Yeni ve üst düzey bileşenlere sahip bir bilgisayar alıyorsunuz. Bütün bileşenler hazır, ama alacağınız güç kaynağına karar veremiyorsunuz. Bütün parçaların tek tek sitelerine girip de harcadığı gücü araştırmak da uğarş verici. Eğer bir de işlemcinize hız aşırtma uygulayacaksanız iş, içinden çıkılmayacak bir hale geliyor. Böyle bir durumda eXtreme Power Supply Calculator sitesi imdadınıza yetişiyor. İşlemciden ekran kartına, sabit diskten TV kartına, LCD panelden sıvı soğutmaya her türlü bileşene desteğiyle eXtreme Power Supply Calculator, güç kaynağı alacağınız zaman kafanızda herhangi bir soru işareti olmamasını sağlıyor.
:: Nasıl bir güç kaynağına ihtiyacınız olduğunu hesaplamak için tıklayın.
{pagebreak::İşlemci-Anakart}
Öncelikle kaç işlemci destekli bir sistem kullandığımızı seçiyoruz. Hemen ardından anakartımızın üst seviye mi, orta seviye mi yoksa Atom işlemci kullanan Mini ITX’lerden mi olduğunu tercih ediyoruz. Sonrasında oldukça geniş bir işlemci yelpazesinden, kullandığımız işlemciyi seçiyoruz. İşlemcimizin ısıl tasarım gücünü de seçtikten sonra eğer hız aşırtma uyguladıysak Overclock my CPU! yazısının yanındaki seçim kutusunu tıklıyoruz. İşlemcinizin stok hızı ve voltajının altına, siz de işlemcinizi kullandığınız hızı ve voltajı yazmalısınız. Sonrasında Overclock butonuna bastığınız zaman, işlemcinizin kaç watt güç harcadığını görebilirsiniz. Eğer hız aşırtma uyguluyorsanız, göreceğiniz değer sizi beyninizden vurulmuşa döndürebilir. Zira bizim moralimizi bir hayli bozdu.
{pagebreak::RAM-Ekran Kartı}
Hız aşırtmalı işlemcinin ne kadar güç harcadığını görüp, şoklara girdikten sonra sisteminizin belleğini tercih etmelisiniz. RAM seçeneğinin yanında bulunan FB DIMMs? seçim kutusunu eğer sunucularda kullanılan Fully Buffered belleklerden kullanıyorsanız tıklayın. Ekran kartları konusunda da oldukça geniş bir arşive sahip eXtreme Power Supply Calculator, SLI ve CrossFire seçenekleri de sunuyor.
{pagebreak::Optik Sürücü ve Depolama}
Şu anda piyasada bulunan her türlü depolama birimi türünü destekleyen eXtreme Power Supply Calculator, optik sürücüler konusunda da çok sayıda seçenek sunuyor.
{pagebreak::PCI Kartlar}
Anakartınızın PCI slotlarında takılı olan kartları, sayfanın bu kısmında belirtin. PCI kartların bulunduğu seçenekler yeterli olmazsa, altta bulunan “Additional PCI Card” seçeneğini kullanarak ekleme yapabilirsiniz. PCI Express kartları da ekleyebileceğiniz bölümde, ekran kartlarının sayılmaması gerektiğini unutmayın.
{pagebreak::Harici Cihazlar}
Harici cihazlar bölümünde ise FireWire ve USB seçeneklerini görüyoruz. Harici cihazların bir kısmının harici bir adaptörden güç aldığını ve bu cihazların sayılmaması gerektiğini unutmayınız. Ayrıca fan kontrolcüsü, kart okuyucus, kasa üstü LCD ekran ve neon aydınlatmaları da burada seçebilirsiniz.
{pagebreak::Soğutma}
Soğutma ile ilgili bütün bileşenleri, sayfanın bu kısmında işaretleyebilirsiniz. Her boy fanın LED’li ve yüksek performanslı modellerini tercih etmenize olanak sağlayan eXtreme Power Supply Calculator, aynı zamanda sıvı soğutma desteği de sunuyor.
{pagebreak::Diğer}
Sisteminizin ne kadarlık bir yük altındaki güç gereksimini öğrenmek istersiniz? Her ihtimale karşı System Load’ı %100 yapmak, bilgisayarınızın en yoğun çalıştığı anlarda bile güç kaynağınızın zorlanmamasını sağlayacaktır. Capacitor Aging’i ise, bilgisayarınız ne kadar eskiyse o kadar yüksek seçin.
{pagebreak::Ve Sonuç}
Bütün bunları yapıp Calculate tuşuna bastığınız zaman bilgisayarınızın ihtiyaç duyacağı güç, bu minik çerçevede yazıyor. Reset tuşuyla bütün verileri temizleyip baştan girebilir veya Print tuşu ile yazıcınızdan çıkarabilirsiniz.
:: Nasıl bir güç kaynağına ihtiyacınız olduğunu hesaplamak için tıklayın.
:: Sizin bilgisayarınız kaç Watt güç harcıyormuş? Forumda paylaşın.
Çok gerçekçi bulmuyorum,
Neden mi:
Benim sistemim:CPU-İntel C2D E4500 2200, HDD-250Gb sata2, RAM-667mhz 1Gb, Anakart-Gigabyt 945, Ekran kartı 256 Mb 1350, LG DVDRW, card reader, Monitör-Samsung 17″ 940N LCD
Bu sistem yaptığım ölçümde (sitem %100 çalışıken) Maksimum:110 Watt minimum 80Watt elektrik kullandı.250Watt yazan bi güç kaynağım var.
“http://extreme.outervision.com/index.jsp” Bu site çok çok fazla hesap ediyor.Neden ki?
Nedeni PSU satmak.