Dünya’nın en çok izlenen sporu olma unvanına sahip olan Formula 1, geçmişten bugüne kadar, sürücü kabinini açık bırakmayı tercih etmiş, dahası zorunda kalmıştı. Her ne kadar F1 arabaları sürücüyü, göğüs üstünü açık bırakan kokpiti ile riske atıyor olsa da, özellikle kask ve tepe direnci ile koruma sağlanmaya çalışılıyordu.

:: Porsche 911 Carrera’ya, yeni rakip Vuhl 05!

Buna karşın çok defa yarış sırasında talihsiz kazalar yaşanıyor ve ciddi yaralanmalar hatta ölümlerle karşılaşmak mümkün oluyordu. Son olarak IndyCar sürücüsü Justin Wilson’un geçirdiği kazanın ölümü ile sonuçlanması, FIA yetkililerini hareketlendirdi!

F1 araçların1, güvenlik kabini gelebilir!

15-08/26/news_1-formula-1-one-icin-yeni-gevenlik-teklonojisi-uzerinde-calisiliyor-fia-sdn-2015.jpg

Uluslararası Otomobil Federasyonu yani FIA’dan gelen son bir bilgiye göre, sürücü güvenliği için F1 araçlarına güvenlik kabini getirilme ihtimalleri kuvvetlenmiş durumda… Bilindiği gibi yıllardır F1 yarışları, açık kokpitli araçlar ile yapılıyor. Ancak bu durum çok sık olmasa da herhangi bir kaza anında ciddi yaralanmalar ve hatta ölümler ile sonuçlanıyor.

Bu yaralanmaların ve ölümlerin sebebi ise, açık kokpit yapısından ötürü meydana geliyor. Buna karşın açık kokpit, her ne kadar herhangi bir kaza anında fırlayan bir parçanın doğrudan sürücünün kafasına isabet etmesine neden olsa da, aynı zamanda herhangi bir kaza anında sürücünün hızlı bir şekilde aracı terk etmesi kolaylığını da sağlıyor. Bu durum da başta FIA ve F1 yöneticilerini, bir ikilem içerisine sokuyor.

Şimdiye kadar bu parça teşhirli kazaların ölüne geçmek için F1 araçlarında, ciddi dayanıklılığa sahip tepe direkleri ve kurşun geçirmez kasklar kullanılıyordu. Son olarak 2009 yılında, Brezilyalı sürücü Massa’nın, seken bir otomobil parçasından ötürü başından ciddi yara alması, bu önlemlerinden geliştirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

15-08/26/news_4-formula-1-one-icin-yeni-gevenlik-teklonojisi-uzerinde-calisiliyor-fia-sdn-2015.jpg

F1 için yeni kapalı kokpit tasarımı!

FIA’dan yapılan açıklamalara göre, yakın zamanda bıçak şekline benzeyen yarı açık bir kokpit tasarımı, F1 araçlarında kullanıma başlanabilecek düzeylere çıkartılabilmiş. Söz konusu bu tasarım, sürücünün acil durumlarda araçtan çıkışını zorlaştırmadan, sürücünün önden gelecek bir yabancı maddeden dolayı yaralanmasını önleyecek.

Şimdiye kadar neden kapalı kokpite geçiş yapılmadığı sorularına ise verilen cevaplar ilgi çekici. Zira yine FIA tarafından verilen bilgilere göre, kapalı kokpite sahip F1 araçları, tıpkı jetlerde kullanılan kokpitler gibi tasarımlanmaya çalışılıyordu. Ancak bu komple kapalı kokpitler de, beraberinde farklı sorunları getirebiliyor.

Şöyle ki, daha önce belirtildiği gibi herhangi bir kazan anında sarsılan sürücü, kolay bir şekilde kapalı kokpitten ayrılamayabilir. Bu durumda aracın alev alması halinde, ölümle sonuçlanan olaylarla karşılaşmak mümkün olabilir. Öte yandan kapalı kokpitin üretileceği polikarbon yapının, bir parça ile çarpışması sonucu dayanıklılık gösterememesi oluyor. Kısa zamanda yüksek süratlere çıkabilen F1 araçlarına uygulanacak bu polikarbon yapıdaki kapalı kokpit, bir parça ile çarpışmasıyla parçalanabilir, dahası, sürücü olacağında daha ağır yaralanabilir.

Bir diğer ihtimal ise, kokpite çarpacak parçanın sekerek, güvenlik ekiplerine veya izleyicilere isabet ederek, ağır yaralanmalara veya ölümlere sebep olabileceği… Bunlara ek olarak, F1 sporunun gereği olarak açık kokpitin görülüyor olması da, yine yıllardır F1 yarışlarının açık kokpit ile yapılıyor olmasının etmenleri arasında yer alıyor.

15-08/26/news_2-formula-1-one-icin-yeni-gevenlik-teklonojisi-uzerinde-calisiliyor-fia-sdn-2015.jpg

Tüm bu ihtimallerin doğrultusunda, Mercedes ve FIA tarafından hazırlanan farklı yarı kapalı kokpitler, önümüzdeki ay test sürecine başlayacak. Üçgen yapısı ile F1 aracının aerodinamik yapısına da, mümkün olduğu en az seviyede etkileyecek olan bu kokpit tasarımı, ne yazık ki 20 kg seviyelerinde bir ağırlığı da beraberinde getirecek.

Formula 1 mühendislerinin bu araç dengesini ve aerodinamik yapısını bozmadan, yarı açık kokpit tasarımını nasıl aktif F1 yarışlarına taşıyacaklarını, önümüzdeki günlerde öğreniyor olacağız.

:: FIA tarafından ortaya çıkartılan bu yarı kapalı kokpit hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce F1 yarışları, açık kokpit ile devam etmeli mi?