Savunma Sanayi

    F-35 vs MMU KAAN: Hangisi daha iyi?

    Hangisi daha iyi? F-35 mi yoksa MMU KAAN mı? İşte sizler için hazırladığımız karşılaştırma haberi. Sonuca siz karar verin!

    Türkiye’nin yerli ve milli savaş uçağı projesi kapsamında geçtiğimiz ay Teknofest etkinliğin de MMU-KAAN görücüye çıktı. F-22 konseptinde üretilen MMU KAAN projesi , Türkiye ve ABD arasında yaşanan F-35 krizi sonrasında başlatıldı. MMU KAAN uçağının piste ilk çıkışının ardından projeyi yürüten firma TUSAŞ’tan ilk uçuş açıklaması da geldi. Peki hangisi daha iyi F-35 mi MMU KAAN mı? İşte karşınızda F-35 ve MMU KAAN karşılaştırması!

    MMU KAAN vs F-35!

    Şu an karşılaştırmasını yapacağımız iki uçak aslında tam olarak aynı konseptte değiller. F-35 projesi 5. nesil savaş uçağı üretimi kapsamında 2000’li yılların başında başlatıldı. İlk uçuşunu ise 15 Aralık 2006 tarihinde yaptı. O tarihten itibaren F-35 projesi geliştirilmeye devam etti. Bunun yanında F-16 savaş uçakları içinde Blok 40, 50 ve 70 modernizasyon paketleri üretildi. Türkiye ise Blok-70’e rakip olarak 2022 yılı son çeyreğinde yerli ve milli olarak Blok-ÖZGÜR kitinin üretimini yaptı.

    MMU-KAAN projesine gelirsek projenin asıl adının MMU TF-X olduğunu belirterek başlayalım. SSB ve TUSAŞ ortaklığında geliştirilen proje ilk etapta 2010 yılında ortaya atıldı. Projenin kavramsal aşamalarının bitmesiyle birlikte 2013 yılında ilk çalışmalar başladı.

    5. nesil bir savaş uçağı üretiminin başlangıcı ve ilk uçuşu arasında genel olarak 8 ile 10 yıl arasında değişen bir süreç bulunur. MMU TF-X projesindeyse ilk üretim için 8 uçuş içinse 10 yıllık çalışmalar yapıldı. Sektör içerisine kıyasla oldukça başarılı bir süre olduğunu belirtmek gerekli.

    Uçakların özelliklerini kıyaslamaya geçmeden önce MMU-KAAN için tam kapsamlı bilgiler vermenin F-35’e kıyasla daha zor olduğunu belirtmeliyiz. Çünkü MMU-KAAN ilk uçuşunu ve uçuş testlerini henüz bitirmiş değil. Bu sebeple uçağın tüm kabiliyetlerini bilmemiz imkansız. İlk etapta genel özellikler ile ilgili bir kıyaslama yapmak çok daha mantıklı olacaktır.

    Genel özellikleri itibariyle iki uçağın kıyaslandığı tablo:

    ÖzelliklerMMU KAANF-35A
    Mürettebat11
    Uzunluk21 metre (69 ft)15,7 metre (52 ft)
    Yükseklik6 metre (20 ft)4,38 metre (14,4 ft)
    Kanat açıklığı14 metre (46 ft)10,7 metre (35 ft)
    Güç kaynağı2 × GE F110-GE-129 turbofan1 × Pratt & Whitney F135 turbofan
    İtme gücü (Artyakıcı olmadan)2 × 17.155 lbs-force (76 kN)28.000 lbs-force (125 kN)
    İtme gücü (Artyakıcı ile)2 × 29.400 lbs-force (131 kN)43.000 lbs-force (191 kN)
    Azami hızMach 1,8 (2.210 km/sa)1,6+ Mach (1.932 km/sa)
    Servis tavanı55.000 fit (17.000 m)60.000 ft (18.288 m)
    G limiti+9g / -3,5g9 G
    AviyoniklerASELSAN AESA Radarı, SAR, IRST, EOTS, DIRCM, Kaska Monteli Nişangah SistemiGelişmiş aviyonik sistemleri
    Dahili yakıt miktarıHenüz bilgi verilmedi.F-35A: 18.250 lb (8.280 kg)
    Azami Kalkış AğırlığıHenüz bilgi verilmedi.31.751 kg (69.999 lb)
    Muharebe yarıçapıHenüz bilgi verilmedi.F-35A: 1.081 km (584 deniz mili)
    İtici Güç/Ağırlık oranıHenüz bilgi verilmedi.A: 0.89

    Aviyonikler bakımından iki uçağın kıyaslandığı tablo:

    Aviyonik ÖzelliklerF-35AMMU KAAN
    RadarNorthrop Grumman AN/APG-81 AESA radarıASELSAN’ın yerli AESA Radarı BÜRFİS
    Elektronik Harp SistemiBAE Systems AN/ASQ-239 BarracudaBilgi verilmedi.
    Dağıtık Diyafram SistemiNorthrop Grumman/Raytheon AN/AAQ-37 DAS
    Elektro-Optik Hedefleme SistemiLockheed Martin AN/AAQ-40 EOTSTOYGUN (EOTS)
    İletişim, Konumlandırma ve Kimliklendirme TakımıNorthrop Grumman AN/ASQ-242 CNI
    Çok İşlevli Gelişmiş Veri Bağlantı SistemiHarris Corporation MADL haberleşme sistemi
    Sentetik Açıklıklı Radar SistemiSAR (Sentetik Açıklıklı Radar Sistemi)
    Kızılötesi Arama ve Takip SensörüCNIIRST (KARAT)
    Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir SistemiDIRCM (Yıldırım-300)
    Kaska Monteli Nişangah SistemiKaska Monteli Nişangah Sistemi

    Kıyaslama tablolarında dikkat edilmesi gereken bir unsur var. F-35 yıllardır göklerde ve birçok kabiliyeti artık bilinen bir uçak. Ancak MMU KAAN gizli olarak geliştirilen bir proje ve muhtemelen uçuş testleri bitene kadar da tam özellikleri açıklanmayacak. Bu sebeple iki uçağın kıyaslandığı tablolar henüz tüm yeterlilikleri sağlamıyor ancak ilerleyen dönemlerde hangi uçağın daha üstün olduğu net bir şekilde belli olacaktır.

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    46 Yorum

    1. Fatih

      Bizim Kaan Daha İyidir

      1. AntiFaşist

        Bir gübre bilmeden boş milliyetçilik yapmayın. Daha bir tane bile üretilmemiş uçakla yüzlerce üretilip senelerdir görevde olan ve arkasında ABD’nin savunma fonuyla önü açık bir uçak F-35. Daha üretilmemiş bir uçağı 5. nesil ilan edip F-35’le karşılaştırmak aşırı gülünç, yine cahil cühela milletimiz yere göğe sığdıramıyor tabii.

        1. yavuz maden

          buradaki kıyas gelişmiş ülkelerin ittifakı ile meydana gelmiş bir araç ile bizim tek başımıza yaptığımız aracın kıyasıdır. neredeyiz anlamında.
          dünya devlerine karşı dışa bağımlılığa azaltmaya ve gelecek nesillere hizmet namına yapılan bu büyük hizmeti elbette sahipleneceğiz. küçükmsemeye ve hakaret etmeye kimsenin hakkıda haddide değil dir.

          1. Barış

            Gelişmiş aviyonik özelliklere sahip olan uçaklar 5.seviye savaş uçakları olur uçağın yapay zeka ile donatılması, kendini radarda kaybetmesi gibi özellikler onu 5.seviye yapar fakat bu f35 le karşılaştırmak şuan çok saçma uçak bir çıksın o zaman belli olur.

        2. kaan

          f35 kaç uçak düşürdü de hemen aşık oldun ismini tersi insan sen elinde lşavye ile yorum yazarken 15000 mühendis çalışıyor o beğenmediğin uçakta

        3. Anonim

          yok olacaksınız ve Güzelim Ülkem Türkiyem rahat edecek.

          1. Vatandaş

            Halal kardeşim aynen

        4. Anonim

          Yok olacaksınız yok olun GÜBRELER…

        5. Tokmaci

          48 tane Endonezya aldı sende git seyret cahil

          1. Real citizen

            Endonezya ile gerçekten böyle anlaşma imzalandı mi sanıyorsunuz.
            Gerçekten saf olmanız lazım.
            Adamlar bile biliyordur o kadar zaman öyle bir uçak çıkacağına.
            Ve teknoloji olarak Kaan tercih ediceklerine inanmak için baya saf olmak lazım.
            Kimbilir alt detayların da ne gibi cakallilar yapıldı o anlaşmada.

    2. Anonim

      Biri aktif görevde Diğeri ise daha Hanğarda 😂

      1. Fatih Gündoğan

        Hangi ülkenin vatandaşı olduğunuza karar verin. Komik mi? Biz de F-35 projesindeydik ve zorbalıkla çıkartıldık.

    3. Daywalker

      F22 Raptor ile karşılaştırma daha doğru olur.

    4. Anonim

      Haberi yapanların ağzına sağlık bazıları salak saçma kıyaslama yapiyo tfx öncelikle dgoklerde görelim sona yorum yapacağız. Büyük lokma ye büyük laf etme derler.

    5. Muhammed bastan

      F35 çöp abi çöp kaan iyi

    6. Selçuk soylu

      Hadi hayırlısı diyelim dışa bağımlı olmaktan bıktık.

    7. solar opposites

      f35 var hazır mmu 10 yıl sonra hazır olacak

      1. Hikmet

        22.02.2024_ Eğer 10 yıl içinde bu uçak seri üretime geçer ise (bu hafta test uçuşunu da gerçekleştirdi) O kadar ülkenin bir arada olup ortaya çıkarttığı uçaktan bazı özellikleri daha iyi bazı özellikleri yakın hepsini bırakın f-35 ile kıyas edilecek kıyaslaması merak edilebilecek bir uçağı demek ki Türkiye tek başına ortaya koyabiliyor demektir. Ve bu durumu eleştrien beğenmeyen veya rahatsız olan herkesin devlete ihanetten yargılanması gerekir.

        1. ANTİAKP

          20 yılda ne başardılar , hangi sözü tutmuşlarda 10 yıl içinde hem üretilecek hem seri üretime geçecek ? koyun seni

    8. Anonim

      Hangisi daha iyimi ortada birşey yokki karşılaştıralım siz portatif le gerçekleri karşılaştırınaya çalışıyorsunuz

    9. Pilot

      Bizimki daha büyük bu daha çok drag demek üstelik motoru da %40 daha güçsüz, ama yineden f35 den hızlı gözüküyor ? Çok aklıma yatmadı ?

      1. Ko-Pilot

        29.000 lb ama x2. Bu da 58.000 lb yapar. Yani 43.000 lb tek motorlu F-35 ten daha fazla güç üretimi demek.

        1. Anonim

          ABİ BİRİ UZUN MESAFE UÇAĞI İKEN BİRİ VTOL AVCI UÇAĞI NEYİ KIYASLIYONUZ

      2. Herhangi biri

        Tek bir motor gücü verildi x 2 yaptiginiz zaman bizim uçak daha güçlü KAAN çift motorlu bir uçak

    10. TnT

      Yemek tarifiyle tenceredeki pişmiş aşı kıyaslarcasına…

      1. Ece Özdemir

        Pişmiş aşı tek ev sahipleri yapıyor ve yiyor ama tarifi milyonlar görüyor ve uyguluyor kardeşim öyle dusun

    11. ihsan

      Bir an önce seri üretime geçildi.Cok ihtiyacımız olacak

    12. Kahan Ün

      2x 17.155 lbf = 2x76kn yapar. Yukarıda sadece 76kn belirtilmiş. Artyakıtlı ve artyakıtsız her iki sayı da değişmeli.
      Tablonun üst tarafında Kaan sol başta dururken, ikinci tabloda Kaan özellikleri sol başa yazılmış. Düzenli değil, okuyucuya kolaylık olması bakımdan aynı düzende devam edilmeli.

    13. Saadet Peyker

      Ya arkadaş bilmeden haber yapıp durmayın. F35 vektör kontrol nedir diye bi aratın, bi de onu karşılaştırın.

    14. Yozgatlı

      Yıllardır uçağımızı,sihaları cephanemizi dışarıdan alıyorduk şimdi yerli ve milli üreten ve satan Bi ülkeyiz meaşallah.

    15. arda

      Net bir şekilde şuan F35 üstün.

    16. Anonim

      F35 alamadık ve bu iki uçağı bir biri ile kıyaslamak çok saçma aynı kulvarda koşmaya iki at gibi birşey komik oluyor böyle şeyler

    17. adem

      iyide insanlı uçakta f35 den daha iyisini 2030 da çıkaracak olmamız bişey ifade etmez ki ozaman kadar adamlar f45 i yaparsa sen istedin kadar f35 den iyisini yap yakalayamazsin ama insansız sistemlerde iyi bi ivme yakalandı onlara daha fazla yogunlasilirsa dünyada 1 numara olabiliriz bana göre ilk 3 temyiz şuan zaten

      1. Arda

        her 10 yılda bvir uçak yapılsaydı eurofighter,f16,f18 vs uçaklardan eser kalmazdı şimdiye misal f16 ilk uçuşu 1972 de yaptı ama hala aktif kullanılıyor amerikada bile

    18. toygun

      tabiki kaan olacak. titir titrceğiz düşmanlarımızı

    19. yavuz maden

      elbette geliştirilmesi gerekiyor tabi ki f35 ile kıyası doğru olmayabilir ama bizim bu noktaya gelmemiz büyük bir başarıdır vesselam.

    20. SU-12

      birincisi kıyasladığınız 2 jetin biri kısa mesafe vtol biri uzun mesafe savaşçı ucağı ikisinin kıyaslanması bir yolcu uçağıyla bir planötü kıyaslamaktan farksız uçakların segmenti farklı 2.si uçağın kıçıkırık yazılımı ve kartonpiyeri dışında hepsi yabanci malzeme

    21. zonguldak

      neden hala f16 almaya çalışıyoruz

    22. Salih Yıldırım

      Kaza – kırım oranları nedir?

    23. FE

      dogru ya dogru demezsen yanlis a yanlis dedigin zaman da kimse takmaz , benim gordugum “dogru” sudur ; KAAN projesi gercektir , yolunda makul bir hizda ve basari ile ilerlemektedir , Turkiyenin 5.nesil savas ucagi uretmesi onemlidir basaridir , bir AKP muhalifi olarak bu projenin basarisini ” bozuk saat bile gunde iki kez zamani dogru gosterir ” tezinden yola cikarak hukumetin bir basarisi olarak goruyorum , ellerinize saglik tebrikler basarilar , Allah Turkiyeyi korusun …

      1. GK

        oh be. sonuna kadar yorumları okuyup, aynı düşüncede bir kişide olsa bulmak sevindirici valla.

    24. Akl-i Selim

      At binicisine göre kişner. Bizim pilotların altındaki uçak ne olursa olsun, kişnetmesini iyi bilir. Uçak ne kadar önemli ise pilotun kalitesi bir o kadar daha çok önemlidir.

    25. Sercan

      Mıknatıs sistemi ile manyetik iletken lazer hedef şasirtma ile düğmeye bastginda kople uçağı kaplama pilastikle kamuflaj etme özelliğiyle düşman uçaklarından gizlenme sistemleriyle çalışmak gerekir

    26. Mühendis

      Arkadaşlar adamlar F-35′ le öyle vuruyor ki alt komşuyu bile rahatsız etmiyor. Ortadoğu ülkeleri iyi laf yapar ama boş laf yapar.

    Diğer yorumları gör (45) Yorum Yap

    Yorum Yaz

    SDN Network
    Exit mobile version