Formula 1 pilotu Romain Grosjean, Pazar günü Bahreyn Grand Prix’sinde aracının ikiye bölünerek alevler içinde kaldığı korkunç kazadan küçük yanık ve sıyrıklarla kurtuldu. Pilotun kazadan sağ kurtulmasının ardından F1 araçlarında yer alan Halo nedir? sorusunun cevabı merak edilmeye başlandı.
Formula 1 Bahreyn Grand Prix’sinde dehşet verici kaza
F1 pilotunun kurtulmasını sağlayan Halo nedir?
Olayın dramatik görüntülerinde, 34 yaşındaki Fransız sürücünün, Pazar günkü yarış sırasında 221 km hızla bir bariyere çarparak durduktan sonra aniden arabası alev topuna döndü. Elleri ve ayak bileklerinde yanıklar bulunan sürücünün hastanedeki tedavisi sürüyor.
27 saniye sonra araçtan çıkan pilotu koruyan, geliştirilen F1 teknolojileri de merak konusu oldu. Bu teknolojiler arasında otomobilin yaşam hücresinde kullanılan karbon fiber ve kevlardan üretilen alaşım yer alıyor. Bu teknoloji şu anda uzay sanayisinde de yaygın bir şekilde kullanılıyor.
İkinci ve aslında en önemli faktör ise pilotun kafa kısmını koruyan Halo ismi verilen titanyumdan üretilen engelleyici parça öne çıkıyor. Bu parça sadece 7 kilogram ağırlığında ancak alaşımından ötürü 12 ton yüke karşı da direnç gösterebiliyor.
Bu iki teknoloji dışında Romain Grosjean’in hayatını kurtaran bir başka malzeme de, 35-40 saniye süreyle 850 derece ısıya ve aleve karşı dayanıklı üretilen Nomex elyaf malzemesi oldu.
Vay canına
Etkileyici
Karbon fiber ve kevlar alaşım değildir. Kompozittir.
İtfaiyecilerin ısıya karşı koruyucu elbiselerinde de kullanılan Nomex malzemesi.
vaov, harbiden iyi açıklamışsınız haloyu acayip bilgilendim