Geçtiğimiz günlerde Facebook birçok hesabı ve gönderiyi platform üzerinde kaldırmıştı. Kaldırılan içeriklerden bazıları Taliban terör örgütü ile ilgili hesaplar ve paylaşımlardı. Facebook özellikle ABD seçimlerinde Trump’ın platform üzerinde ön plana çıkmasından sonra bu tarz içerikler için daha dikkatli davranıyor.
Facebook üzerindeki Covid-19 ile ilgili yanlış bilgi barındıran içerikler kaldırıldı
Facebook’un, Trump‘ın başkanlık seçiminde aldığı kararlar daha sonra kendisine büyük bir darbe olarak döndü. Bu olaylardan sonra Facebook yanlış bilgiler içeren içerikleri diğer kullanıcılara bildiriyor. Eğer içerik çok fazla yanlış içeriyorsa platformdan kaldırılıyor. Son zamanlarda terör örgütleri propagandası yapan hesaplar ve içerikler platform üzerinde kaldırıldı ve şirket bu konuda taviz vermiyor. Facebook’ta salgınının başlangıcı ile Haziran ayı arasında Covid-19 ile ilgili yanlış bilgi içeren 20 milyondan fazla içerik kaldırıldı.
Facebook’un dürüstlükten sorumlu başkan yardımcısı Guy Rosen‘in çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, “Yine de Covid söz konusu olduğunda, işler daha da hızlı gelişiyor, bu nedenle yaygınlığı tanımlamayı ve ölçmeyi daha da zorlaştırıyor” dedi.
Facebook, Covid-19 ve aşılarla ilgili yanlış iddialar için platformlarından gönderileri kaldırmasını isteyecek 65‘ten fazla kriter barındıran bir listeye sahip olduğunu belirtti. Şirket, Covid-19 aşılarının Alzheimer’a ve aşılı kişilerin yanında olmanın başkalarına ikincil yan etkilere neden olabileceği gibi yanlış iddialar da dahil olmak üzere bu tarz iddiaları listeye ekledi.
Platform, Covid-19 ve aşılara karşı kurallarını ihlal ettiği için 3.000‘den fazla hesabı, sayfayı ve grubu kaldırdığını belirtti. Ayrıca, Facebook’ta teyitçilerin bildirdiği 190 milyondan fazla Covid içeriği ile ilgili uyarılar gösterildi ve bu gönderiler insanların Haber Kaynaklarında daha düşük oranda gösteriliyor.
Bir Covid-19 anketinde, Carnegie-Mellon Üniversitesi ve Maryland Üniversitesi ile birlikte ortak çalışan Facebook, ABD’de Facebook’taki insanlar için aşı tereddüdünün yüzde 50 oranında azaldığını belirtti. Şirket ayrıca, aşı kabulünün Fransa’da yüzde 35, Endonezya’da yüzde 25 ve Nijerya’da yüzde 20 arttığını belirtiyor.