibi, Trojan, uygulama, yazılım veya dosya gibi gözüken zararlı bir yazılımdır. Trojan en sık email dosya ekler, web siteler veya anlık mesajlar üzerinden yayılır. Aktive olması için virüsler gibi kullanıcının eylemi gerekir. Verilerinizi silebilir, değiştireb Lir veya çalabilir. Kullanıcı aktivitelerini izleyebilir. Ağlara ulaşabilir.

Fidye yazılımları, cihazı veya cihazdaki dosyaları şifreleyerek kullanıcıdan fidye talep eden zararlı bir yazılımdır. Fidye yazılımı, genellikle phishing (oltalama) saldırıları ile yayılır. Finansal zarara sebep olur.

Tarayıcı güvenliği önemli

Tarayıcı, bir bilgisayarda en çok kullanılan programdır. Bu programın güvenlik açıklarına sahip olması sizi siber saldırılara maruz bırakabilir. Evden çalışma döneminde tarayıcınızın her zaman güncel olduğundan emin olun. Gizlilik ve güvenlik açısından en popüler olan tarayıcılar, Firefox ve Brave’dir. Aşağıdaki tarayıcı eklentilerini, internet deneyiminizi daha güvenli hale getirmek için kullanabilirsiniz.

HTTP (Hipermetin Transfer Protokolü) kullanan web sitelerin HTTPS (Güvenli Hipermetin Transfer Protokolü) kullanan versiyonuna sizi yönlendiren bir tarayıcı eklentisidir. Yani, web siteler ile olan iletişiminizi şifreler ve sizi ortadaki adam (Mitm) gibi siber saldırılardan korur.

Brave tarayıcısında ve bazı VPN programlarının tarayıcı eklentisinde varsayılan olarak bulunur. Chrome, Firefox, Opera, Vivaldi tarayıcılarında kullanabilirsiniz.

uBlock Origin, online reklamlar haricinde web sitelerde istenmeyen içerikleri filtreleyen açık kaynak koduna sahip bir tarayıcı eklentisidir. Pop-up reklamları (Ani açılır pencereleri), reklam alanlarını ve reklam videoları engeller. Chrome, Firefox, Edge, Opera ve Safari’de kullanabilirsiniz.

Privacy Badger, tarayıcınız üzerinden online aktivitelerinizi takip etmek isteyen üçüncü parti çerezlerini engeller. Chrome, Firefox, Edge ve Opera tarayıcılarında kullanabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam