İnsanlığın en verimli ve en önemli çalışma alanlarından biri olan uzay, kendisinin gizemliliği sayesinde insanları şaşırtmaya devam ediyor. Almanya’da kurulan ve bağımsız bir araştırma kuruluşu kimliği ile çalışan Max Planck Enstitüsü, bugüne kadar gözlemlenen en yeni ve en büyük kara deliği buldu.
Evrendeki en büyük kara delik hangisi ve bu kara delik nerede?
Max Planck Topluluğu olarak da bilinen araştırma kuruluşu, gök bilimci Kianusch Mehrgan’ın yardımılarıyla beraber Dünya’dan yaklaşık 700 milyon ışık yılı uzakta olan Holmberg 15A isimli galaksiyi inceleyerek günümüzün en büyük kara deliğini buldu.
Holmberg 15A, Cetus takımyıldızındaki Abell 85 galaksisi kümesinin merkezi egemen galaksisi olarak biliniyor. Bu merkezi egemen galaksinin tam ortasında bulunan kara delik, Samanyolu Galaksisi’nin kara deliğinden 10.000 kat daha büyük.
Şili’nin Atacama Çölü’nde bulunan “Çok Büyük Teleskop” sayesinde tespit edilen ilgili görüntü, Şili Gözlemevi yetkililerinin yardımı aracılığıyla daha önce görülmemiş ayrıntılarla Holmberg 15 A’nın analiz edilmesini sağladı.
Gizemli gök adanın yapısı, simülasyonlar vasıtasıyla incelendi. İncelenen gök adanın yarıçapı yaklaşık 790AU değerinde. Ayrıca Holmberg 15A, kendi gücüyle yıldızları yutabilir ya da onları galaksinin kenarına doğru fırlatabilir.
Bunun dışında Samanyolu Galaksisi’nin kara deliği, güneş kütlesinden 40 milyar kat daha büyüktü. Yeni kara delik ise ondan yaklaşık üç kat daha büyük. Bu bilgiler, insanlığın evrenin ölçeği hakkındaki anlayışını önemli ölçüde geliştirebilir.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}