F-35 sahip olduğu yetenekleri ile savaş uçaklarının geldiği noktayı tüm dünyaya kanıtlarken, maalesef son dönemde ortaya çıkan sorunlara her geçen gün bir yenisinin eklenmesi büyük soru işaretlerine neden oluyor.
Türkiye’nin 12 Temmuz 2002 tarihinde yedinci partner ülke olarak dahil olduğu Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamında geliştirilen F-35’te, pilotların oksijen sorunundan şikayetçi olduklarını sizlere duyurmuştuk.
Yaşanan sorunlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor!
Oksijen sorunu halen bir çözüme kavuşturulamazken, yeni nesil savaş uçağı gövdede tespit edilen pas nedeniyle yeni bir krize neden oldu.
Bloomberg tarafından yayınlanan habere göre, savaş uçağının karbon fiberden yapılmış dış panelinin alüminyum gövdeyle birleştiği bölümlerde, izin verilen seviyeyi aşan korozyon izleri ortaya çıktı.
Pentagon yetkilileri, yaptığı açıklamada uçakta meydana gelen pas sorunundan, üretici Lockheed Martin’in sorumlu olduğunu dile getirdi.
Pentagon sözcüsü Joe DellaVedova, açıklamasında ” Düzeltilmesi gereken kusurlar F-35’in uçuş güvenliğini ve operasyonlarımızı tehdit etmeyecek nitelikte ” ifadelerine yer verse de, Savunma Bakanlığı sorunlar çözülene kadar hava kuvvetlerinin F-35 ile donatılması programını dondurdu.
Amerika ile bizim ne alakamiz var. Turkiyede bunun gecerliligi nedir?
@Kerim senin dünyadan haberin yok Türkiyede müşterisi… fahiş fiyatlı balondan alacak…
w-S personellden ne hâyır gelir ki… @Kerim Türkiye F35 üreticilerinden + müşteri…
üretici ülkelerden biriyiz bizde alacagız yeteli mi siparişler verildi bu yıl 2 tane gelecek ilerleyen zamanlarda 90 adet civarı gelecek
Toplamda 134 adet sipariş verdik, adet fiyatı 98 milyon dolardan başlıyor. Wikipedi den kontrol edebilirsiniz.
ortak konsorsiyumla üretiliyor yatırımlar ve gerekli argeler yapıldığına göre kendinden başka ülkede f35 istemeyen ülke programı sonlandırıp başka ülkelere başka isimde üretip satacaktır 🙂
Ne üretici ülkesi lan kobay ülkeyiz uçağı bize denetiyorlar sadece, sonra parasıyla satacaklar, ayrıca uçak da aşırı hantal, düşük manevra kabiliyeti yüzünden pilotlarımız zor duruma düşebilir.
İsraile 35 tane teslim edildiğinde pas sorunu yoktu da 2018 de Türkiyeye 3 tane teslim edileceğinde aniden sorun çıktı ve bizde buna inandık öyle mi ?