Facebook skandalları ile ilgili paylaşılan raporlara bir yenisi daha eklendi. Amerikalı televizyon kuruluşu CBS’nin bir alt markası olan ZDNet’in yayımladığı bir rapora göre sosyal medya sitesi, 2015’ten bu yana, uzaktan erişim yapısının amacından saptırılması adına gereken truva atları için kötüye kullanılıyor.
Facebook, seçimler mevzusunda dersini aldı mı?
Facebook skandalları siyasi kargaşalara neden oluyor
Araştırmacılar, dev mecranın yıllarca uzaktan erişim sisteminde bulunan açıkların kullanılması amacıyla kötü niyetli kişiler tarafından istismar edildiğini ortaya koydu. Check Point Research isimli kuruluş, bu durumun izahı maksadıyla, skandal olarak gösterilebilecek en iyi örneğin Libya’da yürütülen bir siyasi kampanya olduğunu söyledi. Kurumun belirttiğine göre 2014 yılından beri bunun farkında olan Facebook; Houdini, Remcos, ve SpyNote isimli virüslerin yayılması konusundaki çalışmalara müdahale etmiyor.
Bu manipülasyonlardan etkilenen isimler arasında Libya, Avrupa, ABD ve Çin var. Binlerce kişinin virüslerden zarar gördüğünü ifade eden araştırma merkezi, siyasi kampanyayı yürüten aktörün Libya’daki siyasi kargaşayı kendi avantajları için kullandığını öne sürdü. Libya Ulusal Ordusu komutanı Khalifa Haftar, bir Facebook sayfası aracılığı ile yıllarca temsil edildi fakat bu sayfa aslında kötü amaçlı yazılımların dağıtımı için merkezi bir toplanma alanıydı.
Facebook siyasi sayfalar hususunda özenli çalışmıyor mu?
Haftar’ı temsil ettiği iddia edilen sayfa, 2019 yılının Nisan ayında kuruldu. Topluluk, 11.000’den fazla takipçinin ilgisini çekti. Platformda paylaşılan mesajların, siyasi içerikleri barındırdığı söylenmişti fakat bu bir aldatmacaydı. İstihbarat raporlarının ve savaş materyallerinin sızdırıldığına inananlar, ilgili bağlantı adreslerine tıkladılar ve kötü niyetli yazılımların avı oldular. Kötü amaçlı yazılımlar; Google Drive, Box ve Dropbox gibi hizmetlerde de barındırılıyordu. Beş yılda oldukça fazla bir yol katedildi. Peki, bunun etkisi ne oldu?
Uzmanlar, otuzdan fazla Facebook sayfasının 2014’ten bu yana yaklaşık 40 zararlı bağlantı yaydığını ve bunlardan birinin 100.000’den fazla takipçiye sahip olduğunu söylüyor. Kullanıcıların, inanılması güç ve çoğunlukla ücretsiz olduğu söylenilen içeriklere dikkat etmesi gerekiyor. Aynı kural, uygulamalar için de geçerli.
Size göre bu durumun sorumlusu kim? Facebook neden müdahale etmiyor? Zuckerberg bu konuda ne yapmalı?
Facebook kapansın artık yeter
bu facebooğun yaptığı skandalları bir çinli firma yapsaydı varya Amerika çine neler yapardı