Bu ayın başlarında bazı Facebook kullanıcıları, platform tarafından spam gibi gözüken bir e-posta aldı. Gelen mesajda kullanıcılara hesaplarının askıya alınmaması için Facebook Protect güvenlik önlemlerinin talimatlarına uyması gerektiği söyleniyordu.
Şirket tarafından gönderilen bu otomatik e-postaları görmeyen ya da sahte olduğu düşüncesiyle mesaj içerisinde paylaşılan linke tıklamayan kullanıcıların belirlenen tarih doldu gerekçesiyle profilleri tek tek kilitlenmeye başladı.
Facebook’a Instagram kullanıcılarının imreneceği bir özellik geliyor
Facebook Protect nedir?
Facebook yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre Facebook Protect, bilgisayar korsanlığı tehditlerine karşı izlenmesi gereken bazı iki faktörlü kimlik doğrulama gibi adımlar ile hesapların korunmasını sağlamak için ortaya çıkan yeni bir özellik. Yapılan açıklamadaysa şunlar söylendi:
Facebook Protect, insan hakları savunucuları, gazeteciler ve hükümet yetkilileri gibi kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından hedef alınma olasılığı daha yüksek olan insan grupları için bir güvenlik programıdır.
Her ne kadar Facebook kimseye haber vermeden hesaplarını süresiz olarak erişime kilitleyip askıya almıyor olsa da security@facebookmail.com üzerinden göndermiş olduğu e-postayı kullanıcıların bir çoğu spam ya da kötü amaçlı yazılım paylaşımı sandığı için görmezden gelmeyi tercih etti.
Facebook tarafından kullanıcılara hesaplarını Facebook Protect ile korumaları için verilen ilk son geçerlilik tarihi 17 Mart’tı. Dolayısıyla bu süre sonlanana kadar gerekli işlemleri yapmayan kişilerin hesapları süresiz olarak askıya alındı.
Hatta bazı kişiler iki faktörlü doğrulamada kayıtlı olan telefon numaralarına yeni mesajların gelmeye devam ettiğini buna rağmen sistemin ısrarla bu işlemi gerçekleştirmesini söylediğini fakat hesaplarına erişemediklerini dile getirdi. Yani özellik ile ilgili bir problem olabileceğini söylüyorlar.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Facebook abartıyor artık
Çift faktörlü kimlik doğrulaması kullanıyorum. Tüm hesaplarımda henüz ne öyle bir e-posta ne de bir kapanma sorunu yaşamadım
Sürekli facem kilitleniyor iki faktörlü kod ile açmama rağmen birkaçgün sonra yine kilitliyor buna birçözüm istiyorum.
Bu sorun Ben de de var, şu an hesabım on gündür kilitli. Ne yapmak lazım?