F-35 tasarım hataları ortaya çıktı: Uçuşu riskli

7

F-35 son durum haberiyle ortaya çıktı. “Project on Government Oversight” yani ABD Hükumet Gözetiminde Gerçekleşen Projeler isimli sivil toplum kuruluşunun hazırladığı rapora göre birçok hata bulunuyor.

Müşterek Taaruz Uçağı Program Ofisi Arıza Raporu” ismiyle yayınlanan rapora göre F-35‘te birçok hata bulunuyor. Beşinci nesil savaş uçağı olan uçak, alanında en iyiler arasında görülüyor.

THY’nin yeni uçağı: Airbus A350 gökyüzü ile buluştu!

F-35 tasarım hataları ile gündemde

Türkiye‘nin de üretici ortağı olduğu F-35 projesinde, hata krizi yaşanıyor. ABD‘de yapılan araştırma sonucunda uçakta 883 adet hatanın varlığı ortaya çıkarıldı. 28 Şubat tarihinde yayınlanan rapora göre, keşfedilen hatalar uçağın seyrinde büyük sorunlar doğurabilecek cinsten.

Raporun bir STK tarafından ortağa çıkarılmasıyla birlikte gözler ABD‘ye çevrildi. Geliştirme aşamasındaki uçak, toplamda 8 ülke tarafından geliştiriliyor. Bu ülkeler Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya, Hollanda, Avustralya, Norveç ve Danimarka.

Hazırlanan raporda 448 arızanın çözüme kavuşması için gerekli adımların atılamadığı belirtildi. Çünkü F-35 geliştirme ofisi ve şirketler arasında anlaşmazlıkların ortaya çıktığı belirtiliyor.

f-35

Ayrıca raporda yer alan bazı hataların test pilotları tarafından fark edildiği, ancak üretici firma Loockheed Martin başta olmaz üzere birçok firma tarafından hata olarak görülmediği söyleniyor.

Loockheed Martin, tasarımdaki hataların çözülmesi için ek fiyat anlaşmaları yapılmasının gerektiğini söylüyor. Şirket, uçağın şartnameye uygun olarak üretildiğini, bu yüzden bir sorun olmadığını belirtiyor.

162 arıza için de düzeltme planının yapılmadığı belirtildi. Yani şirketler bu hataların çözümünün nasıl olduğuyla ilgilenmeyecek. Başka bir görüşe görüşe göre de bu hataların nasıl çözüleceği bilinmiyor.

Öte yandan 273 hatanın çözüme kavuşturulduğu da bildirildi. Bu hataların da ek fon kaynağından sonra uçakta uygulanacağı bildirildi.

Hataların kesin olarak, hangi parça ya da sistemlerde olduğu belirtilmedi. Ancak uçağın uçuş kontrol bilgisayarı, aviyonik sistemleri gibi yüksek teknoloji ürünü olan donanımlarda olabileceği belirtiliyor. Bu sistemlerin tasarlanması ve kodlanması uzun zaman alıyor.

Bu hataların çözümü için F-35 ofisi ile Türkiye‘nin iletişime geçip geçmediği henüz belirsiz.

7 YORUMLAR

  1. F35 de baştan beri sorunlar vardı. Akp hükümeti bu uçak da neden bu kadar ısrarcı anlayabilmiş değilim. TAİ deki SSB deki yetkililer uyuyormu?

  2. 10 yıl sonra; “heh, işte şimdi oldu” denecek. O zaman da çağın 15 yıl gerisinde kalacak. MMU’a fena halde sarılıp, destek olunmalı. Ne Rus malı ne de Avrupa malı uçaklarda iş var. Hep sıkıntı… Onun için kendi uçağımızı kendimiz yapmalıyız. Lami cimi yok.

  3. Uçak bahane sorunlar sahane tabii yersen. İlk önce parayı al vs vs sonra yok söyle yok böyle bahane. Anlaşma nerede hani ucaklar…..!!!! İnsanları nasıl aciz goruyir bu abd itlerinin şirketleri. Tüm dünyaya borcu var, kendi kafasına göre dolor üretip dolar yakıyor dolor da her yerde değer görüyor. İşlerine gelmezse iç savaş demokrasi işlerine geldiği adamlar ülkelerin lideri. Heyyt be. Ne Amerika bu arkadaş. Herşey ellerinde. Para, teknoloji, silah, hatunlar, sex sektörü, tarım, savaş stretejisi, nerdeyse tüm dünya ülkeleri ile bağlantılı FBI ajanları, heyyt be biz de gariban gariban ömür boyu bir ev araba çocuk büyütme borç ödeme.. modern köle yiz modern köle.bide tek başına bir icraat yapamıyorsun herkes eleştiri hep boş muhabbetler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version