Facebook veri skandalını telafi etmek için yeni hamlelerine hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Mark Zuckerberg’in ABD Kongresi önünde ifade vermesinin ardından bugün de sosyal medya platformunu kullanmadığınız zaman hangi verilerimizin neden toplandığı açıklandı.
Facebook neden verileri topluyor?
Açıklamalara göre websitesi ve uygulamalar; içerikleri ve reklamları daha etkileşimli kılmak adına Facebook hizmetlerini kullanıyor. Bu hizmetler arasında;
- Diğer siteleri daha sosyal hale getiren ve içerik paylaşmanıza yardımcı olan Beğen ve Paylaş butonları gibi sosyal pluginler
- Hesabınızı başka websiteleri ve uygulamalara giriş için kullanmanızı sağlayan Facebook ile Giriş
- Websitelerinin ve uygulamaların, insanların hizmetlerini nasıl kullandığını daha iyi anlamasına yardımcı olan Analytics
- Websitelerinin ve uygulamaların Facebook reklam verenlerinden reklamlar göstermesini, kendi reklamlarını Facebook veya başka bir yerde göstermesini ve reklamlarının etkinliğini anlamalarını sağlayan Reklam ve ölçümleme araçları yer alıyor.
Bu hizmetleri kullanan bir siteyi ya da uygulamayı ziyaret ettiğinizde, Facebook’tan çıkış yapmış olsanız ya da hesabınız olmasa bile bilgi alınıyor. Bunun nedeni ise, diğer uygulamaların ve sitelerin Facebook’u kimin kullandığını bilmiyor olmaları.
Beğen butonu ya da Analytics gibi hizmetleri kullanan uygulama ve websiteleri, içeriklerini ve reklamlarını daha iyi hale getirmek için firmaya bilgi yolluyor.
Bir websitesini ziyaret ettiğinizde tarayıcınız sitenin sunucusuna istek gönderir. Tarayıcı IP adresinizi paylaşır ve böylece websitesi, sitenin içeriğini internette nereye göndereceğini anlamış olur. Websitesi aynı zamanda kullandığınız tarayıcı ve işletim sistemi ile ilgili de bilgi alır; çünkü her tarayıcı ve cihaz aynı özellikleri desteklemez.
Facebook uygulama erişimlerini sınırladı!
Mark Zuckerberg'ün ifade vermesinin ardından, Facebook uygulama erişimlerine olan yetkileri sınırlandırıldı. Peki, yeni uygulama erişimi seçenekleri neler sunuyor?Bir websitesi temelde tarayıcınıza iki şey gönderir: birincisi siteden içerik, ikincisi ise tarayıcınıza yönelik, site üzerinde içerik ya da hizmet sağlayan diğer şirketlere talebinizi göndermek için talimatlar.
Yani bir websitesi bizim hizmetlerimizden birini kullandığında tarayıcınız, websitesinin aldığı bilgilere benzer bilgileri sosyal medya devine gönderir.
Bu, sitenin kullandığı tüm diğer hizmetler için de geçerli. Örneğin; YouTube dışındaki bir sitede bir YouTube videosu gördüğünüzde, sizin tarayıcınıza videoyu YouTube’dan talep etmesini ister. Sonrasında YouTube videoyu size gönderir.
Sosyal medya devi tüm bu hizmetlerini güncelleyerek kullanıcıların güvenliğini artık ön planda tutuyor. API istek sürelerinin kısaltılması gibi atılımlar da yapan FB, kişisel verileri artık 3. parti uygulama ve platformlara kaptırmayacak gibi görünüyor.
Alacaklarını aldılar zaten…