Popüler yayın platformu Twitch, 2019 yılını pek iyi geçirmemiş durumda. Facebook’un yayıncılar için Facebok Gaming platformunu tanıtmasından sonra birçok yayıncı işbirliği için Facebook’u tercih etti. Ülkemizde de yatırımlarını ciddi oranda artıran Facebook Gaming pazar payı ile kullanıcıları şaşırttı. Bu süreçte Twitch pazar payı ise olumsuz sonuçlarla karşılaştı.
Twitch ünlü YouTuber’ı banladı
Bir süredir yayın politikaları nedeniyle tepki çeken Twitch ünlü Youtuber Yousef Erakat'ı banladı. Erakat banlanma sebebinin ve ban süresinin belirtilmediğini söyleyerek tepki gösterdi.Facebook Gaming pazar payı ile dikkatleri üzerine çekti
Gelen raporlar göz önüne alındığı zaman, Mixer için de işler pek yolunda gitmiyor diyebiliriz. Ninja ve Shroud gibi yayıncıları bünyesine katan Microsoft, milyon dolarlık harcamalara rağmen sadece yüzde 0.6 oranında artış gösterebildi. YouTube Gaming ise çok küçük bir artış göstererek pastanın en çok paya sahip ikinci platformu olmaya devam etti.
2019 yılı en fazla Facebook Gaming için olumlu geçmiş durumda. Yüzde 5.4 oranında artış yakalayan Facebook, en çok büyüyen yayın platformu konumunda. Ülkemizde de yatırımlarını ciddi oranda arttıran şirket, 2020 yılı için olumlu bir tablo çiziyor. Ancak Twitch, yüzde 61 oranındaki payıyla halen pastanın en büyük sahibi diyebiliriz.
Platform üzerinde yapılan yayın saati baz alındığında ise yine en çok artışı Facebook Gaming yaşadı. 2018 yılına kıyasla Twitch’de yayın saatinde artış yaşarken, YouTube Gaming ve Mixer ise en az artışa sahip platformlar oldu. Birçok kişi platformlar üzerinden yayın yapmak istiyor. Bu sebeple 2020 yılı da dahil olmak üzere, bu sürelerin gittikçe artması muhtemel görünüyor.
Yayıncılara baktığımız zaman onlar için en önemli konulardan birisi de şirket desteği. Twitch’in bu konuda eleştirilmesinden sonra özellikle ülkemizde yeterli desteği sağlayamamış olması, Facebook Gaming için bir fırsat yarattı diyebiliriz. Yayıncılar için kazanılan para da en önemli konulardan bir tanesi. Facebook’un bu konuda da bonkör davranması ile yüzde 5.1’lik artış yaşanmış durumda.
Facebook toplamda 68 milyar dolara ulaşan değeri ile birlikte, yayın kategorisinde YouTube Gaming’den sonra en büyük ikinci şirket olarak kabul ediliyor. Bu sebeple, şirketin 2020 yılı içerisinde de desteklerini artırarak devam ettirmesi bekleniyor. Facebook Gaming’in bu kadar agresif bir politika izlemesinin en büyük nedenlerinden birisi de, Facebook’a karşı azalan ilgi olarak nitelendiriliyor.
twitch yüksek çözünürlük yüksek fps video imkanı sunsa da kayıt olayı yok olsa da bu kayıtlar belli kullanıcılara ve bi aman sonra siliniyor.
facebook en azından tüm yayınları kesintisiz kayıt imkanı sunuyor.
ancak facebook gaming hem düşük fps hem düşük bitraate imkanı hem de nedense facebook yayının yarattığı aşırı ping sorunu nedeni ile sıkıntı yaşıyor. ama aynı zamanda sosyal platform olduğu için de bu eksileri önemsizleşiyor.
youtube ise işin duayeni. 4k 60 fps e kadar video kaydı, çok iyi bitrate desteği ve pingsiz yayın imkanı sunması o platformu en iyisi yapıyor. ama sıkıntı youtub insanları hem belli yayınlara itiyor hem de yeni yayıncıya pek şans vermiyor.
Ben Facebook gaming beğendim yayıncıyı destek sub,abone vb. Olunca özel group girmiş oluyorsun orda destek olanlar paylaşım yapıyor yayın özetleri kısa klipler etkinlik saatleri buluşma düzenlemeleri kimin ne olduğu belli bence bu yıl teknik sorunları da çözer ise facebook acaip kitle çeker bu payı 2-3 katlar 👍