Son zamanlarda bilindiği gibi sosyal medyalarda ve özellikle Facebook içerikleri nefret, şiddet, ırkçılık gibi konularda genelde kullanıcılar rahatsız oluyorlar. Artık sosyal medya kurallarını spam, nefrete teşvik, şiddet propagandası vb. gibi ihlal eden gönderiler, yapay zekaya dayalı algoritmalar tarafından belirlenerek değişiklikler yapılacak. Geri kalan gönderiler Facebook moderatörleri tarafından görüntülenmek üzere sıraya alınacaktır.
Facebook içerikleri yapay zeka ile denetlenecek
Şimdi dünya çapında Facebook’ta yaklaşık 15 bin moderatör çalışmaktadır ancak kullanıcılar ile medya, site yönetiminin onları yeterince desteklemediği ve daha fazla personel istihdam etmediği için onları eleştirmektedir. Moderatörlerin görevleri, şikayet gönderilerini sıralamak ve şirket kurallarını ihlal edip etmediklerine karar vermektir.
Daha önce, moderatörler paylaşılan gönderileri sıra ile gözden geçirirlerdi. Şimdi ise Facebook, daha fazla erişime sahip olan gönderilere öncelik verme yaklaşımını değiştirdi. Şirket Yapay zeka algoritması ile, viral olan gönderilerin olay örgüsü ve kuralları çiğneme olasılığı gibi bir dizi kriteri değerlendirmesi için görevlendirmiştir.
Facebook, yeni yaklaşımın topluluk kurallarını ihlal edebilecek en yaygın gönderilerle başa çıkmaya yardımcı olacağını belirtiyor. Yapay zeka ayrıca mesajları ilk olarak değerlendirilebilmeleri için “potansiyel zarar” ile işaretlediklerini de not edecek. Bu terörizm, çocuk istismarı veya kendine zarar verme ile ilgili içeriği zamanında kaldırmaya yardımcı olacaktır. Spam yalnızca daha sonra dikkate alınacaktır. Bu tür mesajların can sıkıcı olduğunu ancak kullanıcılara zarar veremeyeceğini bile not edecekler.
Facebook ayrıca makine öğrenimi filtrelerinin nasıl çalıştığına dair ayrıntıları paylaştı. Yapay zeka algoritması, bir sosyal ağdaki kullanıcı içeriğini bütünsel olarak değerlendiriyor. Bu, algoritmaların herhangi bir gönderideki farklı öğeleri birlikte değerlendirdiği, görselin ve başlığının bir bütün olarak ne anlama geldiğini anlamaya çalıştığı anlamına gelir.