Hem ülkemizde hem de dünyada artan parça ve otomobil fiyatlarının etkisiyle birlikte markalardan 2. el otomobillere de yönelik hamleler gelmeye başladı. Bu kapsamda Fransız üretici Renault’tun ardından Steallantis Grubu’da 2. el otomobil satışlarına yönelik yeni bir sistem geliştirdi. İşte Stellantis Grubu ve fabrika çıkışlı 2. el satışlar hakkında detaylar…
Renault’tan sonra sıra Stellantis’te! Fabrika çıkışlı 2. el dönemi başlıyor
Otomobil gazetecesi Emre Özpeynirci’nin haberine göre, Fransız Renault markasının “Refactory” sisteminden etkilenmiş olan Stellantis Grubu “SUSTAINera” isimli projeleri ile bir 2. el otomobil ve parça döngüsü yaratmayı planlıyor. Renault’tun “Refactory” sistemi ile karşılaştırıldığında işlerin boyutu biraz daha artmış diyebiliriz.
Buna göre Opel, Jeep, Alfa Romeo, Peugeot, Fiat, Citroen gibi markaları elinde bulunduran Stellantis Grubu 40 milyon Euro yatırımla Torino’daki 73 bin m2’lik Mirafiori tesisini SUSTAINera ismiyle döngüsel ekonomi merkezine dönüştürüyor. Bu yeni merkezde marka yeniden üretim (reman), onarım (repair), yeniden kullanım (reuse) ve geri dönüşüm (recycle) başlıklarındaki stratejisini hayata geçirecek.
Sistem 4 adımda işliyor. İlk olarak mekanik olarak adlandırılabilecek batarya, motor, şanzımanlar vb. fabrikaya gelecek. Ardından bu parçalar fabrika ortamında kontrollü ve standartlara uygun bir şekilde sökülüp temizlenerek sorunları tespit edilecek. Parçanın durumuna göre yeniden üretim veya tamir işlemi fabrika standartlarında uygulanacak.
Daha sonra otomobiller dış kozmetik olarak incelenmeye alınacak Burada otomobillerin dış gövdelerindeki kusurlar incelenecek ve yine fabrika standartlarında düzeltilecek. Gerekli görülen yerlerde tamir işi yapılırken gerekli yerlerde direkt olarak parça değişimi yapılacak. Tabi tüm bu parçalar orijinal olarak değiştirilecek.
Kozmetik olarak işlemleri tamamlanan araçlar satışa hazır hale getirilip satışa sunulacak. Bunların yanındaki son adım ise kurtarılamayacak durumda olan otomobillerin geri dönüşüm işlemleri. Burada araç üzerinden işe yarayabilecek ve standartlara uygun parçaların sökülmesiyle birlikte otomobil geri dönüşüm hattına sokulacak ve başka otomobillerin yapımında hammadde olarak tekrar kullanılacak.
Sanayilesme ve markalaşma =Gelişmiş toplum böyle olur.Kutlarım.
Ama… Aracın fabrikaya ilk giriş görselleri ve tamir gören her aşaması satış esnasında bilgi olarak sunulmalı.
Bu duruma sadece Türkiye de takılıyoruz çünkü araç pahalı. Ab de ucuz olunca takılmıyorlar bu konulara.
Avrupa’da tamamen boyanmış araba tercih sebebiyken bizde arabanın tavanı boyanmışsa satılması zor olur.
Çünkü bizdeki kurnazlar analarını boyayıp kız diye satıyorlar ve üstelik anlamaşılmasıda büyük güç başka yerde insanlarda insanlık var dürüstlük kişilik var maalesef bizim ülkemizde bu yok denecek kadar az kişilerde kaldığı için anlayamıyorum kötünün yanında iyide mecbur yanıyor
Boyanmamış araba orijinal muamelesi görüyorda ondan 🙂 halbuki dediğiniz gibi boyanmış araba makbul olanıdır, deveye handeği atlatamazsanız yol katedemezsiniz, orda kalır, ne ileri ne geri. 🙂 boyanmamış güneş yanığı arabaya binmeye devam ederler 🙂
Turkiyede bu sistem varmı olsa kimse arabasız kalmaz
Çok iyi
Galericilerin burnu biraz surtulur belki
Boyadan önce kaborya ne derece düzeldi altta Bi karış macun oldukdzn sonra elbette insanlar boya’ıdan kaçar”
Super sistem keşke daha önce yapılsaydı ortada bu kadar çapulcu araba olmaz di